Några höjdpunkter

  • Fotografering på mycket bra tjäderspelplats
  • Ofta upp mot 5-7 tjädertuppar på spelplats
  • Vi är på plats den bästa tiden av leken, den sk. hönveckan
  • Möjlighet att även fotografera på orrlek
  • Alla deltagare har eget gömsle

Utanför gömslet skymmer det så sakteliga och plötsligt hörs ett kraftigt ljud av vingslag, tjädertuppen landar tungt på sin nattkvist. Den första tuppen följs snart av ytterligare tuppar och när mörkret faller är de samlade inför morgonens lek. Redan innan det har börjat att gryna hörs tupparna utanför gömslet, det är redan full aktivitet på lekplatsen. Vi inväntar dagens första ljus och snart kan vi börja fotografera skogsdrakarnas parningsritual. Tupparna markerar sina platser på leken och gör utfall för att utmana andra tuppar om ”bättre” platser. När så en första höna lite försiktigt visar sig på leken ökar tupparnas aktivitet…

Tjädern är storskogens verkliga prakt och att få se och fotografera en tjäderspel är en av våra riktigt stora naturupplevelser. Tjädern är en av fyra arter fåglar i Norden som har en sk. lek. Detta innebär att fåglarna samlas på samma plats varje år för att para sig. Hanarna är på spelplatsen under några veckor men ju närmre parningstiden desto mer aktivt blir spelet. Till skillnad från t.ex. orrens spel är tjäderns lite mer oförutsägbar, även om tupparna håller till inom samma område kan det skilja från år till år var centrum av spelet är. Detta gör tjäderspelet mer svårfotograferat än vad t.ex. orrspelet är.

Vi jobbar tillsammans med en mycket kompetent lokal guide som kommer att rekognosera de spelplatser som vi har i området så att vi får så bra fotomöjligheter som det bara går. Då tjädern har denna lite mer oförutsägbara spel kommer allt fokus i första hand att vara på att spendera alla våra morgnar på tjäderspelet. För att få bra bilder på tjäderspelet behövs både tålamod och tid. Vi är på plats den absolut bästa tiden under spelet, den sk. hönveckan, när hönorna kommer till spelplatsen och aktiviteten är som intensivast.

På spelplatsen har man ett eget tältgömsle som man övernattar i, vi måste vara i gömslet i god tid innan skymningen så att vi inte stör tjädrarna när de flyger in till sina natträd vid spelplatsen. Så tidigt på morgonen börjar tjädrarna att spela och förhoppningsvis håller de på långt in på morgonen. Även efter att fåglarna lämnat spelplatsen måste man sitta kvar i gömslet ett tag för att inte störa ev. fåglar som sitter kvar i närheten.

Om du vill uppleva ett av nordens stora skådespel i naturen och ta utmaningen att fotografera tjäderspel är detta en workshop för dig.

Du kan även boka extra dagar för att fotografera orrspel eller tjäderspel, boka i ruta i bokningsformuläret så kontaktar vi dig för mer information.

Dagsprogram

Dag 1 (19/4) (Matsäck i gömslet)
Ankomst till Laxå under eftermiddagen och vidare transport till vårt boende (Exakt tid och plats anges senare). Vi åker sedan ut till våra gömslen för vår första natt på tjäderleken.

Dag 2-4 (20-22/4) (Brunch  – Matsäck i gömslet)
Under våra dagar här kommer vi att helt fokusera på att fotografera tjäderleken. Detta innebär att vi spenderar nätterna i gömsle vid tjäderleken, vi åker dit i god tid innan skymning och lämnar våra gömslen framåt förmiddagen dagen efter. Detta är mycket viktigt för att inte störa tjädrarna. Man får med sig en matsäck i gömslet. Brunch äter vi när vi kommer tillbaka från våra gömslen. Dagarna ägnar vi åt vila och våra bilder.

Dag 5 (23/4) (Brunch)
Vi har en sista morgon i gömslet och efter brunch åker vi vidare hemåt.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Workshopens fokus ligger på att fotografera tjäderlek. Vi kommer att fotografera i första hand från tältgömslen vilket gör det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. Då tjädrarna leker tudigit på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
    Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av leken.
    För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonserter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

    Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

  • KLÄDER
    Temperaturen i april kan vara behaglig på dagarna men nätterna är fortfarande kalla. Det är viktigt att ha med sig varma kläder och gärna så att du kan klä på dig i lager. Ett par gummistövlar eller vandringskängor men höga skaft är bästa valet för fötterna, vi kommer att gå igenom några blöta partier i skogen.
  • BOENDE
    Vi bor på pensionat/hotell av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Vårt boende är inte tillgänglighets anpassat och de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen har inte några anpassningar med avseende på rörelsenedsättning.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  fyra nätter/morgnar i gömsle (utrustat med supervarm dunsovsäck, försvarets ullfilt, kudde, madrass), guidning, moms.
  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa tur och retur Laxå/Tiveden, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.
  • MÖTESPLATS
    Laxå/Tiveden. Exakt tid och plats anges närmre workshopen.
  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Workshopen är inte fysiskt ansträngande men man ska vara medveten om att man tillbringar nätter i tältgömsle i skogen.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Ledare/guide

Meddelas inom kort

Fel: Kontaktformulär hittades inte.