NÅGRA HÖJDPUNKTER

Tiger – tiger – tiger! Gott om tid och 12 safaris i en av Indiens bästa nationalparker för tiger, Bandhavgarh nationalpark, ger oss de bästa chanserna att få uppleva världens största katt

Alltid samma guider på våra game drives

Vi jobbar tillsammans med några av Bandhavgarh nationalparks mest meriterade och erfarna guider, med upp till 30 års erfarenhet

Möjligheter att få se och fotografera läppbjörn

Möten med indisk bison, axishjort, sambarhjort och muntjak

Färgstarkt fågelliv med bl.a. Indisk blåkråka, biätare, påfåglar och mycket mer

Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett minst lika spännande djurliv. Här i världens största demokrati ges möjligheterna att möta flera arter hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern.

Indien är ett absolut måste för den naturintresserade och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Att få se och fotografera tiger är givetvis vårt stora mål på denna resa och för att få så stora chanser som möjligt till möten med tigern har vi valt att besöka en av de bästa nationalparkerna för tiger i Indien, Bandhavgarh nationalpark. För att öka våra chanser ytterligare att få ”många” och bra tigerobservationer så väljer vi att åka i torrtiden när både bytesdjur och predatorer samlas kring de vattenhål som finns. Våra guider kommer att göra sitt absolut yttersta för att vi ska få uppleva tigern på nära håll och med lite tur och tålamod så kan det bli minnen för livet.

BANDHAVGARH NATIONALPARK
Vår resa startar i Bandhavgarh nationalpark, kanske den mest kända av Indiens alla nationalparker då det filmats många tv-produktioner här. Bandhavgarh blev nationalpark redan 1968 och har under många år varit en av de främsta platserna för att se tiger då det har funnits en stor och stabil population här. Nationalparken har en av de tätaste populationerna med tiger och i april när värmen och torkan sätter in på allvar koncentreras djurlivet kring vattenhålen. I Bandhavgarh finns både naturliga och anlagda vattensamlingar mycket strategiskt belägna för att skapa de bästa tänkbara förutsättningar för att se och framför allt fotografera tiger. Det är inte ovanligt att man kan se tigrar som uppehåller sig kring vattenhålen under lång tid, fullt upptagna med att dricka och svalka sig i vattnet. Parken är också relativt liten vilket gör att chanserna att se dessa magnifika katter ökar.

Förutom tiger så har parken en mycket stor mångfald, här finns knappt 40 olika däggdjursarter. De vanligast sedda däggdjuren är hjortar som t.ex. axishjort, sambarhjort och nilgai. Bandhavgarh har också en bra population med leopard men de är mycket svåra att se och då särskilt i tigerreivir. Det är däremot vanligare att man ser den mindre djungelkatten. Med lite tur ges vi även möjlighet att se och fotografera läppbjörn. Bandhavgarh har också ett mycket rikt fågelliv med närmare 250 sedda arter.

Landskapet i Bandhavgarh är till stora delar en halvöppen salskog med inslag av tätare bambuskogar och öppna gräsmarker. Här finns även både naturligt förekommande och skapade våtmarker som drar till sig djuren under torrtiden. Området är bitvis kuperat och kullarna ger parken en intim karaktär. Den största kullen och ett fort som finns i parken sägs vara orsaken till områdets namn, Bandhavgarh. Historien säger att Lord Rama gav kullen till sin bror Lakshmana så att skulle kunna hålla vakt över fortet (Bandhav = bror, Garh = fort).

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan.

Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Indien kommer vi att ha stort fokus på att fotografera tiger och andra djur som ofta uppehåller sig i skogsmiljöer. Med dessa förutsättningar så finns många olika sätt att komponera sin bild så att man inkluderar miljön.
Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod.

VARFÖR STÄNGER BOKNINGEN AV DENNA RESA TIDIGT?
Vi vill alltid att du som deltagare på våra resor ska ha så bra fotomöjligheter som möjligt och när det kommer till att fotografera tiger så gäller det att vara i ”de bästa områdena” i nationalparkerna. Parkerna är uppdelade i zoner dit ett bestämt max antal safarijeepar har tillträde och därför måste man boka sina platser tidigt. Bandhavgarh nationalpark är indelad i tre ”kärnzoner” och sedan buffertzoner, vi vill alltid vara i ”kärnzonerna” på våra resor. Tillstånden för ”kärnzonerna” i Bandhavgarh släpps med 120 dagars framförhållning och trycket på tillstånden är högt. Man bokar ett tillstånd för fordon och för de personer som ska åka i fordonet, personers plats bokas med passuppgifter och dessa går inte att ändra i efterhand. Man kan inte bara boka ett safarifordon och sedan boka vilka personer som ska åka i fordonet utan allt måste bokas vid ett och samma tillfälle.

För att vi ska kunna boka platser i de zoner i nationalparken som vi vill vara i måste vi därför stänga bokningen av resan ca 125 dagar innan avresa.

Tiger, tiger och tiger i Bandhavgarh och Tadoba nationalparker, Indien. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (23/4) (Middag)
Resan startar i Jabalpur på eftermiddagen. Från flygplatsen reser vi sedan mot vår lodge i Bandhavgarh. Efter check-in äter vi middag och pratar om resan som ligger framför oss

Dag 2 – 7 (24-29/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa sex dagar kommer vi att besöka Bandhavgarh nationalpark. Vi har jeepsafari både morgon och eftermiddag. Vi har i första hand fokus på tiger. Våra safaris kommer att vara inriktade på att fotografera tiger. Vi kommer att leta efter tiger vid vattenhål och floder där de ofta håller till för att ha nära till vattnet. Bandhavgarh har givetvis mycket mer att erbjuda för oss som fotografer.

Efter morgonsafarin återvänder vi till vår lodge för mat, vila och för att ta hand om våra bilder. Vi kommer även att ha olika workshops under dagarna.

Dag 8 (30/4) (Frukost)
I dag tar vi en liten sovmorgon och äter frukost i lugn och ro. Vi avslutar vår vistelse i Bandhavgarh nationalpark med en sista teoretisk workshop. Vi åker sedan mot Jabalpur och flygplatsen.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • GAME DRIVES
  Fordonen vi använder på game drives är helt öppna jeepar med fotomöjligheter i 360° vilket gör att vi kan vara 4 fotografer i varje jeep.
  Vi gör game drive på morgonen och eftermiddagen enligt dagsprogrammet. Nationalparkerna i Indien öppnar vid soluppgång och stänger vid solnedgång. På morgonen är vi åter vår lodge ca kl 11.00. Eftermiddags game drive börjar ca kl 15.00.
 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

 • KLÄDER
  Klimatet i Indien i april är relativt varmt så både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Trots detta är det skönt att ha någon tjocka tröja eller vindtät jacka på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från flygplatser.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Internationellt flyg tur och retur Jabalpur, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, ev. vaccinationer och medicinska tester, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Jabalpur flygplats, exakt tid plats meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 120 dagar innan resans start pga att entré till nationalpark måste bokas 120 dagar innan ankomst.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

MAGNUS MARTINSSON, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

  Boka fotoresa

  Tiger, tiger & tiger i Bandhavgarh nationalpark 23-30 april 2025

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund