DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – ELEFANTER, APOR, LEOPARDER, TIGER & FANTASTISKA FÅGLAR I SYDINDIEN 6 – 15 APRIL 2024. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Tiger – tiger – tiger! Gott om tid och 8 safaris i en av Indiens bästa nationalparker för tiger, Tadoba nationalpark, ger oss de bästa chanserna att få uppleva världens största katt.
 • Endast tre fotografer i jeeparna på safari – ger gott om utrymme för fotografering.
 • Stora chanser att kunna se och fotografera den indiska vildhunden, Dhole.
 • Bra möjligheter att få se och fotografera läppbjörn.
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett minst lika spännande djurliv. Här i världens största demokrati ges möjligheterna att möta flera arter hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern.

Indien är ett absolut måste för den naturintresserade och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Att få se och fotografera tiger är givetvis vårt stora mål på denna resa och för att få så stora chanser som möjligt till möten med tigern har vi valt att besöka en av de bästa nationalparkerna för tiger i Indien, Tadoba nationalpark. Våra guider kommer att göra sitt absolut yttersta för att vi ska få uppleva tigern på nära håll och med lite tur och tålamod så kan det bli minnen för livet.

TADOBA NATIONALPARK
För er som varit med på resan till Sydindien så börjar resan med flyg från Bangalore till  Nagpur. Om man valt att endast åka på denna del av vårt Indien äventyr så flyger du från Delhi till Nagpur. Sen blir det vidare transport till Tadoba nationalpark och är börjar vårt sökande efter världens största kattdjur, tigern.

Tadoba är inte en lika känd nationalpark som t.ex. Kanha, Bandhavgarh eller Ranthambore men har under de senaste åren visat sig vara en av de absolut bästa nationalparkerna för att se tiger och leopard. Nationalparken har en av de tätaste populationerna med tiger och i april när värmen och torkan sätter in på allvar koncentreras djurlivet kring del vattenhål som finns. I Tadoba finns både naturliga och anlagda vattensamlingar mycket strategiskt belägna för att skapa de bästa tänkbara förutsättningar för att se och framför allt fotografera tiger. Det är inte ovanligt att man kan se tigrar som uppehåller sig kring vattenhålen under lång tid, fullt upptagna med att dricka och svalka sig i vattnet.

Givetvis är tigern huvudattraktion men Tadoba de erbjuder så mycket mer. I Tadoba finns flera arter av hjortar och antiloper som t.ex. axishjort, sambarhjort och nilgai och med lite tur kan vi även få möjlighet att se och fotografera chausingha, världens enda fyrhorniga hjortdjur. Här finns också den mycket sällsynta och skygga indiska vildhunden, Dhole. Ofta krävs det en stor portion tur för att få se dessa fantastiska djur men i Tadoba ses de regelbundet och nationalparken får räknas som en av de bästa när det gäller Dhole. I Tadoba är även läppbjörnen vanligt förekommande och denna vanligtvis skygga björn ses regelbundet. Fågellivet i Tadoba är mycket rikt och vi kommer att få möjligheter att uppleva och fotografera många arter.

tiger, Sydindien, Indien, fotoresa, Wild Nature fotoresor

Dagsprogram

Dag 1 (15/4) (Lunch – Middag)
Resan startar i Bangalore med inrikesflyg till Nagpur. Övernattning i Nagpur.

Dag 2 (16/4) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen reser vi mot Tadoba nationalpark. Efter incheckning och lunch så väntar vår första safari i Tadoba nationalpark och förhoppningsvis våra första tigermöten.

Dag 3 – 5 (17 – 19/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa tre dagar kommer vi att besöka Tadoba nationalpark. Vi har jeepsafari både morgon och eftermiddag. Vi har i första hand fokus på tiger. Våra safaris kommer att vara inriktade på att fotografera tiger. Vi kommer att leta efter tiger vid vattenhål och floder där de ofta håller till för att ha nära till vattnet. Tadoba har givetvis mycket mer att erbjuda och vi hoppas även på att kunna fotografera den indiska vildhunden, Dhole. Här finns även stora mängder av axis- och sambarhjortar men även lite mer exklusiva arter som den fyrhornade chousinghahjorten. Tadoba nationalpark är även känt för sin stora fågelrikedom.

Dag 6 (20/4) (Frukost – Lunch)
I dag har vi vår sista safari. Efter frukost checkar vi ut från vår lodge börjar vår resa hem mot Skandinavien igen.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till reptiler, däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Även ett makroobjektiv kan vara mycket användbart. På safari, oavsettom den sker ijeep, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon, här fungerar bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt, och det är lätt att man missar motiv på grund av att man blir långsammare.
  Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

 • KLÄDER
  Klimatet i Sydindien är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet, kontakta oss för mer information.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från flygplatser.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Internationellt flyg tur och retur Bangalore/Nagpur, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, ev. vaccinationer och medicinska tester, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan startar på Bangalores internationella flygplats och avslutas på Nagpurs internationella flygplats.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatserna. Exakta tider anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Indien och ha minst två tomma sidor. För svenska medborgare krävs  visum till Indien, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf. 2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico. Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

www.janpedersen.se