Svalbard – isbjörnens rike

– en specialexpedition med fotofokus

1 – 8 maj 2021

Några av resans höjdpunkter

 • Specialexpedition med fotofokus, där vi söker efter isbjörn.
 • Fotografisk ledare är Magnus Elander som över 40 års erfarenhet av expeditioner i Arktis. 
 • Expeditionsledare är erfarne polarforskaren Bjørn Anders Nymoen vid Norsk Polarinstitutt.
 • Stor chans att se isbjörnar i storslaget islandskap.
 • Besök i valrosskolonier.
 • Fjällräv och Svalbardsrenar.
 • Fantastiska vinterlandskap, nu är Svalbard kanske som vackrast.
 • Tillgång till zodiaker som används för landstigningar och bättre fotovinklar.
 • Glaciärer och packis.
 • Midnattssolen har precis kommit, vi har ett morgon-/kvälls- eller nattljus i många timmar.
 • Reseledarna tar oss till de bästa ställen. Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi hyr m/s Origo, kanske den charmigaste båten och samtidigt ombyggd för bästa komfort.

Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger Svalbard, en vildmark som fascinerar. Svalbard är förutom is, glaciärer och berg också arktisk tundra som under den korta sommaren förgylls av arktiska blommor. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen, detta tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen. Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till sensommaren och ett spännande djurliv. Isbjörnar är Svalbard kanske mest känt för men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och valar.

På våren färdas man inte lika långt som på hösten. Det mesta finns närmare. Och vi når kanske packisen på mindre än ett dygn. Därför har vi, som vi även gjort tidigare, valt att ha en kortare resa på våren och längre på sensommaren/hösten.

På Svalbard strövar den lilla och speciella svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till ett extremt vinterklimat.

På Svalbard är isbjörnarna liksom valrossarna inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.

m/s Origo har plats för 24 passagerare men vi kommer att ta maximalt 18 deltagare. Som fotografiskledare fungerar Magnus Elander.

Det är en fotoresa, även om andra kan följa med och få en helt fantastisk upplevelse. Att det i första hand är en fotoresa innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få bra bilder. Måltider skjuter vi på när det behövs; det vill säga om vi har bra motiv. Isbjörnar och valrossar är naturligtvis högsta prioritet.

Resrutten avgörs inte i förväg. Vår preliminära plan är att gå norrut. Eftersom vi hyr hela båten har vi friheten att planera den utifrån aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar och väderlek.

Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa.

Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt­ningen är svenskspråkig.

M/S Origo är perfekt för fotografering, med bra möjligheter att ta sig in i isent. Båten erbjuder sex rum med egen dusch/WC. Ett ytterligare rum har toalett och delad dusch. Övriga rum har delad dusch och WC alldeles intill hytterna. Sängarna bäddas och rummen städas dagligen eller så ofta det går. Kocken brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen brukar gå hungrig på dessa båtar.

Föreläsningar kommer att hållas av reseledarna. Vi kommer att titta på deltagarnas bilder mot slutet och komma med positiv bildkritik. Och vi som är guider kommer naturligtvis att bistå deltagarna med all nödvändig hjälp.

Huvuddäck

1 superiordubbelhytt uppe på däck med privat WC/dusch.

5 dubbelhytter med privat WC/dusch.

1 dubbelhytt med privat WC och delad dusch.

6 dubbelhytter med delad dusch/WC.

Total kapacitet 24 passagerare och guider. Vi begränsar oss till max 18 passagerare/resenärer.

Resefakta

Datum
1 – 8 maj 2021

Avgång från Longyearbyen den 1 maj 2021 ca. kl. 16.00. Vi lämnar fartyget i Longyearbyens hamn efter frukost den 8 maj ca kl. 09.00.

Pris
er
49 900 kr (del i dubbelhytt, delad dusch/WC)
(Anmälningsavgift 10 000 kr)* 2 PLATSER KVAR

54 900 kr (del i dubbelhytt med egen WC/dusch)
(Anmälningsavgift 10 000 kr)* 2 PLATSER KVAR

Del i superiorhytt på däck med egen WC/dusch (FULLBOKAT)

Del i dubbelhytt, egen WC, delad dusch (FULLBOKAT)

Enkelhytt, delad dusch/WC (FULLBOKAT)

Enkelhytt med egen dusch/WC (FULLBOKAT)

Tillgång till enkelhytter är starkt begränsade. Kontakta oss för information.

Fotografisk ledare
Magnus Elander

Expeditionsledare
Bjørn Anders Nymoen

Antal deltagare

Min 12
Max 18

Sista anmälningsdag
31 december 2020

Inkluderat i priset

Del i dubbelhytt enligt bokning & måltider enligt program, fotoundervisning, specialföreläsningar, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder, transfer till och från Longyearbyens flygplats.

Enkelhytt
Tillgång till enkelhytter är starkt begränsade. Kontakta oss för information. 
Se priser ovan.

Ej inkluderat i priset
Flyg t/r till Svalbard, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras till maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats

Longyearbyen flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

Kläder

Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader. Rejäla kläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa är självklarheter.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska (och engelska).

Pass
Vid resa till Svalbard ska du ha med dig passet. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ditt försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften (vilken inte återfås vid avbokning) är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger litet tidigare (normalt har vi 60 dagar innan avresa).

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1  (1/5) (Middag)
De som anländer denna dag till Longyearbyen med eftermiddagsflyget hämtas upp av oss på flygplatsen för transport till båten. De som anlänt till Longyearbyen tidigare hämtas upp vid respektive hotell. Cirka klockan 16 seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte har bättre indikationer för att den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. På kvällen äter vi välkomstmiddag på skeppet.

Dag 2-7 (2-7/5) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa norrut längs västra sidan. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross och säl. Fotografering sker dygnet runt, vi har bra ljus även på dagen.

Dag 8 (8/5) (Frukost)
Vi är tillbaka vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost får ni hjälp med transport till flygplatsen eller in till byn.

Galleri