Detta är Wild Nature fotoresors första webbinar i en kommande serie som kommer att handla om olika aspekter inom naturfotografering.

Webbinariena kommer att genomföras i programmet ”Zoom”. När du anmäler dig får du en länk med vilken du kan koppla upp dig till webbinariet utan att behöva ha programmet installerat på din dator.

LJUSET ÄR MOTIVET – LJUSET ÄR BILDEN
Under många fotomöten med djur och växter blir det ofta fokus på objektet. Det vi fotograferar. Ibland är ljuset så speciellt att man som fotograf väljer att låta det spela första fiol i kompositionen. Men i många fall blir bildens uttryck mycket bättre om man själv aktivt styr fotograferingen efter ljuset, naturligt eller konstgjord. Därefter väntar man på aktören i scenen – objektet, ofta djur – och alla brickor faller på plats i den stund bilden tas. Häng med i ett annorlunda föredrag där Jan Pedersen visar exempel på hur han har sett eller gjort ljuset först för därefter att vänta på eller aktivt letat upp djuren i bilden.

LANDSKAPSFOTOGRAFERING MED KÄNSLA
När Frida Hermansson fotograferar landskap handlar det mycket om naturupplevelsen. Att kunna förmedla vad hon kände och upplevde där och då. Det är också en ständig jakt efter det bästa ljuset, eller en plats som passar till det ljuset som bjuds. Det handlar om att upptäcka det lilla i det stora, och ibland det stora i det lilla. I hennes föredrag reser vi till den isländska och arktiska vildmarken, via andalusiska jordbrukslandskap till den afrikanska savannen och slutligen till några av hennes favoritplatser här hemma i Sverige. Vackra landskap finns överallt, ibland gäller det bara att öppna ögonen och upptäcka dem.

NATURFOTORESANDE OCH NATURSKYDD HÖR IHOP 
Nu i Covid-tider har resandet minskat dramatiskt i världen, särskilt långresandet mellan kontinenterna. Många tror att det är bra för naturen. Tyvärr är det kanske inte riktigt fullt så enkelt. För naturskyddet i många länder så är de inställda resorna faktiskt det värsta som hänt på 100 år. För nu, då ytterst få besökare rör sig ute i nationalparker och reservat och de guider och parkvakter som besökarnas pengar tidigare gått till inte har råd att vara ute, så har istället tjuvjägarna helt fritt spelrum. Även de som illegallt fäller skog. Det saknas vakande ögon i terrängen, och de stora pengar som de vilda djuren och den vilda naturen visade sitt ekonomiska värde med har försvunnit.
Staffan Widstrand visar bilder på hur naturskydd och resande hör ihop, både nära och i fjärran.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.