Höstfotografering i Söderåsens bokskog i smått och stort

23-25 oktober 2020

Några av workshopens
höjdpunkter

  • Fantastiska höstfärger i bokskogen
  • Unik chans att utvecklas inom 2 områden, makro och lanskapsfotografering
  • Grafik- och formlära av den erfarna makrofotografen Anna Ulmestrand. Lär dig att se naturen på ett annorlunda sätt och utveckla ett unikt tänkande bland ett myller av motiv tillsammans med vår nyaste tillskott i Wild Natures reseledarefamilj
  • Lär dig olika kreativa landskapstekniker och få teknisk information om din utrustning av Jan Pedersen
  • Ett myller av spännande grafiska skogsmotiv i Söderåsens nationalpark
  • Vi arbetar mycket med naturligt ljus och vikten av rätt för- och bakgrund
  • Workshopledarna kommer att finnas där för dig i skogen och vid genomgång av utrustning och bildutvärdering så att du kan utvecklas som fotograf
  • Mysigt boende strax intill nationalparken, vi har hela boendet för oss själva

Söderåsens nationalpark…
… är unik i den svenska nationalparksfloran. Djupa dalar, dramatiska rasbranter och en av Nordeuropas största sammanhängande naturskyddad ädellövskog gör detta till en riktig naturpärla. Utsikten över landskapet är fantastiskt och i bokskogens slänter står de stora träden i en sagolik pelarsal där små vattendrag och sjöar bryter en färgexplosion i rött, fullt och brunt som så här års täcker området.

Makro- och landskapsmotiv finns i en överflöd när ögonen blir varse om detta myller av motiv. Färger, former, ljus och bakgrund ger möjligheter till otroligt många spännande bilder och Anna Ulmestrand är en sann mästare på detta och får många anonyma motiv att framstå som små konstverk. Anna med sin mångåriga erfarenhet inom makro, kommer att förklara för dig och visa hur hon gör för att få fram sina mycket annorlunda makrobilder.

Så här års kan vi vänta oss all möjliga väderförhållanden från sol till dimma. Det ger oss rika möjligheter att variera landskapsfotograferingen där den kuperade skogen och de mäktiga träden ger oss allehanda fina kompositionsmöjligheter. Vi ger oss även på strömmande vatten och hur vi får till mystik i bilderna med hjälp av bland annat ICM tekniker där vi avsiktligt rör kameran under exponeringen. En teknik man mycket väl kan använda sig av även inom makro.

Denna workshop vänder sig till dig som är intresserad utav makro- och/eller landskapsfotografering i ett spännande skogslandskap. Workshopen är även för dig som vill ta steget längre och utforska att tänka och fotografera lite annorlunda än att “bara” få en skarp bild. Det är inte vad man fotograferar utan hur man fotograferar som är av vikt. Vi kommer att vara ute och fotografera i skogen morgon och eftermiddag. När vi inte är ute i skogen blir det teoriföreläsningar och vi arbetar med att redigera bilder tillsammans.
Vi kommer även att ägna tid åt att titta på och prata om varandras bilder.

Helgen börjar på fredag eftermiddag med en kort bildvisning och lite genomgång av workshopen. Under helgen kommer vi att blanda teknik och bildgenomgång med gemensamt fotograferande ute i skogen.

Behöver du hjälp med något specifikt så finns workshopledare där för dig. Vårt mål kommer att vara att du kommer hem med massor med inspiration och nya idéer, och en massa bra bilder förstås.

Välkommen till en mycket varierande och stimulerande workshop i skogen och de fantastiska höstfärgernas värld.

Workshopsfakta

Datum
23 – 25 oktober 2020
Starttid: 15.00 23 oktober
Sluttid: 11.00 25 oktober

Pris
7 990kr
(Anmälningsavgift 1 998 kr)*

Ledare
Anna Ulmestrand
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 10
Max 14

Sista anmälningsdag
14 september 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 middagar, 1 lätt lunch, annat enligt dagsprogram, workshops och fotohandledning.

Enkelrumstillägg
995 kr (Begränsad tillgång. Kontakta oss för mer information)

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Villa Söderåsen, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi har hyrt hela Vila Söderåsen för denna workshop och kan därmed fritt disponera över all ytor. Rummen på Villa Söderåsen känns mysiga och ombonade. Gemensamma toaletter och duschar utanför rummet.

Resande till Söderåsen
Samling vid Villa Söderåsen 15.00 23 oktober. Vi kan ordna upphämtning för de som kommer med tåg till Teckomatorps tågstation.

Fotoutrustning
Workshopens fokus ligger på makro, närbild och landskapsfotografering.
Vi kommer att röra oss till fots väl inne i bokskogen och bär med oss all utrustning. Objektiv för landskapsfotografering kan vara bra att ha till exempel någon vidvinkel – objektiv från 14 mm till 70 mm kan passa de miljöer vi fotograferar, ibland även kortare tele, 70-200 t ex. makroobjektiv eller mellanringar är också ett måste för nära motiv eller objektiv tex kort tele med kort närgräns. Gråfilter och ev polarisationsfilter kan vara användbart. Stativ och trådutlösare rekommenderas för landskap med långa slutartider.

Kläder
Temperaturen i mitten av oktober börjar normalt kunna bli lite kall. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett underställ och varma strumpor är att varmt rekommendera. Då blir utelivet en njutning. Vattentäta skor eller möjligen kängor är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder om det är risk för regn. Varma vantar och mössa.

Tillgänglighet 
Rummen på entreplanet kan användas av personer med nedsatt rörlighet. Rummen på övervåningen är inte tillgängliga för deltagare med svårt nedsatt rörlighet. Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen eller på spångad led är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, så hör efter med oss så kan vi resonera om detaljerna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Hälsa
Kontakta din läkare.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (23/10) (Middag)
Vi samlas på Villa Söderåsen slott på fredagseftermiddagen. Där har vi en kort teknikworkshop om makro- och landskapsfoto och information inför de kommande dagarna och gör sedan ett första besök till bokskogen, närmare Odensjön i kvällsljuset. Middag på Villa Söderåsen, med eftersits i de mysiga lokalerna.

Dag 2 (24/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter en tidig frukost beger vi oss upp i bokskogen där det finns stup, branter och en hänförande utsikt.
Anna och Jan kör sina bästa naturfototips, går igenom kameradetaljer och försöker svara på deltagarnas frågor. Sedan har vi lunch med lite vila i vår villa och därefter fotografering igen i bokskogen innan det blir bildgenomgång och middag tillbaka i Villa Söderåsen.

Dag 3 (25/10) (Frukost)
Vi är ute innan frukost för en sista fotograferingsrunda och kommer tillbaka till villan för sen frukost och bildgenomgång innan vi checkar ut. Hemfärd strax före lunch.

Galleri