Några höjdpunkter

 • Vilda kungsörnar på närhåll
 • Stora möjligheter att få bilder på kungsörnar som interagerar med korpar och ibland räv
 • Mycket välbyggda uppvärmda och mysiga fotogömslen i 3 hela dagar
 • Chans att fotografera även havsörn och duvhök
 • Chans att fotografera lavskrika, gråspett, domherrar och andra fåglar
 • Endast 2 fotografer i varje gömsle så vi har gott om plats

Tidigt på morgonen i det totala beckmörkret vandrar vi ut i den norrländska vinterskogen till våra fotogömslen där vi ska tillbringa dagen. När vi fått vår fotoutrustning på plats börjar så väntan på att ljuset ska komma. Så plötsligt rör sig något i den fortfarande halvdunkel morgonen, vi kikar ut genom gömslets små fönster och kan ana en mörk skugga som sitter en bit från gömslet, kungsörnen är tidig i dag. Otåligt inväntar vi dagens ljus innan vi börjar fotografera den ivrigt ätande örnen.

Kungsörnen är ett av de stora rovdjuren i Sverige och en fantastiskt vacker fågel som många naturfotografer drömmer om att kunna fotografera. Med vilda kungsörnar på mycket nära håll från de välbyggda och uppvärmda gömslena, specialbyggda för naturfoto, ges nu möjligheter att ta mycket läckra bilder på dessa fåglar.

De ytterst regelbundet uppträdande örnarna här brukar bjuda på fotomöjligheter och upplevelser i världsklass. Kungsörnar nästan inpå objektivens närgräns, ofta sedan i full action med rävar, korpar och ibland också havsörnar.

Dessutom har vi möjligheter till att fotografera en stor del av vinternorrlands andra inlandsfågelarter som kan dyka upp utanför fotogluggarna. Med lite tur så dyker kanske fåglar som gråspett, lavskrika, nötskrika, domherre, större hackspett, olika mesar och duvhök upp framför våra gömslen.

Så här års, i ett med största sannolikhet ordentligt snöigt vinterlandskap, i minusgrader, med snö uppe på träden, är det ofta ett spännande halvarktiskt vinterljus med starka färger och långa skuggor. Detta och eventuella snöfall ger ytterligare dimension till våra bilder.

Dagsprogram

Dag 1 (11/12) (Middag)
Ankomst till Kalvträsk och vårt boende.

Dag 2 – 4 (12 – 14/12) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar tillbringas i olika gömslen från tidig morgon till tidig kväll med att fotografera kungsörnar och andra fåglar. Vi roterar i de olika gömslena efter ett uppgjort schema.

Dag 5 (15/12) (Frukost)
Efter frukost hemresa.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. De flesta gömslen byggda för 500mm brännvis men även 300 till 400 mm brännvidd fungerar utmärkt.
  Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
  För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kommer att vara användbart.

 • KLÄDER
  Temperaturen i Västerbotten i november ligger ofta på flera minusgrader och kan sjunka ner till ca – 25 grader. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är bra att ha! Gömslena är uppvärmda.

 • BOENDE
  Boendet är av enklare standard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet är inte fullt tillgängligt vid nedsatt rörlighet. Resans karaktär gör att gömslen och visa miljöer inte är tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram (lunchen består av ett lunchpaket som äts i gömslet), tillgång till specialbyggda gömslen i 3 dagar.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Kalvträsk, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (annat än det som serveras till maten), telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och avslutas i Kalvträsk. Transport till och från Skellefteå flygplats eller Bastuträsk station kan ordnas, pris 2 000 kr tur och retur/person. Transporten utförs av vår lokala guide.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring


  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

  Boka fotoresa

  Kungsörnshelg fotografering i världsklass Västerbotten 11-15 december 2024

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Jag bokar transport*
  Ja, från Skellefteå flygplatsJa, från Bastuträsk tågstationNej
  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund