Några  höjdpunkter

 • Vi kommer att fotografera på några mycket bra spelplatser för både tjäder och orre
 • Sex nätter i gömsle
 • Vi är här den bästa tiden på säsongen
 • Bara en fotograf i varje gömsle
 • Goda möjligheter att även fotografera älgar, fiskgjuse och om det är ett bra år även ugglor

Fotografera och upplev tjäder- och orrspel på några av Norges bästa spelplatser. BBC och svensk nationell tv-kanal har använt dessa spelplatser och gömslen för att skapa några fantastiska naturdokumentärer! Skogshönsens spelssäsong beskrivs ofta här i Norden som vårens största äventyr. Den majestätiska tjädern, är skyggare än orren och även om de kan vara väldigt svåra att komma nära har spelplatsen vi är på bevisat sig år efter år. Våra gömslen ligger utspridda över spelplatsen, vilket ger många möjligheter att fotografera fåglarna i olika miljöer och ljusriktningar.

ATT FOTOGRAFERA ORRSPEL
Vi kommer att ta oss till gömslena sent på kvällen. Gömslet är 2×2 meter, vilket ger tillräckligt med utrymme för att sova bekvämt. Liggunderlag tillhandahålls och varma sovsäckar kan hyras på plats om du inte har egen. Vi sover i våra gömslen och väcks av orrarna när de anländer till spelplatsen (någongång mellan 2:00 och 4:30). Orrarnas spel pågår fram till någonstans mellan klockan 8.00 och 10.00 och de är stationära framför gömslena. Vi stannar i gömslen tills vår guiden hämtar oss en stund efter att fåglarna har lämnat spelplatsen.

ATT FOTOGRAFERA TJÄDERSPEL
Tjädertupparna samlas vid spelplatsen redan på kvällen. Här sitter de i träden och håller stenkoll på området. Om allt är lugnt på spelplatsen och fåglarna inte har upptäckt någon fara kommer de att starta sitt spel någongång mellan klocka 2 och 4 på morgonen. Spelet varar normalt till runt klockan 10 men kan pågå ända till lunchtid. Honorna anländer till spelplatsen runt klockan 5 på morgonen och samlas på den mest dominerande tuppens revir.
Vi kommer att gå till våra gömslen mellan klockan 18 och 19. Här tillbringar vi natten och när tupparna börjar spela vaknar vi till en oförglömlig scen. Tjäderns spel är till stor del ett sångspel, de kluckar och väser. Det gör att hanarna hela tiden lyssnar på ljuden som kommer från omgivningen. Det är väldigt viktigt att vi är lugna och tysta i våra gömslen! Även plötsliga rörelser med kameran kan skrämma bort dem! För att begränsa mängden ljud och rörelse stätter vi upp all kamerautrustning redan på kvällen, innan tupparna kommer till sina natträd.

GÖMSLENA
Vi använder tältgömslen som enkelt kan placeras på de bästa fotoplatserna. På orrespelet är gömslena utformade omså att vi kan sätta objektiven på valfri höjd, mellan 0 och 80 cm över marken. Detta gör att man kan välja en hög vinkel för att få marken som bakgrund eller en extremt låg vinkel för att få de oskarpa för- och bakgrunderna. Några av gömslena är placerade med solen i ”ryggen” och andra är placerade så att vi får motljus vid soluppgången.

Även på tjäderspelet har vi tältgömslen. Fåglarna kan flytta sig inom spelplatsen och därför är det viktigt att lätt kunna flytta gömslena inför kommande dagar om det behövs. Tälten har tillräckligt med plats att sova i och man kan ha upp till 3 stativ uppe samtidigt. Det finns totalt 9 öppningar att fotografera från, som täcker nästan hela 360 grader.

Det finns inga toaletter i gömslen. Du måste ta med dig en kissflaska. För damerna rekommenderar vi att använda en ”Travel John” urinal.

ANDRA ARTER
– Älg. Vissa kvällar finns det möjlighet att leta efter älg. Vi letar efter och fotograferar djuren från bilen. Det finns även chans att vi kan hitta och fotografera rådjur och tranor.

-Fiskgjuse. Inte så långt från vårt boende häckar ett par fiskgjusar. Från ett tältgömsle kan vi fotografera hur paret bygger boet, parar sig och äter kanske äter fisk.

-Småfåglar. På boendets bakgård finns fågelmatare som lockar flera arter av småfåglar, såsom bergfink, domherre, grönfink och nötväcka.

-Ugglor. Vissa år finns det många ugglor i närheten av vårt boende. 2015 fanns det inga ugglor i området, eftersom gnagarpopulationen kollapsade. Under 2013, 2014 och 2018 fotograferade vi lappuggla, hökuggla och pärlugglan i detta område. Det finns ingen garanti för att det finns några ugglor i området, men chanserna är goda.

TA SIG TILL GÖMSLENA
Beroende på mängden snö tar det cirka 15 – 20 minuters vandring till båda spelplatserna. Till orrspelplatsen går vi i en platt terräng. De sista hundra metrarna kan vara sumpiga. Höga gummistövlar eller andra vattentäta höga kängor är ett absolut måste i slutet av säsongen. För att komma till tjäderleken måste vi gå något uppför. Även här måste vi korsa ett litet myrområde. Även här så kommer gummistövlar eller höga vattentäta kängor väl till pass i slutet av säsongen.

Tjäder och orrlek i Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Floris Smeets
Tjäder och orrlek i Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Floris Smeets

Dagsprogram

Dag 1 (23/4) (Middag)
Ankomst till Oslo Gardermoen och vidare transport till vårt boende. Genomgång inför de kommande dagarna. Efter middagen är det dags för första natten i gömsle, antigen på tjäder- eller orrspelet.

Dag 2-6 (24-28/4) (Frukost – Middag)
Vi har övernattat i gömslen och tidigt på morgonen kommer vi att fotografera antingen orre eller tjäder. Vi planerar efter att vi  kommer att ha 3 nätter/morgonar vid varje spelplats. För spelet slutat för dagen blir vi upphämtade av guiden. Tillbaka på boendet äter vi frukost, säkerhetskopierar  bilder från morgonen, sover lite eller fotograferar runt boendet. Det finns fågelmatare bredvid lägenheterna och floden Rena ligger bara några hundra meter bort. Här kan du hitta sångsvanar, knipa, tranor och strömstare. Middag serveras kl 17.00. Efter middagen är det dags att bege sig ut igen till spelplatserna. Om ljuset tillåter det kan de fotografer som ska till  orrespelet leta efter  älgar, ugglor och andra djur.

Dag 7 (29/4) (Frukost)
På morgonen har vi vår sista fotosession på spelen. Efter frukost åker vi till Oslo Gardermoen flygplats och vidare hem.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Resans fokus ligger på att fotografera tjäder- och orrspel. Vi kommer att fotografera i första hand från tältgömslen vilket gör det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. Då tjädrarna och orrarna leker tidigt på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
  Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av leken.
  För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonserter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

 • KLÄDER
  Temperaturen i april kan vara behaglig på dagarna men nätterna är fortfarande kalla. Det är viktigt att ha med sig varma kläder och gärna så att du kan klä på dig i lager. Ett par gummistövlar eller vandringskängor men höga skaft är bästa valet för fötterna, vi kommer att gå igenom några blöta partier i skogen.

 • BOENDE
  Boendet kommer att vara i lägenheter med egen toa och dusch samt vardagsrum och kök..

 • TILLGÄNGLIGHET
  Vårt boende är inte tillgänglighets anpassat och de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen har inte några anpassningar med avseende på rörelsenedsättning.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  sex nätter/morgnar i gömsle, guidning, lokala transporter inklusive transfer tur och retur Oslo Gardermoens flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Oslo Gardermoen flygplats (OSL) (kontakta oss för information om flyg), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och snacks, telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Oslo Gardermoen flygplats (OSL). Resan börjar och avslutas här.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatsen. Exakt tid meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS
  Vid resor inom Norden (undantaget Svalbard*) krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet och ditt nordiska medborgarskap. För nordiska medborgare räcker det med ett körkort eller nationellt id-kort utfärdat i nordiskt land.
 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Tjäder- och orrspel i Norge 23-29 april 2025

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.