Några höjdpunkter

 • Gotland med sin unika natur och sitt speciella ljus är en perfekt plats att utveckla sitt landskapsfotograferande
 • Vi får en möjlighet att ”nörda ner” oss i landskapsfotografering under en helg
 • Utveckla dina bildidéer och testa nya tekniker
 • Individuell handledning både i fält och i det digitala mörkrummet
 • En landskaps- och vårblomningsfototur som bjuder på riktigt fina vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Fotoutfärder till fots i lugnt tempo och i egen takt
 • Transport på Gotland ingår i resans pris
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

I mitten av maj har våren kommit till ön och den spirande grönskan blir ett av våra motiv under denna långhelg, men den större delen tillbringas vid kusten för att fotografera i det vackra och unika kalkstensljuset.

Kustlinjen är vacker med kalkstensklippor, raukar, hällar och klapperstenstränder inramade av strandängar och vindpinad tallskog. Här finns även vackra skogsmiljöer, där träd och murgröna växer intill klintkanten. Motiven är många, från detaljer och mindre utsnitt till stora vyer mot öppen horisont. Vi fokuserar denna gång på Sudret på södra Gotland och den nordvästra kusten med två olika boenden. Vi är nära flera vackra platser och kan planera fotograferingen efter väder och vind. Vi ute och fotograferar huvudsakligen i gryning och skymning och på dagarna finns det tid att arbeta med bilderna i datorn och ha teoretiska genomgångar, bildföredrag och bilddiskussioner alternativt fotografera i närområdet på egen hand.

Workshopen riktar sig både till dig som är relativt ny på landskapsfotografering och dig som vill utveckla ditt fotograferande vidare. Vi kommer att varva tiden i fält med teoretiska genomgångar i Lightroom, kamerateknik och komposition, bildföredrag och bildkritik så att du känner att du kommer hem med både nya kunskaper, inspiration och bra bilder.

Varmt välkommen till en inspirerande långhelg på vackra Gotland!

Dagsprogram

Dag 1 (11/5) (Middag)
Vi möts upp vid hamnterminalen i Visby och åker därefter söderut mot vårt boende på Holmhällar. Här bor vi med raukområdet, stranden och den vackra tallskogen direkt utanför dörren.

När vi installerat oss har vi en genomgång och middag innan det är dags för kvällens fotografering.

Dag 2 (12/5) (Frukost  – Lunch – Middag)
Vi går upp tidigt och beger oss ut för att fotografera i det vackra blå timmen ljuset och gryningen. Därefter äter vi frukost, och sedan får vädret styra över dagens upplägg då vi varvar genomgångar, bildredigering med fotografering. Vi beger oss iväg för lunch och fotograferar vårens grönska. Därefter intas middag på pensionatet eller en restaurang i närheten innan det är dags att bege oss iväg för kvällsfotografering, vädret och ljuset får avgöra vart vi tar oss. För den som vill kan det finnas fina möjligheter till nattfotografering då denna plats har mycket lite ljusföroreningar.

Dag 3 (13/5) (Frukost  – Lunch – Middag)
Vi stiger upp tidigt för morgonfotografering någonstans på Sudret. Tillbaka på pensionatet finns lite tid för vila innan vi äter frukost och börjar packa ihop våra saker. Under förmiddagen börjar vår färd mot nordvästra Gotland. Vi äter lunch och gör några fotostopp längsvägen. Under eftermiddagen kommer vi till vårt nya boende där vi hinner med workshop inomhus / bildredigering innan det är dags för middag. Därefter beger vi oss ut för kvällens fotografering vid den dramatiska kusten kring Halls huk.

Dag 4 (14/5) (Frukost  – Lunch)
Morgonfotografering i gryningsljuset. Därefter vila och frukost innan vi packar ihop våra saker och åker mot Visby. Där äter vi en gemensam avskedslunch innan deltagarna släpps av vid färjeterminal / flygplats.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Lämpliga objektiv för landskapsfotografering kan till exempel vara från 12 till 70 mm, som passar bra i de miljöer vi fotograferar, ett kortare tele, t ex 70-200 t ex. och kanske ett makro, typ 90-105 mm. Gråfilter är användbart för att få till längre slutartider, ett graderat gråfilter för att få jämnare exponeringar och ett polarisationsfilter för att mörka ner himlar och öka färgstyrkan kan också vara kul. Stativ och tråd/fjärrutlösare rekommenderas mycket starkt.
 • KLÄDER
  Morgnar och kvällar kan vara kalla så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Även gummistövlar är bra att ha med då det kan vara blött på vissa platser.

 • BOENDE
  Boendet är på pensionat av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebär minskad tillgänglighet för rullstolar.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Helpension (del i dubbelrum, 3 frukostar, 3 luncher, 3 middagar), transport i minibuss på Gotland, workshops och fotohandledning samt moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa till och från Visby, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Visby färjeläge. Resan börjar och avslutas här.
  Exakt tid anges så snart Destination Gotland släpper färjetidtabellen.
 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

Fel: Kontaktformulär hittades inte.