Några höjdpunkter

 • Dramatiskt landskap med kust och berg
 • Mycket goda chanser att fotografera norrsken
 • Fantastiska soluppgångar och solnedgångar i kustmiljö
 • Storslagna fjordar, dramatiska berg som reser sig direkt ur havet
 • Möjligheter att fotografera renar och övervintrande arktiska fåglar
 • Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade

Följ med oss på en intensiv naturfotograferingsvecka till en av Norges mest fantastiska öar, Senja. Du kommer att kunna fotografera dramatiska landskap, spektakulärt norrsken, fantastiska soluppgångar/solnedgångar och nordiskt djurliv. Reseledaren Floris Smeets (Sony-ambassadör) har guidat på Senja i nästan ett decennium. Han kommer att se till att du kommer att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt och han hjälper dig att få ut maximalt av varje fototillfälle.

SENJA
Senja är Norges näst största ö och är för många naturfotografer en ännu oupptäckt skatt. Ön ligger cirka 100 km norr om de välkända Lofotenöarna. Senjas totala yta är lite mindre än Lofoten, men ön erbjuder minst lika många fantastiska fotomöjligheter.

Tack vare det nordliga läget är ön perfekt för att fotografera norrsken. Även med ett lågt KP-index kan denna spektakulära ljusshow ses på himlen ovanför ön. Detta i kombination med de imponerande fjordarna, dramatiska branta berg som reser sig rakt upp ur havet och de björktäckta kullarna gör Senja till en dröm för landskaps- och norrskensfotografering. Dessutom är djurlivet rikt och ofta ser och fotograferar vi renar, älgar, uttrar, havsörn, kungsörn, ripa och fjällhare. Senja är inget mindre än ett paradis för allsidig naturfotografering!

VÄDRET
Temperaturen kommer troligen att ligga runt -15 dagtid och runt -20 nattetid. Dovrefjell är känt för den starka vinden som plötsligt kan ta till och lika snabbt försvinna igen. Det gör att vädret kan växla ganska snabbt från timme till timme. Under turerna är chansen stor att vi hamnar i snöstormar. Rätta kläder är ett absolut måste!

FOTOGRAFERINGEN
På denna resa ligger huvudfokus på att fotografera norrsken och landskap. Under dagarna besöker vi en eller två ”stora” fotoplatser och stannar flera gånger på ”mindre” platser varje dag. Guiden känner till området mycket väl, vet vilka platser som ska besökas vid vilken tid på dygnet och med vilka väderförhållanden. Därför kommer programmet att vara ganska flexibelt under resan och det kan ändras när väderförhållandena ändras. På så sätt kommer du alltid att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt. Om vi stöter på vilda djur under bilfärderna stannar vi givetvis för att fotografera. Om gruppen vill kan vi ägna lite extra tid åt att hitta och fotografera vilda djur.

Under dagarna ägnar vi så mycket tid som möjligt åt att fotografera landskap och vilda djur. Huvudfokus kommer att ligga på soluppgångar och solnedgångar, men det kommer att finnas mycket att fotografera även andra tider på dygnet. Om det finns chans till en fin soluppgång så är vi ute och fotograferar innan frukost. När vi har klara natthimlar hoppas vi på att norrskenet dansar över himlen. Guiden känner till de bästa platserna och kommer att se till att gruppen kommer att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi kommer att använda appar för att försöka förutsäga norrskensaktiviteten så bra som möjligt. Självklart behöver vi också sova någon gång. Har vi varit ute och fotograferat norrsken hela natten måste vi sova lite under dagen. Om så önskas kommer det att finnas möjlighet till bilddiskussion och bildredigering.

Boendet ligger på den nordvästra sidan av ön. Därifrån når vi de flesta fotoplatser med en ganska kort bilresa. Även för norrskensfotoplatserna behöver vi inte köra långt. Vissa dagar kommer vi att besöka platser som ligger längre bort, men vi kommer att göra många fotostopp under de längre bilfärderna.

MÅLTIDER
Frukost äter vi någongång mellan klockan 8.00 till 10.00 på den lokala restaurangen.
Vi gör våra egna lunchpaket vid frukosten. Vi tar med oss lunchen ut på våra exkursioner och äter där vi är vid lunchtid.
Middagar äter vi runt klocka 18.00 till 20.00 på den lokala restaurangen. Till middag får vi tvårätters.
Kvaliteten på maten som serveras i restaurangen är mycket bra. De flesta produkterna är lokala.

Magical Senja in Norway. Photo tour with Wild Nature Photo Adventures. Photo by Floris Smeets
Magical Senja in Norway. Photo tour with Wild Nature Photo Adventures. Photo by Floris Smeets

Dagsprogram

Dag 1 (4/3) (Middag)
Vår reseledare möter dig på Bardufoss flygplats. För att komma dit måste du byta flyg på Oslo Gardermoen flygplats. Vi åker sedan till vårt boende på Senja. Resan tar cirka 2 timmar. Efter att ha lämnat av bagaget vid lägenheterna äter vi middag och Floris kommer att ge en introduktion inför den kommande veckan.

Dag 2-7 (5-10/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Vid vilken tid vi startar dagen beror på vädret och om det har varit norrsken under natten. Vi har som målsättning att vi gör ett fotopass innan frukost varje dag. Frukosten serveras mellan kl. 08.00 och 10.00. Vi kommer att göra våra egna lunchpaket vid frukost. Vi åker ut igen efter frukost för att fotografera landskap och vilda djur. Lunchen äts ute. Vädret avgör hur länge vi kommer att stanna ute och fotografera. När ljuset är borta beger vi oss tillbaka till boendet. Middagen serveras mellan kl. 18.00 och 20.00. Finns det chans för norrsken ger vi oss ut igen efter middagen.

Dag 8 (11/5) (Frukost)
Efter frukost åker vi till Bardufoss flygplats och vidare hem.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
  Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
  Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran
 • KLÄDER
  Temperaturen på Senja under vintern kan variera mycket. Vid kusten kommer temperaturen med största sannolikhet att ligga runt -5 grader Celsius, men mer centralt på ön kan temperaturen sjunka under -20. Ta med många lager så att du kan klä dig efter det.
 • BOENDE
  Vi bor i mysiga tvårums lägenheter med privat wc/dusch och med kök samt vardagsrum.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, lokala transporter inkl. transfer från/till Bardufoss flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Bardufoss  (kontakta oss för information om flyg),  dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Bardufoss flygplats (BDU). Resan börjar och avslutas här.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatsen. Exakt tid meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS
  Vid resor inom Norden (undantaget Svalbard) krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet och ditt nordiska medborgarskap. För nordiska medborgare räcker det med ett körkort eller nationellt id-kort utfärdat i nordiskt land.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com