Några höjdpunkter

 • En riktig vinterexpedition till Skandinaviens bästa myskoxe-fotoställe
 • Vi är på plats hos myskoxarna i det allra finaste fotoljuset varje dag
 • Fotomöjligheter i världsklass i en högarktisk vintermiljö i norska fjäll
 • Under den tid då det brukar vara den finaste snövintern
 • Så här års är myskoxarna i sin vackraste, ofta snöiga, vinterpäls
 • Med hundspann upp på kalfjället till en riktig vinterexpeditionscamp
 • Floris Smeets är en av Norges bästa viltfotografer, tillika certifierad Dovrefjellsguide
 • Han vet var myskoxarna håller till och hur man bäst närmar sig dom
 • Vinterexpeditionsutrustning ingår – stadiga tält, snöskor, sovsäck, liggunderlag, mat och fältkök
 • Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade

SOM RAKT UR ISTIDEN
Myskoxen är ett av Skandinaviens ursprungliga djur, de fanns överallt där Inlandsisen drog sig tillbaka. Sedan blev de lättjagade djuren utrotade av de alltför effektiva tidiga jägarna och försvann in i historiens dis. Under 1940-talet återinfördes dock myskoxen igen från Grönland till Norge, och ett av vårt naturarvs mäktigaste djur var tillbaka. Idag, 100 år senare, lever nu ungefär 300 myskoxar i Skandinavien, de allra flesta i Dovrefjäll, till och med några enstaka få som vandrat från Dovre till Härjedalenfjällen i Sverige. De är fridsamma djur och särskilt under vintern tar de det väldigt lugnt, för att spara energi. Som med alla andra storvuxna, vilda djur ska man givetvis inte gå för nära och det är därför så bra att ledas av en erfaren guide som vet hur man bäst beter sig.
Myskoxarnas val av plats under vintern är en relativt förutsägbar historia och varierar inte så mycket från dag till dag, om de inte blir bortskrämda. Det gör att ledaren med rätt stor säkerhet vet var man kan förvänta sig att finna dem.
För att få bra myskoxbilder behövs både tålamod, en del väntetid, viss ljuddisciplin och att använda tidiga morgnar och sena kvällar. Vi kommer att vara där under vad som brukar vara den bästa delen av midvintersäsongen, vi är på plats dygnet runt, med den sannolikt bäste guiden för just detta häruppe.

VINTERFJÄLLFOTOEXPEDITION TILL MYSKOXARNA
Resans hela fokus ligger på att fotografera myskoxar i högfjällsmiljö. Vi kommer att kunna röra oss ganska fritt på fjället när vi fotograferar men vi måste givetvis undvika att skrämma eller störa myskoxarna och vi måste följa nationalparkens bestämmelser. Efter att vi med hundspannens och slädkuskarnas hjälp tagit oss upp på kalfjället, nära det område där myskoxarna håller till, så riggar vi upp ett tältbasläger och campar där i tre nätter, för att göra utfärder till fots och med snöskor därifrån. Endast på det sättet kan vi dra full nytta av det allra finaste ljuset och de bästa myskoxfotoförhållandena.

Tälten är stabila och professionella, riktiga vinterexpeditionstält som testats många gånger under mycket svåra vinterförhållanden på olika håll i världen.

Vår ledare, fotografen Floris Smeets, är certifierad Dovrefjellsguide och har lett resor i området under flera år, inklusive många vinterexpeditioner. Han kommer att göra allt för att det ska bli så bra fotomöjligheter som möjligt, under så säkra och bekväma förhållanden som det bara går. Detta är en riktig expedition, där deltagarna förväntas bidra med vissa arbetsinsatser vid exempelvis tältresning och matlagning. Före och efter fjällexpeditionen kommer vi att bo i enkla men bekväma och väl belägna stugor, nära vägen uppe i en bred fjälldal.

VÄDRET
Temperaturen kommer troligen att ligga runt -15 dagtid och runt -20 nattetid. Dovrefjell är känt för den starka vinden som plötsligt kan ta till och lika snabbt försvinna igen. Det gör att vädret kan växla ganska snabbt från timme till timme. Under turerna är chansen stor att vi hamnar i snöstormar. Rätta kläder är ett absolut måste!

DELTAGARNAS FYSISKA FÖRMÅGA
Du måste vara i form för denna resa! Du måste kunna gå flera (3-5) timmar per dag, ibland i ganska brant terräng. Vi kommer att gå mestadels med snöskor. Det är nästan bara på toppen av bergen, där myskoxarna huvudsakligen finns, vi inte kommer att behöva snöskor. Du för låna snöskor. Du måste bära din egen fotoutrustning plus 1 liter te eller kaffe och mat för dagen.

MAT OCH DRYCK
Eftersom temperaturen kommer att vara under fryspunkten under resan (cirka -15 på dagtid och -20 på natten) är det inte möjligt att ta med vanlig mat eller dryck. De kommer att frysa. Istället har vi expeditionsmat av hög kvalitet, av märket ”Adventure Food”. Vi har testat flera märken, och detta märke gör de godaste måltiderna och har en bra mängd kalorier. Du får även låna en 1 liters termos för te eller kaffe. För att göra te eller kaffe måste vi smälta snö varje dag.
Första och sista dagen kommer vi att ha vanlig mat och dryck.

SOVSÄCKAR
Eftersom temperaturen på natten blir cirka -20 grader behöver vi bra sovsäckar. Tälten isolerar ganska bra och du får låna en mycket bra vintersovsäck. Du behöver bara ta med ditt eget sovlakan/liner. Det är mycket viktigt att sovlakan/liner är gjort av fleece, eftersom andra material kommer att kännas kalla under vintern. Om du har en sovsäck för dessa förhållanden kan du ta med den. Tala om för oss vilket märke och modell du har på din sovsäck, så att vi kan kontrollera åt dig om det blir tillräckligt varmt för denna resa.

VIKTIG INFORMATION
Vi kommer att ha de bästa vintercampingutrustningarna med oss, vilket gör att vi kan campa uppe i bergen även under mycket utmanande väderförhållanden. Även om våra tält tål vindhastigheter runt 150 km/h, bör vindhastigheten inte överstiga 75 km/h vid uppsättning av lägret. Om vädret blir för extremt och inte tillåter oss att slå läger, stannar vi i stugorna utanför nationalparken. I så fall kommer vi att vandra in och ut ur bergen varje dag för att fotografera myskoxarna. Tyvärr medför det att stanna fler nätter i stugorna ytterligare kostnader på 1 500 kr per person och natt.

EN RIKTIGT HUNDSPANNSUPPLEVELSE SOM BONUS!
Att åka hundspann som dras av dragvilliga, riktiga polarhundar är ingen vanlig transport, det är en helt fantastisk vildmarksvinterupplevelse i sin egen rätt! På denna resa använder vi hundspann för att ta oss upp till platsen där vi sätter upp vintercampen och sedan ned därifrån igen efter att tiden på högfjället är över. Snöskoterkörning är förbjuden i nationalparken. Där kommer att bjudas fina fotomöjligheter runt allt med hundarna och slädarna också.

Om du vill uppleva ett av Arktis mest mytomspunna och urtida djur på nära håll, få många chanser till spännande myskoxbilder i fantastiskt ljus och vara med om en riktig vinterfjäll-fotoexpeditionserfarenhet, så är detta verkligen en resa för dig. En unik expedition till ett av vårt naturarvs mest spännande och speciella djur, i en av Skandinaviens vackraste vinterfjällmiljöer.

Musk-oxen in winter at Dovrefjell, Norway. Photo tour with Wild Nature Photo Adventures. Photo by Floris Smeets
Musk-oxen in winter at Dovrefjell, Norway. Photo tour with Wild Nature Photo Adventures. Photo by Floris Smeets

Dagsprogram

Dag 1 (7/2) (Middag)
Vår reseledare möter dig på Oslo Gardermoen flygplats, exakt tid meddelas senare. Härifrån åker vi till boendet som ligger strax utanför nationalparken Dovrefjell. Bilresan tar cirka 5 timmar. Första natten bor vi i bekväma stugor, strax utanför nationalparken. Vi kommer att använda samma stugor igen för den sista natten. Så du kan lämna kvar några tillhörigheter du inte behöver med dig under dagarna ute i bergen.

Dag 2-4 (8-10/2) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen den 8 februari kommer vi att möta upp ett team med hundspannsförare, som ska ta oss och vår utrustning upp på fjället. Det kommer att finnas pulkor för både en eller två personer. Förarna kommer att förklara hur man åker hundspann. Hundspannet tar oss upp i bergen. På de brantaste delarna av resan upp måste vi hjälpa hundarna att dra genom att gå av och skjuta på slädarna. Hundspanns turen upp till baslägret tar cirka 90 minuter. Vi kommer att släppas av på platsen där vi kommer att sätta upp våra tält. Efter att ha slagit upp lägret beger vi oss ut på vår första vandring till myskoxarna. Myskoxarna kommer troligen att vara inom 30 till 90 minuters gångavstånd från vårt läger.

Under resan sover vi ute i tält i 3 nätter. Detta ger oss möjligheten att fotografera myskoxarna i det första och sista fina ljuset. Om vi skulle lämna parken varje dag och istället sova på hotell skulle vi inte kunna vara med myskoxarna under det bästa ljuset. Tälten vi använder är stora extremexpeditionstält. De tål en kraftig storm och är väl isolerade. I varje tält kan 3 personer sova bekvämt plus att det finns tillräckligt med utrymme för utrustningen.

Beroende på hur motiverad gruppen är så går vi upp ca 3 timmar före soluppgången. Efter att ha ätit frukost och packat våra väskor vandrar vi till myskoxarna före första ljuset. Målet är att vara med djuren minst cirka 30 minuter före soluppgången. Beroende på avståndet som myskoxarna är från vårt läger, stannar vi antingen ute hela dagen eller återvänder till lägret för lunch. Vi stannar hos myskoxarna tills ljuset har blivit dåligt och vandrar sedan tillbaka till vårt basläger där vi äter vår middag. Om det är väldigt molnigt under resan är det inte meningsfullt att vara ute så tidigt ute, då kan vi sova lite längre.

Dag 5 (9/2) (Frukost)
Detta är sista dagen uppe i bergen. Vi hämtas av hundspannet runt klockan 14:00. Innan dess kommer vi att ha möjlighet att fotografera myskoxarna vid soluppgången. Vi måste vara tillbaka på vårt läger kl 12:00 för att packa ner. Denna sista natt kommer vi att sova i stugorna som vi bodde i första natten. Middag äter vi på den lokala restaurangen.

Dag 6 (10/2) (Frukost)
Efter frukost åker vi till Oslo Gardermoen flygplats och vidare hem.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Vi kommer att fotografera både i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare om du har.
Telezoomobjektiv är mycket använbara här, t.ex. 70-200 mm, 100-400mm, 80-400mm. Ett långt fast teleobjektiv som 500 mm eller 600 mm är också användbart, men man får väga in att det är tungt att bära och ger kanske mer begränsade bildutsnittsval jämfört med en zoom. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ behövs för norrskensfotografering om vädret och Norrskenet så medger, men stativ är inte alldeles nödvändigt för myskoxefotograferandet, om man inte vill göra långa exponeringar. Ta med flera extrabatteripackar, eftersom där inte finns laddmöjligheter i campen uppe på fjället. Kylan gör också att batterierna laddar ur snabbare. NiCd och Lithiumbatterier/ackar är alldeles överlägset bäst i kyla. Tänk inte ens på att ha med vanliga brunstensbatterier.
 • KLÄDER
  Detta är en midvinterexpedition i ett högfjällsområde med arktiska väderförhållanden så här års. För att hålla sig varm och känna sig bekväm däruppe, även i minus 10-15 C på dagarna och ned till kanske minus 20 C på nätterna, så måste man klä sig rätt. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Närmast kroppen ett underställ helt i ullfrotté, inklusive strumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Inget av bomull innerst, och inga syntetunderställ. Riktiga midvinterkängor som får plats med ett extra par tjocka yllesockar är ett måste för fötterna, gärna typ Sorel med löstagbara foder av ull. Ovanpå detta flera lager av tröjor (ull eller fleece) och gärna ytterligare ett långkalsong-kit av ullfrotté. Tunna byxor, typ skidbyxor och sedan ett par termobyxor att ha utanpå vid väntelägen. Varma och mycket rymliga långa tumhandskar (t ex Hestra eller The Heat Company), där det ryms ullfrotté-tumvantar inuti. Och gärna tunna yllefingervantar med, för att slippa ta i kamerametall med sina bara händer. Mössan gärna en riktig pälsmössa med nedfällbara flikar. Buff av tunn Merinoull, samt en till av ulffrotté eller en rejäl yllehalsduk. Balaklava av ullfrotté är skönt om det blåser, samt i sovsäcken på natten. Skoteroverall eller skoterkläder brukar också gå bra. Lång expeditionsdunjacka är ett måste (t ex av Fjallräven, North Face, Mountain equipment, Canada Goose eller RAB), eftersom vi kommer att sitta still en del och vänta antingen på djuren ska göra något eller på ljuset. Snödamasker. Packa i en stor, mjuk väska, typ hockeytrunk, som kan öppnas upptill. Hård resväska är ingen hit på fjället. Solglasögon och skid-glasögon. Pannlampor med ett par extra set Lithiumbatterier till. Insticks-sovlakan av fleece värmer upp otroligt bra i sovsäcken.
 • BOENDE
  Vi bor i enkla men bekväma stugor i två nätter och i mycket professionella vinterexpeditionstält i tre nätter. (Begränsad tillgång på enkelrum i stugorna. Kontakta oss för mer information). Vad gäller tälten så ingår ingen enkelrumsgaranti.
 • TILLGÄNGLIGHET
  Denna tur är inte lämplig för deltagare med nedsatt rörlighet eller svag kondition. Vi kommer att bo i tre nätter under arktiska förhållanden i tält uppe på fjället, där vi rör oss till fots på snöskor, under 3-5 timmar per dag. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum i stuga under två nätter, samt del i rymligt 2-3 persons-expeditionstält under tre nätter, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, lokala transporter, hundspann upp till och tillbaka från vintercampen på fjället, vinterutrustat tält, sovsäck, liggunderlag och all kok- och matutrustning, samt varsin 1-literstermos.
 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Oslo Gardermoen flygplats (OSL) (kontakta oss för information om flyg),  egna varma vinterkläder/skodon, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och snacks, telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Oslo Gardermoen flygplats (OSL). Resan börjar och avslutas här.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatsen. Exakt tid meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • PASS
  Vid resor inom Norden (undantaget Svalbard*) krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet och ditt nordiska medborgarskap. För nordiska medborgare räcker det med ett körkort eller nationellt id-kort utfärdat i nordiskt land.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com

  Boka fotoresa

  Myskoxe i vinterlandskap på Dovrefjell, Norge 7-12 februari 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund