Några höjdpunkter

 • En gedigen fågelfoto-fest med massor av riktigt bra fotochanser, med fåglar på absolut närhåll, snygga bakgrunder och vackra vinklar
 • Aftonfalk, en av våra finaste rovfåglar, på nära håll
 • Möjlighet att fotografera biätare, blåkråka och härfågel
 • Goda förutsättningar att fotografera den lilla charmerande minervaugglan
 • Gömslena ligger på nära avstånd från gården där vi bor
 • Gömslesittningar varierar från ungefär tre till fem timmar, beroende på vad man själv vill
 • Gedigen naturfoto-rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade
 • Bekvämt boende med helpension
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

HORTOBÁGY PUSZTA – PLATT ÄR INTE TRÅKIGT
Att besöka den ungerska pusztan är en sällsam upplevelse. Här får vi möta friska ekosystem som uppvisar ett myller av skimrande bevingade vänner. Området vi besöker ligger i Ungerns största skyddade område, Hortobagy nationalpark som med sina 80 000 kvadratkilometer består av ett enormt slättland med vidsträckta gräs- och våtmarker. Området är ett av de största och viktigaste våtmarksområdena i sitt slag i Europa.

Området är starkt präglat av bete sedan urminnes tid. Herdekulturen är i hög grad levande. Klimatet på pusztan präglas av typiskt kontinentalt klimat med kalla vintrar och heta somrar. Under senhösten fyller intensiva regn flacka svackor på finkorniga jordar. På många håll finns sodautfällningar som bildat saliner med säregna salttåliga eller saltkrävande växter, varav flera är arter man normalt finner på havssträndernas saltskonor. Det faktum att naturen under mycket lång tid präglats av likartade förhållanden har skapat ett myller av biologisk mångfald. Trots att naturen är helt platt är det slående hur stor variationen i området är. De vidsträckta våtmarkerna och betet har gett förutsättningar för ett myllrande växt- och insektsliv vilket i sin tur gett upphov till ett magnifikt fågelliv. Här finns beroende på årstid bland annat svart och vit stork, skedstork, dvärgskarv, styltlöpare, horder med hägrar och vadare samt sim- och dykänder.

Vi besöker pusztan under andra halvan av maj när förutsättningarna för att fotografera de färgstarkaste arterna är som bäst. I området finns många gömslen som alla är byggda med fokus på en eller några specifika arter. Vårt fokus på resan kommer att ligga på att få de bästa möjliga förutsättningarna att få till fantastiska bilder på de riktigt ”exklusiva” arterna. Vi kommer att tillbringa tid i gömslen i olika typer av miljöer. De gömslen vi kommer att fotografera ifrån är särskilt designade för arterna blåkråka, biätare, härfågel, aftonfalk och minervauggla. För just dessa arter är förutsättningarna att få inblick i deras liv i absolut världsklass.  Det finns flera gömslen i anslutning till dessa arters häckningsplatser. Här kan vi se fåglarna riktigt nära utan att störa. Att få se hur skarpsynta fåglarna är när det gäller att finna föda i gräsmarkerna är fascinerande.

I ett skogsgömsle finns arter såsom spillkråka, nötskrika, steglits, nötväcka, tofsmes, skogsmård och många andra.

Färgstarka fåglar på pusztan - Ungern. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Staffan Widstrand

Dagsprogram

Dag 1 (23/5) (Middag)
Vi ankommer till Budapest och blir hämtade på flygplatsen. Vi kör direkt till vårt boende och checkar in. Som det finns tid så tar vi en eftermiddags/kvälls session i gömslen.

Dag 2-6 (24-28/5)(Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar är vi igång tidigt så att vi är i gömslena innan solen går upp. Vi har ett roterande schema så att alla får fotografera från alla gömslen.

Dag 7 (29/5) (Frukost)
Beroende på när vårt flyg går från Budapest lämnar vi vårt boende i god tid, kanske kan vi hinna med en kortare gömsle session på morgonen.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det framför allt teleobjektiv som gäller. Gömslena är byggda för 300 till 600 mm brännvidd. Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 100-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur. En normalzoom för andra typer av bilder bör naturligtvis också följa med. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

  Stativ ska medtas, då det i dessa gömslen inte finns något bord installerat för montering av stativhuvud. Gömslena är med få undantag försedda med ett glas som går att fotografera igenom. Fördelarna med ett sådant gömsle är att fåglarna inte störs av några rörelser i gömslet. En annan fördel är att det är möjligt att byta position inne i gömslet för att därigenom nå ett motiv från en annan vinkel. Lösningen med fotografering genom glas betyder dock att det är helt nödvändigt att ha med sig ett stativ att montera kamerautrustningen på.

 • KLÄDER
  Temperaturen i Ungern i maj är behaglig. Dock kan morgonen och kvällen upplevas lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka. Lätta vandringsskor är ett bra val för fötterna.
 • BOENDE
  Vi bor på en lodge av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet är fullt tillgängligt för deltagare med viss nedsatt rörlighet. Dock är gömslena är svårtillgängliga med nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  , tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Budapest flygplats samt moms.
 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Budapest internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.
 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Budapests internationella flygplats. Reseledaren möter och lämnar gruppen här. Exakt tid och plats återkommer vi med.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande men det är långa vistelser i gömslen.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

  Boka fotoresa

  Färgstarka fåglar på pusztan - Ungern 23-29 maj 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund