Några höjdpunkter

  • Stora Karlsö är ett av landets absolut fågeltätaste områden överhuvudtaget
  • Här finns Östersjöns största fågelberg, med tiotusentals par av häckande sillgrisslor och tordmular
  • Magnifika kustlandskap bestående av branta kustklintar, enorma kalkblock, grottor och raukformationer gör området till ett eldorado för landskapsfotografi
  • Ypperliga fotomöjligheter av arter som sillgrissla, tordmule, silvertärna, ejder, svärta, småskrake, större strandpipare, storskrake och stenskvätta
  • Vi möter de örtrika alvarmarkerna just i den första vågen av massblommande orkidéer med arter såsom S:t Pers nycklar, Adam och Eva samt krutbrännare
  • Fotoresan leds av Magnus Martinsson, den naturfotograf som kan Gotlands och Stora Karlsös natur bäst
  • Gedigen naturfoto-rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade
  • Bekvämt boende med helpension
  • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

FÅGELBERGENS MÅNGFALD
Vi kommer att tillbringa tid på öns tillgängliga stränder. På bekvämt avstånd från vårt boende får vi stifta bekantskap med horder med sillgrisslor, tordmular och olika arter dykänder. Vi närmar oss naturen långsamt och får ta del av fåglarnas nyfikna blickar och interna uppgörelser på nära håll. Sillgrisslan är inne i en intensiv tid. Dess parningstid är igång och vi kommer att få en liten inblick i det märkliga kaos som pågår i detta myller av fåglar. Uppe på klinten får vi se alkorna trängas om utrymmet på bohyllorna. Det är lustigt att se fåglarna ta sats med sina svirrande vingslag för att nå upp till sina häckplatser på klippavsatserna. Här finns gott om möjligheter att fotografera flygande alkor, måsar och trutar. Under de senaste åren har även en koloni med silvertärnor hållit till inom mycket bra fotoavstånd så vi kommer givetvis att spendera en del tid hos dom. På kvällarna kan vi med lite tur få se fladdermöss jaga invid klintarna.

STORSLAGET KUSTLANDSKAP
Stora Karlsö omgärdas runt om av branta stup, så kallade klintar. Klintarna har små ojämnheter, avsatser där tusentals och åter tusentals par sillgrisslor häckar. Nedanför klintarna finns raukformationer och mängder med rasmassor bestående av grova block och stenar. I dessa rasmassor hittar tordmulen sina huvudsakliga häckningsplatser. I klintarna finns också några grottor, av vilka vi kommer att besöka grottan Stora Förvar. Uppe på klintarna finns intressanta och vackra karstformationer i form av kemiskt vittrade sprickor. Det magnifika kustlandskap som möter på Stora Karlsö erbjuder fantastiska möjligheter till landskapsfoto. Med de branta klintväggarna som fond besöker vi också de lövdominerade brantskogarna nedanför klintarna som nu står i lövsprickning. Här ser vi blå, vita och gula sippor samt sällsyntheterna stor nunneört och gotländsk nunneört. På hedarna får vi ta del av örtrika hedar med försommarblommande orkidéer, bergskrabba och alvararv.

Dagsprogram

Dag 1 (14/5) (Middag)
Vi möts under eftermiddagen i Klintehamn vid Stora Karlsö båtarnas terminal. När vi ankommit till Stora Karlsö och checkat in har vi en genomgång om upplägget för helgen. Magnus kommer även att visa bilder för att inspirera och lära ut fototekniker. Vi äter middag och sedan beger vi oss ut för att fotografera. Vad som blir vårt huvudfokus i kväll beror på både väder och vind men även på fåglarnas aktivitet.

Dag 2-3 (15-16/5)(Frukost – Lunch – Middag)
Under våra dagar här kommer vi att fokusera på att ta olika sorters bilder. Vi kommer jobba med öns fåglar, växter och landskap. Detta innebär att vi spenderar så mycket tid som möjligt ute på ön i det bästa ljuset, för att få ut det mesta av vår vistelse här. Exakt vad vi väljer att fokusera på beror på vädret och fåglarnas aktivitet. Räkna med att  vi har tidiga morgnar och sena kvällar. Mitt på dagen vilar vi. Vi kommer även att ha teoretiska genomgångar under helgen, där Magnus bl.a. delar med sig av sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer.

Dag 4 (17/5) (Frukost)
En avslutande morgon/förmiddag ute på Stora Karlsö innan vi sedan tar förmiddags båten tillbaka till Klintehamn och vidare resa hemåt.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Workshopens fokus ligger på att fotografera Stora Karlsös attraktioner – fåglar, växter, landskap, detaljer –  i det vackraste ljuset.

    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
    Vidvinkel till landskap och objektiv med zoom 70-200 mm är utmärkta allroundobjektiv. För att öka brännvidden för fågelfotografering är det lämpligt att använda ett längre teleobjektiv, upp till 300 eller 500 mm, eller ev. öka din befintliga brännvidd med en telekonverter. Vi kommer att koncentrera oss på fågel-, landskaps-och växtfotografering så ha gärna med eget stativ. Även trådutlösare och olika filter kan vara bra att ha med.

  • KLÄDER
    Vädret i maj kan variera från varma sommardagar till relativt kyliga dagar att ha med även varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Underställ i tunn ull (typ ullfrotté/Woolpower eller Aklima). Ta även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor.

  • BOENDE
    Vi kommer att bo i bekväma boenden ett halvt stenkast från havet. Vi bor dels i Strandhuset i Hien , dels i nybyggda strandbodar i Norderhamn. Alla boenden har gemensam dusch och toalett. Enkelrum finns som tillval i begränsat antal.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet är fullt tillgängligt för deltagare med viss nedsatt rörlighet. Dock medger inte terrängen på Stora Karlsö full tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning och guidning, båtresa tur och retur Klintehamn – Stora Karlsö, moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa tur och retur Klintehamn, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Vi möts i Klintehamn vid Stora Karlsö båtens terminal. Exakt tid och plats återkommer vi med.

  • TRANSPORT TUR OCH RETUR VISBY-KLINTEHAMN
    Resan från Visby till Klintehamn (tur och retur) ingår inte i resans pris men kan köpas till för 300 kr.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Workshopen är inte fysiskt ansträngande men man ska vara medveten om att man tillbringar nätter i tältgömsle i skogen.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.