Några höjdpunkter

 • Vi befinner oss, och fotograferar, mitt i de krushuvade pelikanernas övervintringsplats. Krushuvade pelikan är en av världens absolut största flygande fåglar
 • En av de bästa platserna i världen att fotografera de krushuvade pelikanerna
 • Möjlighet till både porträttbilder, miljöbilder och flygbilder
 • Med lite tur faller snön och vi får fantastiska bakgrunder med snöklädda bergstoppar
 • Bra chans att också se och fotografera flamingo och vit pelikan
 • 3 sessioner från land med matning
 • 3 båtturer med bra chans att fotografera dessa gigantiska fåglar med vidvinkel
 • Max fyra fotografer i varje båt
 • Liten grupp, max 7 deltagare
 • Enkelrum utan extra kostnad
 • Resan bidrar dessutom direkt med ett ekonomiskt stöd  till naturskydd.
Kerkinisjön i norra Grekland är en konstgjord sjö som anlades redan 1932. Sjön har sedan dess blivit en av Greklands absolut främsta fågelskådarlokaler. Sjöns position sammanfaller med många fågelarters flyttleder och både sjön och området runt omkring attraherar en mängd olika fåglar och andra djur året runt men vi är där för att i första hand fotografera den kanske mest kända av dem alla. Den krushuvade pelikanen är en av världens största flygande fåglar med en vingbredd på upp till 3.5 meter.
Vädret kan vi givetvis inte styra över men hoppas såklart på mycket snö, kalla förhållanden och kanske till och med lite is på sjön.
Vi har satt ihop resan på så sätt att vi skall ha mycket tid med pelikanerna och kan på så sätt unna oss att experimentera med olika tekniker och kompositioner för att komma hem med många olika typer av bilder. Vi kommer att kunna testa på allt från vidvinkelbilder med mycket miljö till extrema närbilder och kanske även lite mer abstrakta bilder med längre slutartider och multiexponeringar för de som vill testa på det. Resan sammanfaller också med pelikanernas parningsdräkt då deras vanligtvis ganska bleka näbb ändrar färg till en djup orange eller röd färg.
Vi fotograferar både ifrån land och ifrån båt. De sessioner där vi fotograferar ifrån båt är det mycket flygbilder på schemat med erfarna båtguider som sköter navigeringen och den matning som sker. De sessioner som utförs ifrån land får en helt annan karaktär där man är mer fri att röra sig och leta egna kompositioner utifrån sina egna idéer och bildspråk. Generellt sätt är det ofta många pelikaner på ett och samma ställe och vi kommer att få öva mycket på komposition för att få någon sorts fotografisk harmoni i det naturliga virrvarr av röda näbbar och vingar som råder.
Vi kommer att vara på plats innan solen är uppe för att kunna fånga fotografera i det mjuka morgonljuset och även under eftermiddagssessionen fotograferar vi i bästa möjliga ljus. För att hålla inspirationen och kreativiteten på topp har vi avsatt tid till regelbunden bildkritik där vi kan få inspiration av varandra och få tips på vad vi möjligtvis kan göra annorlunda för att höja bilderna ett snäpp.

Dagsprogram

Dag 1 14/2 (Middag)
Flyg till Thessaloniki och transport till Kerkini.

Dag 2–4  (15– 17/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgon- och eftermiddagsfoto med pelikanerna från land och ifrån båt.

Dag 5  (18/2)  (Frukost – Lunch)
Transort till Thessaloniki och flyg hem.

Mer information

 • BÅTTURER
  Våra båtturer genomförs i stadiga och rymliga träbåtar. Flytvästar finns att tillgå.
 • FOTOUTRUSTNING
  Resans fokus ligger på att fotografera de krushuvade pelikanerna i Kerkini-sjön. Vi kommer att fotografera både ifrån land och ifrån båt. Vi kommer också att fotografera på olika avstånd så allt från vidvinkel till ett längre tele-objektiv är att föredra. Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av pelikanerna. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Glöm inte vidvinkelobjektivet!

  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kan vara användbart på strandsessionerna för er som föredrar stativ.
 • KLÄDER
  Temperaturen kan så här års ligga på flera minusgrader och kan sjunka ner till ca – 10 grader. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är bra att ha!

 • BOENDE
  Vi bor på ett hotell av medelstandard. Enkelrum ingår i resans pris.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet är inte fullt tillgängligt vid nedsatt rörlighet. Resans karaktär gör att både båtsessionerna och sessionerna ifrån stranden inte är tillgängliga vid nedsatt rörlighet.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Enkelrum eller del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, transport till och från flygplatsen i Thessaloniki.
  Samtliga aktivteter, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Thessaloniki, dricks, alkoholhaltiga drycker, visum, ev vaccinationer och medicinska tester, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och avslutas i Thessaloniki. Transport till och från Thessaloniki flygplats ingår i priset. Transporten utförs av vår lokala guide.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Johan Siggesson född 1977. Frilansande naturfotograf från Älvängen strax norr om Göteborg, men boende på Malta sedan flertalet år tillbaka.

Johan har en högskoleexamen i informatik. Han leder kurser i naturfotografi på Malta och anlitas flitigt av de lokala naturorganisationerna för bildvisningar och föreläsningar. Johan leder också privata workshops på Malta där han främst koncentrerar sig på de lokala kameleonterna och de endemiska sötvattenskrabborna.

Det relativt begränsade djurlivet i hans nya hemland Malta har inspirerat honom att söka sig till andra destinationer. Skottland ligger Johan särskilt varmt om hjärtat och han fotograferar regelbundet både på Shetlandsöarna och på det Skotska Höglandet.

Johan har under åren premierats i många av de större naturfototävlingarna både i Europa och USA. Hans bilder är utsökta och subtila med fokus på det nära.
2014 utsågs han till Årets Naturfotograf i Skottland.

Hemsida: www.johansiggesson.com

  Boka fotoresa

  Krushuvade pelikaner i Kerkini, Grekland 14-18 februari 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund