Några höjdpunkter

 • 6 dagar i Ndutu, området i Ngorongoro Coservation Area där miljontals gnuer samlas för att föda sina kalvar i februari – mars varje år
 • 2 dagar i Tarangire Nationalpark, känt för sina fantastiska uråldriga Baobab träd och stora hjordar med elefanter
 • Liten grupp, ENDAST MAX 8 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande
 • Guidning och fotografisk handledning av Frida Hermansson som har varit i Tarangire och Ndutu många gånger för att fotografera
 • I Ndutu har vi fokus på det som händer kring gnuerna och deras kalvning, detta drar till sig många rovdjur, men vi kommer givetvis inte att glömma bort allt annat som Ndutu har att erbjuda
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Vi har off-road tillstånd i Ndutu
 • I Tarangire Nationalpark har vi lite mer fokus på elefanter och att kunna fotografera dom i det fina landskapet
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Vår fotografiskaledare ger fotografisk rådgivning och tips under game drives för att du ska lyckas bättre med dina bilder
 • Under resan har vi fotografiska workshops där vi pratar olika fototekniker och förbereder oss för olika fotosituationer
 • Helpension ingår under hela resan och vi har givetvis varit på plats förut och noga rekat fram godbitarna

Skymningen sänker sig över dalgången och himlen färgas i rött och orange. Dimslöjorna gör landskapet tredimensionellt och akaciaträdens siluetter framhävs plötsligt allt tydligare. Floden löper som ett silvrigt band genom dalen och längs med den vandrar tusentals gnuer, zebror och Thomsongaseller. Vi befinner oss mitt i ett av naturens unika skådespel – den stora migrationen – då 2 miljoner gnuer och hundratusentals zebror och thomsongaseller följer regnet i sökandet efter mat.

TARANGIRE NATIONAL PARK
Vi inleder denna fotoresa i vackra Tarangire nationalpark, känd för sina många baobabträd och stora elefantpopulation. Här finns såklart även gott om savannens andra djur, såsom de stora katterna, lejon, leopard och gepard, gaseller och antiloper och ett mycket rikt fågelliv. Tarangire National Park är hjärtat i ett vidsträckt ekosystem som sträcker sig över en yta mycket större än nationalparken. Nationalparken skyddar stora områden med savann men också för djuren helt avgörande områden med vattenhål, floder (framförallt den stora Tarangirefloden) och våtmarker. Här bor vi mitt inne i parken med utsikt över flodbädden där djuren ofta kommer ner för att dricka, och djuren precis utanför tältduken. Kanske somnar vi till ljudet av rytande lejon.

NDUTU
Vår resa går vidare till Ndutu där vi tillbringar merparten av våra dagar. Ndutu utgör den nordvästra delen av Ngorongoro Conservation Area ett område på drygt 8 000 km² och inkluderar den spektakulära Ngorongoro-kratern, Olduvai Gorge, skogar, berg och Ndutus vidsträckta slätter som övergår till Serengeti nationalpark. Från december till april, beroende på regnet, är Ndutus slätter hem åt enorma hjordar av gnuer, zebror och antiloper. Så här års när gräsmarkerna är gröna och frodiga är det kalvningstid för gräsätarna, varje dag föds tusentals kalvar av gnuer, zebror och andra antiloper. Med denna enorma täthet av djur och i synnerhet den stora mängd med nyfödda kalvar så ökar rovdjurens aktivitet, livets naturliga cirkel. Det är en oförglömlig upplevelse att få se detta på plats.

Det här är en fantastisk säsong för att verkligen njuta av rovdjuren i Ndutu, denna tid anses även av våra lokala guider vara den bästa tiden att besöka området. Inte är det bara många katter här utan de är även mycket aktiva på grund av det stora antalet betesdjur och deras kalvar som utgör ”enkla” byten. Förutom lejon, leopard, gepard finns även stora chanser att se serval och med en stor portion tur även vildkatt och caracal. Rovdjuren som bor här är territoriella och när de väl har fått sina ungar stannar de kvar i Ndutu och ofta i de lokala våtmarksområdena, som förblir våta året runt, då dessa är en viktig färskvattenkälla och som även lockar till sig växtätare under årets torrare månader. Det finns chans att se alla tre arter av schakaler inklusive den sällan sedda sidrandiga schakalen och på sena eftermiddagar kan man med lite tur skymta randiga hyenor vid sjöstranden.

Den stora migrationen är ett av världens stora spektakel, över två miljoner gnuer, zebror, Thomson gaseller och Elandantiloper följer regnet och vandrar medsols från Ngorongoro och södra Serengeti till Norra Serengeti och Kenya och tillbaka varje år. En stor del av kalvningen sker när de nått Ndutu-området som är känt för sitt korta och näringsrika gräs vilket är en bra plats för gnuer och zebror att föda sina ungar.

Det finns även många andra spännande djur i området, öronhund (Bat-eared fox), schakaler, hyenor, elefanter, giraffer, impalor och ett mycket rikt fågelliv. Vi ska inte heller glömma bort det enormt vackra landskapet med dalar, kullar och en blandning av savann och acacia beklädda marker som förvandlas till ur en saga när dimmorna rullar in i soluppgången.

I Ndutu har vi möjlighet att köra off road och använder oss av kunniga lokala guider för att ha bästa möjliga chanser att komma nära djuren och få bra bildvinklar och bakgrunder.

Livets cirkel – Ndutu & Tarangire. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson

Dagsprogram

Dag 1  (14/2) (Lunch – Middag)
Vår resa börjar tidigt på morgonen på Kilimanjaro flygplats. Vi åker till  Tarangire nationalpark, ca 3-4 timmars resa, och vår lodge. På eftermiddagen ger vi oss ut på vår första game drive.

Dag 2 (15/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Dagen spenderas i Tarangire nationalpark och vi gör game drives på morgon och eftermiddag.

Dag 3 (16/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Game drive i Tarangire nationalpark på morgonen och sedan avfärd mot Ndutu, ca 4-5 timmars resa. Efter att vi kommit fram och checkat in så ger vi oss ut på vår första game drive i Ndutu.

Dag 4 – 7 (17/2 – 20/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar spenderar vi i Ndutu. Vi har game drives morgon och eftermiddag. Vi väljer att spendera mycket tid i Ndutu området då vi har tillstånd för att köra off-road där. Detta gör att vi får bättre förutsättningar för vår fotografering när vi kan välja vinklar och avstånd till djuren.

Dag 8 (21/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi har en sista game drive på morgonen och sedan reser vi mot Arusha och Kilimanjaros flygplats.

Mer information

 • GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha game drives morgon och kväll. I Ndutu har vi off-road tillstånd vilket innebär att vi kan köra utanför vägarna. Våra game drives sker med öppna Toyota Landcrusiers så vi behöver inte fotografera ut genom trånga fönster. Vi har inga restriktioner i avseende på hur många kilometer vi kan köra varje dag.

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.
 • BOENDE
  I Tarangire bor vi på en permanent tält camp och i Ndutu på en lodge av övre medelklass. 

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, transport med t/r Kilimanjaro flygplats –Tarangire/Ndutu.
  Gamedrives med lokala guider, Off-road tillstånd i Ndutu,  inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparken, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Kilimanjaro internationella flygplats, försäkringar, ev medicinska tester eller vaccinationer, avbeställningsskydd, ev. visum drycker och saker av personlig karaktär.

  Om man vill anlända till Kilimanjaros flygplats dagen innan resan börjar så kan vi samordna bokning av hotellnatt på hotell i närheten av mötesplatsen. Bocka i kryssrutan vid bokning om du är intresserad av en extra hotellnatt. Vi återkommer givetvis med prisförslag innan definitiv bokning av hotellnatt.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Kilimanjaros internationella flygplats, exakt tid plats meddelas senare. Om du ankommer dagen innan och bokat rum och transport genom oss möter vi givetvis på Kilimanjaros internationella flygplats i samband med din ankomst.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • VISUM OCH PASS
  Svenska medborgare som ska stanna i Tanzania i högst 90 dagar ska ansöka om visum. Visum kan sökas vid Tanzanias ambassad i Stockholm eller vid ankomst till flygplats eller annan gränspassage i Tanzania. Vid utresa ska passet ha en giltighetstid på minst 6 månader.
 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

  Boka fotoresan

  Livets cirkel – Tarangire & Ndutu, Tanzania 14 - 21 februari 2025

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Extra hotellnatt 13-14 februari 2025*
  Ja - del i dubbelrum (Hotellkostnad tillkommer)Ja - enkelrum (Hotellkostnad tillkommer)Nej
  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med fotoworkshopen till fotoworkshopens övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund