Några höjdpunkter

  • Slipade berghällar och lavklädda klapperstenstränder i det yttersta havsbandet, med massor av små och stora motiv
  • En fenomenal utsikt med obruten havshorisont från fyren där vi bor, Sveriges näst högst belägna fyrplats
  • Oväntat frodig skog, klädd i mossor och lavar och med karismatiska detaljer
  • Vi fotograferar i sensommar solens varma färger, i det dramatiska ljuset från den långa skymningen och gryningen
  • Besökstrycket så här års är lägre än under högsommaren och ljuset ofta mer dramatiskt
  • Workshop i landskapsfoto, både i praktiken utomhus, men också en del teori inomhus
  • Några av de mer unika landskapsfotomöjligheterna som Sverige kan erbjuda såhär års
  • En fulladdad sensommar-ö-helg med hög mysfaktor, i Världsarvet Höga kusten
  • Reseledaren visar sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

HÖGBONDENS FYR
Högbonden är en hög, kullig ö i yttersta havsbandet, på Höga kusten, ett av Sveriges mest dramatiska kust- och havslandskap. På den delvis karga ön, som nu är naturreservat, finns klapperstensfält, klippor, skär och grottor samt en riktigt storslagen utsikt över kusten och havet. Här härskar vädrets oberäkneliga skiftningaroch för en fotograf bjuds oändligt med motiv, från små detaljer till stora ståtliga havslandskap. Havet är allerstädes närvarande och dyningens brus hörs hela tiden i bakgrunden. Om det inte är starkare vind, för då dånar havet mot öns kala klippor och vatten och skum stänker över stup och klapperstenstränder. På eftersommaren med blommande strandärt, rallarros och ljung, styvmorsviol, fackelblomster, hallon och krypande mattor av mjölon.

Ön stupar på utsidan brant ned i havet. Däruppe ligger Sveriges näst högst belägna fyr, från 1909, med en fyrplats som en gång var bebodd av både fyrmästare, fyrvaktare och fyrbiträde med sina respektive familjer, som mest 21 personer. 1963 automatiserades fyren och fyrpersonalen fick flyttade iland. Den fina fyrmästarbostaden har nu gjorts om till ett jättemysigt vandrarhem B&B med karismatiskt och riktigt stilrentboende, alldeles vid stupet. Den goda maten häruppe är vida omtalad.

Utsikten från fyrmatsalen ut över havet och över ön är inget annat än vidunderlig, där vyerna hela tiden växlar, med ljus och väderlek och tid på dygnet och tid på året.

Bakom fyren finns också en allt vildare och överraskande frodig lav – och mosstäckt gran-, tall-, björk- och aspskog, med krypande enar samt vindpinade granar och rönnar.

Riksantikvarieämbetet har definierat Högbondens fyr som en av 25 fyrar i landet med högt bevarandevärde, och den är idag ett statligt byggnadsminne.

Under helgen kommer Frida att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition till hur man lämpligast ställer in centrala kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller hur man tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från helgen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren.

Dagsprogram

Dag 1 (18/8) (Middag)
Vi träffas i Barsta dit man kan komma med tåg plus buss eller egen bil.Vi åkergemensamt ut till ön Högbonden med båt under eftermiddagen och gör ett första fotoströvtåg innan vi äter middag i fyrmästarbostaden, med milsvida havsutsikt. Programmet på ön är helt beroende på väder, vind och ljuset ,och skräddarsys därför efter det.

Övernattning på Högbondens fyrs vandrarhem.

Dag 2 (19/8) Frukost, lunch och middag)
Tidig fotomorgon innan vi går tillbaka till frukosten. Mitt på dagen tar vi paus för lunch, workshop och vila. Sedan fotoströvtåg igen tills middagen. I mörkret sedan tittar vi på lite av helgens bilder. Övernattning på Högbondens fyrs vandrarhem.

Dag 3 (20/8) (Frukost och lunch)
Tidig fotomorgon innan frukost igen, för de som vill, sedan frukost och fortsatt fotojakt på ön till lunch. Lunch och avresa tillbaka till Barsta.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – allt från små makrodetaljer, vidvinkelnärbilder och till storslagna landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv och makro, till teleobjektiv typ 70-200mm. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 12-24 och 24-70 mm är utmärkta. Teleobjektiv med upp till 600mm kan vara kul för annorlunda landskapsbilder, men Högbonden är inte en toppfågelfotolokal vid denna tid på året. För att ”öka” brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, så kan du använda 1,4 x telekonverter eller använda en kamera med DX-format eller 4:3 sensor. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda.

    Ett stativ är mycket användbart, speciellt om man använder längre teleobjektiv eller vill utnyttja möjligheten att använda långa slutartider, eller filma video.

  • KLÄDER
    Rejäla fältkläder och vandringsvänliga skor är att rekommendera! Regnbyxor och regnjacka/poncho. Varma kläder i lager och bra vindtät skaljacka. Mössa och vantar.

  • BOENDE
    Vi bor på ett vandrarhem av bra men enkel standard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Terrängen på Högbonden är brant, rullstenig och mycket bucklig, gör att denna resa inte alls är lämplig för deltagare med begränsad rörlighet. Den som kan gå i branta trappor och/eller vandra med vandringsstavar kommer att kunna klara sig bra.
  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, sängkläder och handduk, måltider enligt dagsprogram, lokala guider, gömslen, samtliga båtturer, fotoundervisning och support samt moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa tur och retur till samlingsplatsen i Barsta. Samt försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Samling i Barsta hamn, nedanför Nordingrå, dit man kan komma med tåg + buss, eller egen bil.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

Fel: Kontaktformulär hittades inte.