NÅGRA HÖJDPUNKTER

  • Vår fotoreseledare har under flera år gjort nästan 20 foto- expeditioner på Madagaskar och är troligtvis den svenska fotograf som absolut bäst vet hur du får de bästa fotoupplevelserna här
  • Indri den största lemurarten i Andasibe-Mantadia nationalpark
  • Många olika lemurarter som ger oss fantastiska fotomöjligheter
  • Två nätters fotografering, med bra ljussättning, av Aye-aye, fingerdjur, världens största nattaktiva primat i ett privat reservat
  • Den sagolika regnskogen i Ranomafana nationalpark
  • En mångfald av kameleonter samt många endemiska geckoödlor och andra reptiler
  • Fyra släkten av fåglar som bara finns på Madagaskar
  • Djur i former och färger som inte finns någon annanstans i världen
  • Fotografera djur som ännu är lite kända för vetenskapen
  • Många nattvandringar för att fotografera nattaktiva djur
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Madagaskar är ett sägenomspunnet land. Isolerat och geologiskt uråldrigt med en djur- och växtvärld som är helt unik. Ingen annanstans i världen finns så många arter av kameleonter. Lemurerna finns naturligt bara här – i hela världen. Mellan 80-90 % av alla djur och växter är endemiska. På Madagaskar finns de märkliga baobabträden, insekter med giraffhals, grodor som liknar Sydamerikas pilgiftsgrodor, världens minsta kameleonter – stora som en lillfingernagel, inga giftormar men ormar som har falska kvistar, grenar och löv på huvudet, hela släkten av fåglar som inte finns någon annanstans, insekter kamouflerade som röda blommor – JA – listan kan bli hur lång som helst! De fantastiska regnskogarna, bland de äldsta i världen, hyser den största mångfalden av alla öns säregna djur och vi besöker flera av de finaste regnskogarna.

Madagaskar är världens fjärde största ö och ett fantastiskt land att besöka. Naturen är förunderlig, annorlunda och otroligt spännande. Människorna är nyfikna och intresserade av främlingar, och det sociala klimatet är mjukt och behagligt. Kriminaliteten är låg och trafiken är ibland obefintlig – speciellt på landsbygden.

Vi har alltid med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder.

ANDASIBE-MANTADIA NATIONALPARK
Runt samhället Andasibe ligger ett kluster av regnskogsområden som är ett av Madagaskars mest spännande områden tack vare det rika djurlivet. Indrin finns enbart i denna del av Madagaskar. Vi besöker Analamazaotra-delen som är 1 500 ha av nationalparken och indrin är stjärnan här. Där vi färdas finns flera familjegrupper med indris. Ett ihärdigt, sorgmodigt tutande – nästan ylande – ljuder från skogen när indrin sjunger. Sången kan pågå i upp till tre minuter, och när en börjar sjunga kan flera stämma in och bilda en duett eller kör. Sången är som starkast på morgonen och sent på eftermiddagen. Indrin är den största av lemurerna. I samma område finns också diademsifakan, den vackraste av sifakorna och tillika en av de största lemurerna. Även brun lemur (brun maki) finns. Vi hoppas att hitta en eller flera arter grodor eller bladsvansödlan. Denna gecko är så bra kamouflerad att det nästan är omöjligt att se den mot en mossig stam, även om man står rakt framför. En annan art ser ut som ett visset löv. Flera arter kameleonter finns också i nationalparken med bl.a. den största arten panterkameleonten. Fågellivet är varierat med den vackra madagaskarparadisflugsnapparen som kronans juvel. Blåkouer och andra kouer är andra endemiska fåglar, stora som nötskrikor, som följer vår färd genom skogen. På kvällarna ger vi oss ut för att fotografera nattaktiva muslemurer, geckoödlor och kameleonter.

RANOMAFANA NATIONALPARK
Denna spännande bergsregnskog på 41 600 ha karaktäriseras av tät vegetation och många forsande vattendrag, bl.a. den stora Namoronafloden. Här letar vi efter flera olika lemurarter, bl.a. den gyllene bambulemuren som upptäcktes här så sent som 1991. Den finns enbart här och nationalparken bildades som skydd för denna lemur. I skogen finns också ytterligare 11 lemurarter, t.ex. den lika så sällsynta och hotade större bambulemur samt brun lemur och den stora Milne-Edwards’ sifaka. Här finns även ett myller av insekter, vi hoppas att hitta den särpräglade giraffhalsviveln, en skalbaggsliknande vivel med en extremt lång ”giraffhals”. Vi letar också efter de färggranna mantellagrodorna – färggranna som Sydamerikas pilgiftsgrodor. I regnskogen finns många arter fåglar som är endemiska som asity, markblåkråkor, ugglor och nattskäror. Efter skymningen fotograferar vi nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

PALMARIUM OCH AKANIN’NY NOFY
Inget djur på Madagaskar är så sägenomspunnet som fingerdjuret eller aye-ayen. Den har gäckat folken på Madagaskar länge och har gett upphov till talrika myter, berättelser och vidskepelse. Redan på 70-talet gick larmrapporterna om att aye-ayen höll på att försvinna helt från Madagaskars natur på grund av förföljelse och skogsskövling. Senare har det visat sig att den förekommer glest över större delar av landet än forskarna tidigare trott – dock mycket spridd och med en numera nedåtgående population. Eftersom den är enbart nattaktiv och oftast skygg är den normalt svår att hitta och komma nära. Aye-ayen är ett unikt djur och känd från många naturfilmer. Den är större än vad de flesta tror och är en av de största lemurarterna och tillika världens största nattaktiva primat.
I mörkrets dunkel ser den ut som ett troll eller en häxa med spetsigt huvud, stora alvöron och lång svartgråstrimmig päls med en stor buskig svans. Den rör sig olikt andra lemurer – mer likt en katt när den klättrar upp och ner för stammarna i skogen. Mest uppsiktsväckande är framtassarna – eller händerna där fingrarna är långa och krokiga. Mittenfingret är extra långt och tunt med en lång krokig nagel. Med fingrarna knackar den under födosökningen på murkna trädstammar. Med de stora öronen kan den då höra om det finns en larv inne i veden och öppnar lätt stammen med sina skarpa gnagarliknande framtänder. Sedan sticker den in det långa mittenfingret som ett långt krokigt tandläkarinstrument och fiskar ut den smaskiga larven. Den är som en lemurernas hackspett.

Aye-ayen lämnar sitt bon 30 minuter före solnedgången och först vid gryningen kommer de tillbaka. På den lilla ön som är ett privat naturreservat där de är skyddade mot tjuvjakt, finns ett halvt dussin individer och det är normalt att se flera djur under tidig natt. Vid vår lodge finns en lägre lövskog där BBC har spelat in många av scenerna med hoppande indris. Eftersom träden inte är särskilt höga och skogen är mera gles än vid Andasibe-Mantadia så finns det goda möjligheter till fina indribilder. Indrin är här annorlunda tecknat med större gråa partier i pälsen. Det finns dessutom svartvit vari – en lemur som är grafiskt tecknad som en panda.

MÅNGA UNIKA NATUROMRÅDEN
Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste naturmiljöer och deras djurliv på mycket nära håll.

Madagaskar - förunderlig natur i lemurernas rike. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Jan Pedersen

Dagsprogram

Dag 1 (24/10) (Middag)
Ankomst till Antananarivo. Transport till vårt hotell i Antananarivo.

Dag 2 (25/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Vi börjar vår resa mot Ranomafana. Vi kommer att övernatta i staden Antsirabe. Då vägarna är dåliga tar vår resa lite längre tid än vad vi är vana vid hemifrån. Utmed vägen finns spännande landskap och vi gör flera stopp för fotografering av landskap och människor.

Dag 3 (26/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Vi fortsätter mot Ranomafana På eftermiddagen kommer vi till Ranomafana. Efter ankomsten till nationalparken ger vi oss ut längs en väg genom området för att fotografera nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Dag 4-5 (27-28/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Heldagar i Ranomafana nationalpark med guide och lokala djurspårare, bara avbruten av lunch och lite vila mitt på dagen. Den spännande bergsregnskogen karaktäriseras av tät vegetation och många forsande vattendrag bl.a. den stora Namoronafloden. Vi letar efter flera olika lemurarter, bl.a. den gyllene bambulemuren som upptäcktes här så sent som på 80-talet. Den finns enbart här och nationalparken bildades som skydd för denna lemur. I skogen finns också den sällsynta och hotade större bambulemur, brun lemur och den stora Milne-Edwards’ sifaka. Ett myller av insekter med den
särpräglade giraffhalsviveln, en skalbaggsliknande vivel med en extrem lång ”giraffhals”. Vi letar också efter de färggranna mantellagrodorna – färggranna som Sydamerikas pilgiftsgrodor.
Efter middagen ger vi oss ut igen, för de som orkar, för att fotografera nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Dag 6 (29/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Idag åker vi till norrut till Antsirabe. Längs vägen ges flera tillfällen att fotografera landskapet på Hauts Plateaux. Här finns typiska Madagaskiska lerklinade byar och ett landskap med mängder av risterrasser, människor i arbete och pittoreska byar. Vi ankommer på kvällen till Antsirabe, en av Madagaskars största städer. Staden grundades av norska missionärer under 1800-talet och ligger på ca 1500 m höjd.

Dag 7 (30/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Efter frukost fortsätter vi norrut mot Antananarivo som vi passerar i utkanten och därefter vidare öster mot Andasibe-Mantadia nationalpark, en av Madagaskars finaste bergsregnskogsområden. Men innan vi lämnar Antsirabe finns det möjlighet att fotografera lite av stadslivet. Gatubilden präglas av pousse-pousse (rickshaws som man springer med, oftast barfota).
På kvällen väl framme vid regnskogen ger vi oss ut för att leta efter nattaktiva muslemurer, geckoödlor och kameleonter som sover.

Dag 8 (31/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
INästa morgon är vi tidigt uppe och in i regnskogen hela dagen med kunniga guider och djurspårare, bara avbruten av en kort lunchvila på en restaurang. Även idag är huvudattraktionen den meterlånga indrin, världens största lemur. Den finns enbart i denna delen av Madagaskar och finns här med flera familjegrupper. I samma område finns också den vackra diademsifakan. Även brun lemur (brun maki) finns här. Vi hoppas att hitta en eller flera arter grodor eller av den märkliga bladsvansödlan. Denna gecko är så bra kamouflerad att det nästan är omöjligt att se den mot en mossig stam, även om man står rakt framför. Blåkou och andra kouor är fåglar, stora som nötskrikor, som följer vår färd genom skogen. Efter middagen blir det nattfotografering igen.

Dag 9 (1/11) (Frukost – Lunch  – Middag)
På morgonen besöker vi det privata reservatet vid Vakona Lodge. Detta är en ö med lemurer. Vi får närkontakt med brun lemur, bambulemur, svartvit lemur (vari) och möjligen diademsifaka.
Vi åker sedan österut genom ett landskap där klimatet gradvis blir fuktigare och varmare. Ca 3 timmar. Framme vid den lilla byn Manambato vid stranden av en stor lagun så byter vi bilen mot en båt, som sedan tar oss genom ett stort lagunlandskap till lodgen och reservatet Palmarium och Akanin’ny nofy

Dag 10-11 (2-3/11) (Frukost – Lunch  – Middag)
Efter soluppgång ger vi oss ut i lodgens skog för att hitta indri och andra lemurer. Du får då möjlighet att bekanta dig med området för att göra egna fotografiska strövtåg. Många arter kameleonter, ödlor, grodor och spännande insekter kan du fotografera på nära håll i din egen takt. Efter frukost blir det egen fotografering eller vila. På kvällen gör vi utfärd till aye-aye ön. Därefter sen middag.

Dag 12 (4/11) (Frukost – Lunch  – Middag)
Efter frukost lämnar vi området med båt till den väntande bilen som skall ta oss tillbaka till huvudstaden Antananarivo genom ett landskap med risterrasser, små byar och bergsryggar ca 6 timmar med bil. På kvällen avskedsmiddag på vårt hotell i Antananarivo.

Dag 13 (5/11) (Frukost – Lunch)
Efter frukost genom Antananarivo till en stor hantverksmarknad. Därefter lunch och transfer till flygplats och hemresa.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kameleonter, insekter och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
    Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

  • KLÄDER
    Klimatet på Madagaskar är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma. Morgonen kan vara lite kylig i regnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på runt 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Även om vi är utanför regntiden så är det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Ett par grövre vandringsskor eller kängor är ett måste för fötterna i regnskogen. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

  • BOENDE
    Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

  • ATT RESA PÅ MADAGASKAR
    Att resa på Madagaskar är en komplicerad logistisk process. Infrastrukturen är mycket dålig då detta är ett av världens fattigaste länder. Vägarna är dåliga och det tar längre tid att åka en sträcka än vad vi är vana vid hemifrån.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet, kontakta oss för mer information.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum), samtliga måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga utfärder, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (buss), transfer till och från Antananarivo flygplats.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Antananarivo, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte anges i dagsprogramet och saker av personlig karaktär samt vaccinationer och ev. medicinska tester.
  • MÖTESPLATS
    Antananarivo International Airport. Resan börjar och avslutas här. Exakta tider anges senare.
  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resan.

  • PASS OCH VISUM
    För svenska medborgare krävs det visum för inresa i Madagaskar. Lättast ansöker man om visum på flygplatsen vid ankomst. Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till sådant. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

JAN PEDERSEN född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

www.janpedersen.se

    Boka fotoresa

    Madagaskar - förunderlig natur i lemurernas rike 24 oktober - 5 november 2024

    OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Boende*
    Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
    Önskar dela rum med

    Önskemål om specialkost

    Övriga upplysningar

    Rabattkod

    Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
    JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
    JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund