Några höjdpunkter
- En gedigen fågelfoto-fest med massor av riktigt bra fotochanser, med fåglar på absolut närhåll, snygga bakgrunder och vackra vinklar
- Aftonfalk, en av våra finaste rovfåglar, på nära håll
- Möjlighet att fotografera biätare, blåkråka och härfågel
- Goda förutsättningar att fotografera den lilla charmerande minervaugglan
- Gömslena ligger på nära avstånd från gården där vi bor
- Gömslesittningar varierar från ungefär tre till fem timmar, beroende på vad man själv vill
- Gedigen naturfoto-rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade
- Bekvämt boende med helpension
- Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna
HORTOBÁGY PUSZTA – PLATT ÄR INTE TRÅKIGT
Att besöka den ungerska pusztan är en sällsam upplevelse. Här får vi möta friska ekosystem som uppvisar ett myller av skimrande bevingade vänner. Området vi besöker ligger i Ungerns största skyddade område, Hortobagy nationalpark som med sina 80 000 kvadratkilometer består av ett enormt slättland med vidsträckta gräs- och våtmarker. Området är ett av de största och viktigaste våtmarksområdena i sitt slag i Europa.
Området är starkt präglat av bete sedan urminnes tid. Herdekulturen är i hög grad levande. Klimatet på pusztan präglas av typiskt kontinentalt klimat med kalla vintrar och heta somrar. Under senhösten fyller intensiva regn flacka svackor på finkorniga jordar. På många håll finns sodautfällningar som bildat saliner med säregna salttåliga eller saltkrävande växter, varav flera är arter man normalt finner på havssträndernas saltskonor. Det faktum att naturen under mycket lång tid präglats av likartade förhållanden har skapat ett myller av biologisk mångfald. Trots att naturen är helt platt är det slående hur stor variationen i området är. De vidsträckta våtmarkerna och betet har gett förutsättningar för ett myllrande växt- och insektsliv vilket i sin tur gett upphov till ett magnifikt fågelliv. Här finns beroende på årstid bland annat svart och vit stork, skedstork, dvärgskarv, styltlöpare, horder med hägrar och vadare samt sim- och dykänder.
Vi besöker pusztan under andra halvan av maj när förutsättningarna för att fotografera de färgstarkaste arterna är som bäst. I området finns många gömslen som alla är byggda med fokus på en eller några specifika arter. Vårt fokus på resan kommer att ligga på att få de bästa möjliga förutsättningarna att få till fantastiska bilder på de riktigt ”exklusiva” arterna. Vi kommer att tillbringa tid i gömslen i olika typer av miljöer. De gömslen vi kommer att fotografera ifrån är särskilt designade för arterna blåkråka, biätare, härfågel, aftonfalk och minervauggla. För just dessa arter är förutsättningarna att få inblick i deras liv i absolut världsklass. Det finns flera gömslen i anslutning till dessa arters häckningsplatser. Här kan vi se fåglarna riktigt nära utan att störa. Att få se hur skarpsynta fåglarna är när det gäller att finna föda i gräsmarkerna är fascinerande.
I ett skogsgömsle finns arter såsom spillkråka, nötskrika, steglits, nötväcka, tofsmes, skogsmård och många andra.
Dagsprogram
Dag 1 (23/5) (Middag)
Vi ankommer till Budapest och blir hämtade på flygplatsen. Vi kör direkt till vårt boende och checkar in. Som det finns tid så tar vi en eftermiddags/kvälls session i gömslen.
Dag 2-6 (24-28/5)(Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar är vi igång tidigt så att vi är i gömslena innan solen går upp. Vi har ett roterande schema så att alla får fotografera från alla gömslen.
Dag 7 (29/5) (Frukost)
Beroende på när vårt flyg går från Budapest lämnar vi vårt boende i god tid, kanske kan vi hinna med en kortare gömsle session på morgonen.
Mer information
Fotografiskledare
Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.