NÅGRA HÖJDPUNKTER

 • Upplev och fotografera Islands vackra vildmark, även bortom turiststråken
 • Liten grupp, ENDAST 6 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande
 • Mycket tid i fält, resan är 7 DAGAR. Vi planerar och anpassar oss efter rådande väder och ljus.
 • Guidning och fotografisk handledning av Frida Hermansson som har många års erfarenhet av fotografering på Island och tar er med till flera av sina favoritplatser
 • Fotografera några av Islands mest ikoniska vattenfall, Brúarfoss, Háifoss, Aldeyjarfoss, Godafoss och Dettifoss
 • Frida Hermansson tar dig med till några av sina mindre kända favoritplatser på det mytomspunna höglandet
 • Spännande fotografering i de geotermiska områdena kring Mývatn där den vulkaniska aktiviteten gör sig påmind
 • En landskapsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Basaltformationer och mäktiga stenstoden Hvitserkur längs den norra kusten
 • En landskapsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • En resa där fotograferingen står i fokus och planeringen ger oss de bästa möjliga förutsättningarna att vara på rätt plats i rätt tid
 • Utveckla ditt landskapsfotograferande i liten grupp likasinnade
 • Som alltid på våra resor – helpension ingår
 • Vi tar oss fram med två rejäla fyrhjulsdrivna bilar som klarar att korsa vattendrag och ta sig fram på höglandsvägarna vilket gör att vi kan ta oss till platser som kan vara svåra att nå i vanliga fall. Endast 3 deltagare i varje bil
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

Islands säregna och unika natur bjuder på allt som inspirerar en landskapsfotograf – storslagna vyer, dramatiska kustlandskap, ödsliga asköknar, glaciärer och vattenfall. På den här fotoresan tar vi oss från södra Island via den urgamla ridleden Kjölur, tvärs igenom Islands interiör till den norra delen av ön. Under våra dagar här får vi uppleva flera av Islands allra vackraste vattenfall, färdas på spännande höglandsvägar till ödesmättade, svarta asköknar, färggranna bergsområden där den vulkaniska aktiviteten gör sig påmind och till den norra kustens vackra stenstoder och basaltklippor.
Vårt fokus ligger på att skapa bästa möjliga förutsättningar för fotografi och vi planerar dagarna och fototillfällena efter rådande omständigheter.

BRÚARFOSS, GJÁIN OCH HÁIFOSS
Vi börjar vår resa på södra Island i området kring Pjórsárdalir där Islands största flod Pjórsá präglar landskapet. Här besöker vi Brúarfoss, vattenfallet som är känt för sin intensivt blåa färg, Gjáin – ett vackert grönskande område med många små vattendrag, forsar och vattenfall och Háifoss, Islands fjärde högsta vattenfall som är vackert beläget med en storslagen utsikt över omgivningarna.

HÖGLANDET OCH KERLINGARFJÖLL
Vi tar oss till höglandets sammetssvarta asköknar, besöker områden med kratrar, klarvattensjöar och mossbeklädda berg som skimrar i metallicgrönt. Vi tar sedan den urgamla ridleden Kjölur för att bege oss genom Islands interiör mot den norra delen. Mellan glaciärerna Langjökull och Hofsjökull stannar vi vid Kerlingarfjöll, ett geotermiskt område med färgglada ryolitberg, rykande bäckar, minigejsrar, bubblande lerpölar och storslagna vyer.

MÝVATN, GÓDAFOSS, ALDEYJARFOSS OCH DETTIFÓSS
Mývatn är en vulkansjö på norra Island. Hela området är vulkaniskt och ligger nära vulkanen Krafla. Här finns flera lavafält och geotermiska platser med spännande färgskala och där marken ryker och pyser. Vi besöker öven grottan Grjótagjá som är fylld av hett vatten och känd från Game of Thrones. I närheten finns symmetriska och vackra Gódafoss (Gudarnas vattenfall) och Dettifoss, Islands största vattenfall om man ser till mängden vatten med ett genomsnittligt flöde på 193 kubikmeter i sekunden. Vi gör ett besök till Aldeyjarfoss, ett vackert vattenfall omgivet av basaltpelare med spännande mönster och formationer.

HVITSERKUR OCH BASALTFORMATIONER
Vår resa går vidare mot den norra kusten där vi fotograferar ikoniska stenstoden Hvitserkur, besöker en vacker ravin och har en kvällsfotografering vid havet där svarta basaltklippor möter vågorna.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan.

Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.Under våra dagar på Island är landskapsfotografering i fokus och Frida kommer att lära ut olika tekniker som kan förstärka känslan i dina bilder. Vi kommer även att jobba både med ”de stora landskapen” och ”de små landskapen”.

Magiska landskap på höglandet och norra Island. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson

Dagsprogram

Dag 1 (25/8) (Lunch – Middag)

Ankomst till Keflavik senast 10.00. Avfärd mot Flúdir.
Vi fotograferar i vackra Gjáin och avsluta kvällen vid Háifoss.

Dag 2 (26/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid Brúarfoss, därefter tar vi oss tillbaka till vårt hotell för frukost och fortsätter dagen upp på höglandet med lunchpaket. Tillbaka till middagen.

Dag 3 (27/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid vattenfallet Hjálparfoss, därefter frukost och vila på vårt hotell innan vi packar våra saker och beger oss av mot Kjölur och Kerlingarfjäll med lunchpaket. Vi stannar till vid de varma källorna i Hveravellir och tillbringar några timmar vid Kerlingarfjöll innan vi åker vidare norrut. Vi anländer till vårt hotell lagom till middagen.

Dag 4 (28/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid Leirhnjúkar / Hverir, ett av de vulkaniska områdena kring Mývatn, åter till hotellet för frukost och vila. Därefter fotografer vi i området kring Mývatn och beger oss sedan mot Aldeyjarfoss och Hrafnarbjargarfoss. 

Dag 5 (29/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid Godafoss, åter till hotellet för frukost och vila. Vi besöker några områden kring Mývatn och avslutar kvällen vid Dettifoss.

Dag 6 (30/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering / Vila. Fotografering i området innan vi beger oss mot kusten och vårt nya boende. Vi fotograferar en vacker ravin och har kvällsfotografering vid vackra basaltklippor med utsikt över havet och västfjordarna i horisonten.

Dag 7 (31/8) (Frukost – Lunch)
Morgonfotografering vid Hvitserkur, åter till hotellet för frukost och vila innan vi packar ihop och beger oss mot Keflavik för hemresa.

*Programmet kan komma att ändras och planeras om efter rådande väder och ljusförhållanden.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
  Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
  Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.

 • KLÄDER
  Vädret på Island är omväxlande oavsett årstid. Vid denna tid på året kan vi både råka ut för vindstilla dagar då solen fortfarande värmer, men även snöstorm, regnskurar och mycket vind. Kläder för lager på lager rekommenderas, varmt underställ i t ex merinoull och riktigt bra regnkläder, varm jacka, mössa, handskar, yllesockor (minst 2 par) och rejäla kängor och ev stövlar då mycket av fotograferingen sker nära vatten.

 • BOENDE
  Boendet är i olika guesthouse och av medelstandard. 

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, helpension med måltider enligt dagsprogram, lokala transporter, fotoguidning, fotoundervisning och support.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Island, försäkringar, ev medicinska tester eller vaccinationer, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan startat och avslutas på Reykjaviks flygplats. Vår reseledare möter dig där. Exakt tid meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

FRIDA HERMANSSON
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

  Boka fotoresa

  Magiska landskap på höglandet och norra Island 25-31 augusti 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund