NÅGRA HÖJDPUNKTER

Vi är på kryssning runt Svalbards fantastiska landskap i 10 dagar. Pris från 75 900 kr

Ombord på traditionsfartyget m/s Origo, en klassiker från 1955 med hög mysfaktor och byggd isförstärkt enligt Lloyds högsta isklass

Endast 12 deltagare vilket ger mer plats i zodiaker och ombord

Stort fotofokus under hela vår kryssning, där vi har stor chans att se isbjörn i storslagna landskap och i packisens kant

Besök vid valross-stränder med så här års många samlade valrossar

Fjällrävsungarna är ute så här års och deras nyfikenhet kan ge oss unika fotomöjligheter

I slutet av augusti så går solen ner igen på Svalbard. Vi har långa fotodagar och fint morgon- och kvällsljus

Perfekt landskapsfotoläge i den tidiga höstens allt mer låga ljus och ofta otroliga färger

Besök vid valross-stränder med så här års många samlade valrossar

Svalbardsren i fin höstskrud

Bra årstid att se ”Packisens fantomer” – den elfenbensvita, högarktiska ismåsen

Nära möten med storsäl och knubbsäl

Vittrutar, stormfåglar, labbar, spetsbergsgäss, alkor, svalbardripor och en rad andra spännande fåglar

Glaciärer, drivis och packis, i säsongens alltmer fantastiska ljus

Tillgång till zodiak-gummibåtar som används för landstigningar och bättre fotovinklar

Reseledaren och expeditionsledaren tar dig till sina bästa ställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

SVALBARD
Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger Svalbard, ofta också kallat Spetsbergen, en arktisk vildmark som fascinerar, med havsis, glaciärer, berg och polartundra. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga högarktiska området i världen, detta tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen. Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till sena augusti och ett spännande arktiskt djurliv. Isbjörn är Svalbard kanske mest känt för, men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och flera arter valar och delfiner. I augusti har oftast mycket av snön på land och den landfasta isen smält bort, så att båten ofta kan gå fram utan större problem med isförhållanden. Därmed kan vi ofta nå längre upp mot packisen än under resor tidig vår och sommar. Dessutom brukar detta vara en mycket bra årstid att se isbjörn och valross.

På Svalbard lever också den småvuxna och härdiga svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till detextremt vinterklimatet. På sommaren jagar fjällräven där det finns fåglar och på hösten och vintern följer den isbjörnarna. Längs stränderna i norr födosöker valrossar efter musslor, och bard- och tandvalar jagar i de rika havsområdena längs kontinentalsockeln, där havsströmmar väller upp.

På Svalbard är isbjörnar liksom valrossar inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.

Denna gång har vi förlängt resan med ytterligare och vi är ute på kryssning i 10 dagar för att kunna nå lite längre. Vårt fartyg, m/s Origo är en verklig veteran på Svalbard, med hög mysighetsfaktor och 12 passagerare.

Som expeditionsledare fungerar den vana Arktis-resenären Jan Gyllensten och Floris Smeets är fotografiskledare .

FARTYGET M/S ORIGO
Vi hyr för den här resan hela fartyget M/S Origo med 24 sovplatser, men vi begränsar antalet deltagare till 12. Origo byggdes 1955 på Finnboda varv i Sverige, för Svenska Sjöfartsverkets räkning, som isförstärkt lotsfartyg och fyrvaktsfartyg. Fartyget har två zodiaker, var och en med plats för 12 personer. Även om detta är en uttalad fotoresa, kan givetvis andra än hängivna fotografer följa med och få en helt fantastisk arktisk upplevelse. Att det är en fotoresa innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få chans till bra bilder. Ofta betyder det lite mer tid med motiven. Måltider skjuter vi på om det behövs; det vill säga om vi har bra motiv och bra ljus, så har det företräde. Isbjörn och valross har naturligtvis högsta prioritet.

Resrutten avgörs aldrig helt i förväg. Vår preliminära plan är att gå nordost. Eftersom vi hyr hela fartyget har vi friheten att planera expeditionen som vi vill, utifrån väder, vind, aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar. Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa. Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt­ningen är svenskspråkig och deltagarna kan vara från flera länder. Fartyget är perfekt för fotografering. Kocken ombord brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen behöver gå hungrig.

Föreläsningar kommer att hållas av reseledarna. Vi kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positiv bildkritik. Och vi som är ledare kommer naturligtvis att bistå deltagarna med nödvändig hjälp och kamerateknisk och fotomässig rådgivning.

Huvuddäck

1 superiordubbelhytt (två sängar på golvnivå) uppe på däck med privat WC/dusch.

5 hytter (våningsängar) med privat WC/dusch.

1 hytt (våningsängar) med privat WC och delad dusch.

2 hytter (våningsängar) med delad dusch/WC.

Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 0  (25/8)
Ankomst till Longyearbyen och transport till hotell på egen hand. OBS: Detta är en dag innan researrangemanget börjar, för att vara säkra på att inte missa fartygets avresa. Vi kommer att anordna och erbjuda en guidad tur i Longyearbyens omgivningar under kvällen eller tidigt på morgonen nästa dag, för den som vill, mot tilläggspris.

Dag 1  (26/8) (Middag)
Upphämtning vid respektive hotell i tid för utcheckning, transport av bagaget till fartyget och sedan egen tid i Longyearbyen tills det är dags för fartygets avgång, efter 16-tiden. Då seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte skulle ha bättre indikationer för att via den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. Välkomstmiddag ombord.

Dag 2-9 (27/8-3/9) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Vi anpassar oss helt efter rådande och kommande väder, isförhållanden och rapporter om viltobservationer. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa norr om Svalbard och nordost. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross, valar och sälar. Så här års är valrosskolonierna större. Fotografering så länge det är bra ljus, både halvsena kvällar och tidiga morgnar. Soluppgång mellan 06.40 och 07.40 och solnedgång mellan 17.40 och 18.40. Bra med tid under den mörka delen av dygnet till att sortera bilder, vara med på föreläsningar och bildvisningar och dessutom hinna sova!

Dag 10 (4/9) (Frukost)
Vi är tillbaka vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost ordnar vi transport till flygplatsen eller in till byn beroende på önskemål.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
  Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
  Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
  Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
 • KLÄDER
  Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader. Rejäla kläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa är självklarheter. Flytoveraller finns att låna på båten.

  Mer information om kläder fås i utskick innan resan.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Både båten, användning av gummibåtar (zodiacs) och naturen gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

 • PRISER OCH HYTTER

  Del i dubbelhytt, delad dusch/WC –  75 900 kr (FULLBOKAT!)

  Enkelhytt, delad dusch/WC –  89 900 kr (FULLBOKAT!)

  Del i dubbelhytt, egen WC, delad dusch  – 83 900 kr (FULLBOKAT!)

  Enkelhytt, egen WC, delad dusch  – 98 900 kr (FULLBOKAT!)

  Del i dubbelhytt med egen WC/dusch  –  88 900 kr (FULLBOKAT!)

  Enkelhytt med egen WC/dusch  –  108 900 kr (FULLBOKAT!)

  Del i superiorhytt på däck med egen WC/dusch  –  99 900 kr (FULLBOKAT!)

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i hytt enligt bokning, måltider enligt program, transport till och från flygplats/hotell och båt, fotoundervisning, specialföreläsningar, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg t/r till Svalbard, enkelhyttstillägg, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, ev vaccinationer, ev medicinska tester, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, drycker (andra än de som serveras till maten) och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Vi hämtar dig på ditt hotell eller på flygplatsen den 26 augusti 2024 och lämnar dig på hotell eller flygplats den 4 september 2024. Exakt tid anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften, 30% av resans belopp, inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger lite tidigare (normalt har vi 30 dagar innan avresa). Därav så ändras även reglerna för avbokning till 100 dagar istället för 60 dagar. Detta innebär att om avbeställningen sker mer än 100 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avboknigskostnad. Sker avbeställningen 100 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  Resevillkoren för denna resa avviker från våra ordinarie villkor, se ovan.
  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fotografisk ledare

FLORIS SMEETS
Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

Hemsida: www.florissmeets.com

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Isbjörnens rike - Svalbard 26 augusti - 4 sept 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.