Några höjdpunkter

  • Längre resa, med flera dagar än de flesta andra fotoresearrangörer
  • Liten grupp – max 8 personer, där alla får fotomöjligheter, vilket är svårt med stora grupper på trånga regsnskogsstigar
  • Nytt reseupplägg. Vi har kört resan i 6 år och vi har många lokala kontakter för nära möten med djur
  • Fantastiska molnregnskogar med vandringar och fotografering bland trädtopparna
  • Närkontakt med många arter kolibrier och ”setups” där du får garanterat fina bilder
  • Praktquetzalen är lättast att få se och fotografera under denna tid. Vi är i ett av de bästa områdena
  • Flera nattexkursioner i regnskogarna
  • Närfotografering av tukaner och många andra färggranna fåglar på en privat hacienda
  • Världens hotspot för djur och växter med bl.a. vrålapor och sengångare, amfibier och kräldjur med flera arter färggranna pilgiftsgrodor
  • Heldag med ett myller av av vattenfåglar och djur på gränsfloden mot Nicaragua
  • På fotojakt med en av Costa Ricas främsta naturfotografer och ormexperter
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd i “Barnens regnskog”

Costa Rica är en av världens främsta naturdestinationer och internationellt har Costa Rica blivit en av de bästa och mest populära destinationerna för natur-fotografering. Ekoturism är inte bara ett begrepp utan en realitet överallt i landet och nästan 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Det finns knappt heller något annat land i världen som har så många olika växt- och djurarter inom ett så litet område som Costa Ricas. Landets biodiversitet är en av världens största.

Costa Rica är också landet utan militär och så rent att man kan dricka vattnet nästan överallt. Costa Rica har dessutom några av världens mest uttalade miljö- och naturvårdslagar och naturguiderna är av yppersta världsklass. På denna fotoresa har vi med stor lokalkunskap och omsorg valt vart vi ska åka så att vi får möjlig- heten att uppleva både olika miljöer och en rikedom av djur och växter. Vi rör oss därför främst i de artrika regnskogarna varav några är världskända och vi gör under två veckor en cirkel i det centrala höglandet där vi möter en spännande natur överallt. Kolibrier, tukaner, vrålapor, sengångare, leguaner och pilgiftsgrodor är bara ett fåtal av de spännande djurgrupperna som vi möter och nästan överallt är djuren förvånansvärt oskygga. De är på många håll lätta att fotografera, eftersom jakt inte förekommer sedan länge. Skogarna är levande med tusentals orkidéer, lianer, bromelior, mossor och andra epifyter och varje dags besök i regnskogen ger helt nya fotomöjligheter av djur, växter och miljöer.

CERRO DE LA MUERTA
Första målet på resan är Cerro de la Muerta – ”De dödas berg” bara några timmar med vår minibuss från san Jose. Vi åker upp i molnregnskogen – i Talamanca bergen till en mysig och trevlig lodge. Där finns de bästa förhållanden för praktquetzal och speciella kolibrier som eldstrupig kolibri och vulkankolibri. Alla djur är precis runt lodgen och i samarbete och med hjälp av ortsbefolkningen får denna ekoturistiska lodge alltid nys om var spännande djur finns. De har även ett program för omhändertagande och utsläpp av ormar som annars lätt blir offer för jordbrukarnas machetes. Vi övar på de första tekniker i kolbrifotografering b.l.a. under speciella setups där du kommer nära och får bra ljus på de snabba fåglarna. Vi vandrar också i den uråldriga bergsregnskogen där träden är översållade med epifyter på jakt efter quetzalen. Lodgen ligger så bra att du själv kan vandra runt under egen tid på jakt efter nya bilder.

LA SELVA LÅGLANDSREGNSKOG
En riktig låglandsregnskog är också på vårt program. I denna regnskog finns internationella team av biologer som har studerat skogen i över 30 år. Här gör vi flera nattvandringar och letar efter ugglor, pungdjur, grodor, insekter och ormar. På dagarna strövar vi i närheten av vår lodge där djuren finns ända in på husknuten. Här finns det flera arter pilgiftsgrodor, den stora rödögda lövgrodan som är sinnebilden för Costa Ricas regnskogar, tukaner, papegojor, kolibrier och stora trädklättrande leguaner. Alla märkligt orädda och fotomöjligheter finns här i övermått. Vi besöker också reservatet under dagtid och hoppas på spindelapor och vrålapor framför kamerorna och vi gör ett besök på en privat hacienda som har riggat för naturfotografer och där tukaner, färggranna tanagers och kolibrier förekommer i överflöd – helt tillvanda till naturfotografer.

På väg till La Selva besöker vi en farm som är speciliserade på kolibrier. Här får vi möta nya arter och vässa teknikerna från bergsregnskogen. La Selva en riktig låglandsregnskog är nästa mål på vår resa. I denna regnskog finns internationella team av biologer som har studerat skogen i över 30 år. Här gör vi flera natt-vandringar och letar efter ugglor, pungdjur, grodor, insekter och ormar. På dagarna strövar vi i närheten av vår lodge där djuren finns ända in på husknuten. Här finns det flera arter pilgiftsgrodor, den stora rödögda lövgrodan som är sinnebilden för Costa Ricas regnskogar, tukaner, papegojor, kolibrier och stora trädklättrande leguaner. Alla märkligt orädda och fotomöjligheter finns här i övermått. Vi besöker också reservatet under dagtid och hoppas på spindelapor och vrålapor framför kamerorna och vi gör ett besök på en privat hacienda som har riggat för naturfotografer där tukaner, basilisködlor, tältfladdermös, fjäriler, färggranna tanagers och kolibrier förekommer i överflöd – helt tillvanda till naturfotografer. Ägaren är en stor naturentusiast och denna dag är en av de bästa på hela resan enligt många tidigare deltagare. Vi är där en hel dag där vi också får smaka på den egen producerade maten och kaffet i sällskap med familjen.

En annan där är vi med den lokala fotografen och naturentusiasten Acope i Jimenez-området. Hans trädgård är en liten men veritabel oas och känd för många naturfotografer. Här blir det ytterligare möjligheter för många nya bilder på kolibrier – med flera nya fågelarterarter, raller, pungstarar, honungssugare, basilisködlor och ett myller av tanagers. Senare under dagen följer vi med Acope ut i regnskogen till hans lokala smultronställen i jakt på tropiska ugglor, tältfladdermöss, sen-gångare, grodor och ormar.

GRÄNSFLOD MOT NICARAGUA
I det nordligaste Costa Rica, på väg mot gränsfloden Rio Frio passerar vi en av världens vackraste stratovulkaner – Arenal, som tillika är Centralamerikas mest aktiva vulkan. Vi gör också ett luncstopp vid en lite restaurant uppe i bergen där det b.l.a. finns massor av fina möjligheter till nära bilder på färgranna tukaner, tanagers, kolibrier, skägggökar och flugsnappare. Väl framme i gränsstaden Los Chiles installerar vi oss på ett enkelt men bra hotell (detta är inte en vanlig turiststad) för att utforska Rio Frio floden nästa dag. På floden har vi under en hel dag en egen båt, som tar oss otroligt nära alla hägrar, storkar, ibisar, ormhalsfåglar, skarvar, kungs-fiskare och andra vattenfåglar som finns längs floden. Vi smyger oss nära med båten och hoppas även att överraska vrål- och spindelapor och en och annan glasögon-kajman på fotoavstånd. Här på gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua är floden otrolig vacker och biodiversiteten är stor. Vi gör en färd både på morgonen och på eftermiddagen mot solnedgången för att få det bästa ljuset.

ARENAL NATIONALPARK
Vårt sista mål på fotoresan är de fina skogarna som ligger för foten av den mäktiga Arenal vulkanen – en av världens mäktigaste strato-vulkaner. En förtrollad värld som består av flera olika naturtyper som varierar mucket m.h.t. vegetation och djurliv beroende på höjden över havet. De högre liggande skogarna sveps ofta in i de lågt hängande molnen. Vi bor i ett av de små trevliga samhällena och gör utflykter till olika nationalparken och omliggande områden både dag och natt. Huvudmålet är exotiska regnskogsfåglar b.l.a. parktquetzalen som i sin lysande  gröna dräkt med den 65 cm långa stjärten. Den var gudarnas budbringare i indiankulturerna. En morgon gör vi en spektakulär trädtoppsvandring bland trädkronorna så vi kan fotografera skogen från ovan. Jaguar, ocelot och tapir finns också i området men är svåra att se. Vi hoppas också på den märkliga treflikiga klockfågeln som har ett läte och ett utseende som hämtat ur Star Wars. Dessutom gör nattfotografering på en privat hacienda där vi hoppas på allt från ormar, grodor till spännande insekter. Vi färdas här med haciendans ägare som vet vart alla exotiska fåglar och djur finns.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografisk workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste national-parker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kolibrier och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då det är mycket blött och kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
Stativ är tungt att släpa på i regnskogen men är bra att ha i alla lägen, framförallt vid fasta situationer vid matningsplattformarna och vid kolibrimatningar. Alternativet är ett stabilt ettbensstativ. Ett stativ av den ena eller andra formen är ett måste.
På resan kommer vi att ha många korta vandringar i reservaten varav hela 3-5 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.
Morgonen och natten kan vara mycket kylig i bergsregnskogen som ligger på 2600 meters höjd.. Dagarna är mycket varma med temperaturer på över 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Gummistövlar eller ett par grövre vandringskängor är ett måste för fötterna i regnskogen. De ger dessutom ett skydd mot ev. ormar. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

Resans karaktär gör att vissa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid eventuell tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut. Vi strövar på en del kortare promenader i terrängen, som är relativt lättvandrad och inte särskilt brant.
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, samtliga båtturer, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från San José flygplats.

Flyg tur och retur San José, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, ev. kameraavgifter i reservaten och saker av personlig karaktär.

San José internationella flygplats vid namn Juan Santamaría. Resan börjar och avslutas här. (Exakt tid lämnas när det finns en gällande tidtabell).

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

För genomresa (transfer) genom USA behövs ett Esta visum. Ansök om visum i god tid och observera att det EJ går att åka med en flygförbindelse som går via USA om man inte har detta visum. Visumansökan görs smidigt hos Esta på internet. 


Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Kontakta din läkare och rådfråga.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.