Några höjdpunkter

 • 6 dagar i Ndutu, området i Ngorongoro Coservation Area där miljontals gnuer samlas för att föda sina kalvar i februari – mars varje år
 • 2 dagar i Tarangire Nationalpark, känt för sina fantastiska uråldriga Baobab träd och stora hjordar med elefanter
 • Liten grupp, ENDAST MAX 8 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande
 • Guidning och fotografisk handledning av Frida Hermansson som har varit i Tarangire och Ndutu många gånger för att fotografera
 • I Ndutu har vi fokus på det som händer kring gnuerna och deras kalvning, detta drar till sig många rovdjur, men vi kommer givetvis inte att glömma bort allt annat som Ndutu har att erbjuda
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Vi har off-road tillstånd i Ndutu
 • I Tarangire Nationalpark har vi lite mer fokus på elefanter och att kunna fotografera dom i det fina landskapet
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Vår fotografiskaledare ger fotografisk rådgivning och tips under game drives för att du ska lyckas bättre med dina bilder
 • Under resan har vi fotografiska workshops där vi pratar olika fototekniker och förbereder oss för olika fotosituationer
 • Helpension ingår under hela resan och vi har givetvis varit på plats förut och noga rekat fram godbitarna

Skymningen sänker sig över dalgången och himlen färgas i rött och orange. Dimslöjorna gör landskapet tredimensionellt och akaciaträdens siluetter framhävs plötsligt allt tydligare. Floden löper som ett silvrigt band genom dalen och längs med den vandrar tusentals gnuer, zebror och Thomsongaseller. Vi befinner oss mitt i ett av naturens unika skådespel – den stora migrationen – då 2 miljoner gnuer och hundratusentals zebror och thomsongaseller följer regnet i sökandet efter mat.

TARANGIRE NATIONAL PARK
Vi inleder denna fotoresa i vackra Tarangire nationalpark, känd för sina många baobabträd och stora elefantpopulation. Här finns såklart även gott om savannens andra djur, såsom de stora katterna, lejon, leopard och gepard, gaseller och antiloper och ett mycket rikt fågelliv. Tarangire National Park är hjärtat i ett vidsträckt ekosystem som sträcker sig över en yta mycket större än nationalparken. Nationalparken skyddar stora områden med savann men också för djuren helt avgörande områden med vattenhål, floder (framförallt den stora Tarangirefloden) och våtmarker. Här bor vi mitt inne i parken med utsikt över flodbädden där djuren ofta kommer ner för att dricka, och djuren precis utanför tältduken. Kanske somnar vi till ljudet av rytande lejon.

NDUTU
Vår resa går vidare till Ndutu där vi tillbringar merparten av våra dagar. Ndutu utgör den nordvästra delen av Ngorongoro Conservation Area ett område på drygt 8 000 km² och inkluderar den spektakulära Ngorongoro-kratern, Olduvai Gorge, skogar, berg och Ndutus vidsträckta slätter som övergår till Serengeti nationalpark. Från december till april, beroende på regnet, är Ndutus slätter hem åt enorma hjordar av gnuer, zebror och antiloper. Så här års när gräsmarkerna är gröna och frodiga är det kalvningstid för gräsätarna, varje dag föds tusentals kalvar av gnuer, zebror och andra antiloper. Med denna enorma täthet av djur och i synnerhet den stora mängd med nyfödda kalvar så ökar rovdjurens aktivitet, livets naturliga cirkel. Det är en oförglömlig upplevelse att få se detta på plats.

Det här är en fantastisk säsong för att verkligen njuta av rovdjuren i Ndutu, denna tid anses även av våra lokala guider vara den bästa tiden att besöka området. Inte är det bara många katter här utan de är även mycket aktiva på grund av det stora antalet betesdjur och deras kalvar som utgör ”enkla” byten. Förutom lejon, leopard, gepard finns även stora chanser att se serval och med en stor portion tur även vildkatt och caracal. Rovdjuren som bor här är territoriella och när de väl har fått sina ungar stannar de kvar i Ndutu och ofta i de lokala våtmarksområdena, som förblir våta året runt, då dessa är en viktig färskvattenkälla och som även lockar till sig växtätare under årets torrare månader. Det finns chans att se alla tre arter av schakaler inklusive den sällan sedda sidrandiga schakalen och på sena eftermiddagar kan man med lite tur skymta randiga hyenor vid sjöstranden.

Den stora migrationen är ett av världens stora spektakel, över två miljoner gnuer, zebror, Thomson gaseller och Elandantiloper följer regnet och vandrar medsols från Ngorongoro och södra Serengeti till Norra Serengeti och Kenya och tillbaka varje år. En stor del av kalvningen sker när de nått Ndutu-området som är känt för sitt korta och näringsrika gräs vilket är en bra plats för gnuer och zebror att föda sina ungar.

Det finns även många andra spännande djur i området, öronhund (Bat-eared fox), schakaler, hyenor, elefanter, giraffer, impalor och ett mycket rikt fågelliv. Vi ska inte heller glömma bort det enormt vackra landskapet med dalar, kullar och en blandning av savann och acacia beklädda marker som förvandlas till ur en saga när dimmorna rullar in i soluppgången.

I Ndutu har vi möjlighet att köra off road och använder oss av kunniga lokala guider för att ha bästa möjliga chanser att komma nära djuren och få bra bildvinklar och bakgrunder.

Livets cirkel – Ndutu & Tarangire. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

  Intresseanmälan (ej bindande)

  Livets cirkel – Ndutu & Tarangire, Tanzania feb 2026

  OBS! När du gjort din intresseanmälan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.