DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – MADAGASKAR – FÖRUNDERLIG NATUR I LEMURERNAS RIKE 6 – 17 NOVEMBER 2023. LÄS MER HÄR…

Några av resans höjdpunkter:

 • 2 nätters fotografering, med bra ljussättning, av Aye-aye, fingerdjur, världens största nattaktiva primat i ett privat reservat 
 • Flera arter lemurer samt spännande kräldjur och reptiler
 • Lodgens privata lövskog med många olika djur, bl.a. med den orädda indrin, där man kan ströva fritt
 • Stjärnhimmelfotografering vid bra väder
 • Fotografera unika kannrankor – köttätande växter
 • Mycket bra lodge vid en stor lagun ut mot havet med fina möjligheter för bad och avkoppling
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Inget djur på Madagaskar är så sägenomspunnet som fingerdjuret eller aye-ayen. Den har gäckat folken på Madagaskar länge och har gett upphov till talrika myter, berättelser och vidskepelse. Redan på 70-talet gick larmrapporterna om att aye-ayen höll på att försvinna helt från Madagaskars natur på grund av förföljelse och skogsskövling. Senare har det visat sig att den förekommer glest över större delar av landet än forskarna tidigare trott – dock mycket spridd och med en numera nedåtgående population. Eftersom den är enbart nattaktiv och oftast skygg är den normalt svår att hitta och komma nära. Aye-ayen är ett unikt djur och känd från många naturfilmer. Den är större än vad de flesta tror och är en av de största lemurarterna och tillika världens största nattaktiva primat.
I mörkrets dunkel ser den ut som ett troll eller en häxa med spetsigt huvud, stora alvöron och lång svartgråstrimmig päls med en stor buskig svans. Den rör sig olikt andra lemurer – mer likt en katt när den klättrar upp och ner för stammarna i skogen. Mest uppsiktsväckande är framtassarna – eller händerna där fingrarna är långa och krokiga. Mittenfingret är extra långt och tunt med en lång krokig nagel. Med fingrarna knackar den under födosökningen på murkna trädstammar. Med de stora öronen kan den då höra om det finns en larv inne i veden och öppnar lätt stammen med sina skarpa gnagarliknande framtänder. Sedan sticker den in det långa mittenfingret som ett långt krokigt tandläkarinstrument och fiskar ut den smaskiga larven. Den är som en lemurernas hackspett.

Aye-ayen lämnar sitt bon 30 minuter före solnedgången och först vid gryningen kommer de tillbaka. På den lilla ön som är ett privat naturreservat där de är skyddade mot tjuvjakt, finns ett halvt dussin individer och det är normalt att se flera djur under tidig natt. Vid vår lodge finns en lägre lövskog där BBC har spelat in många av scenerna med hoppande indris. Eftersom träden inte är särskilt höga och skogen är mera gles än vid Andasibe-Mantadia så finns det goda möjligheter till fina indribilder. Indrin är här annorlunda tecknat med större gråa partier i pälsen. Det finns dessutom svartvit vari – en lemur som är grafiskt tecknad som en panda.

Vi har med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering.

Dagsprogram

Dag 1 (16/11) (dag 11 på huvudresan) (Frukost – Lunch Middag)
Efter besöket på Vakona, ön med de orädda lemurerna – se dag 11 på huvudresans program – så säger vi adjö till de fotokamrater som inte skall med på denna förlängningsresa. Vi styr bussen österut genom ett landskap där klimatet gradvis blir fuktigare och varmare. Ca 3 timmar med buss. Framme vid den lilla byn Manambato vid stranden av en stor lagun så byter vi bussen mot en båt, som sedan tar oss genom ett stort lagunlandskap till lodgen och reservatet Palmarium och Akanin’ny nofy. Undervägs fiskar tärnor och hägrar i ett träsklandskap där även lokalbefolkningen fiskar med stora ryssjor.

Dag 2-3  (17-18/11) (Frukost – Lunch Middag)
Efter soluppgång ger vi oss ut i lodgens skog för att hitta indri och andra lemurer. Du får då möjlighet att bekanta dig med området för att göra egna fotografiska strövtåg. Många arter kameleonter, ödlor, grodor och spännande insekter kan du fotografera på nära håll i din egen takt. Efter frukost blir det egen fotografering eller vila och bad tills efter lunch där vi har egen bildgenomgång. Sist på eftermiddagen gör vi en gemensam fotovandring igen bl.a. till de köttätande växterna, tills det är dags för utfärden till aye-aye ön. Därefter sen middag.

Dag 4  (19/11) (Frukost – Lunch Middag)
Efter frukost lämnar vi området med båt till den väntande bussen som skall ta os tillbaka till huvudstaden Antananarivo genom ett landskap med risterrasser, små byar och bergsryggar ca 6 timmar med buss. På kvällen avskedsmiddag på vårt hotell i Antananarivo.

Dag 5  (20/11) (Frukost Lunch)
Efter frukost genom Antananarivo till en stor hantverksmarknad. Därefter lunch och transfer till flygplats och hemresa.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kameleonter, insekter och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
  Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

 • KLÄDER
  Klimatet på Madagaskar är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma. Morgonen kan vara lite kylig i regnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på runt 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Även om vi är utanför regntiden så är det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Ett par grövre vandringsskor eller kängor är ett måste för fötterna i regnskogen. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

 • ATT RESA PÅ MADAGASKAR
  Att resa på Madagaskar är en komplicerad logistisk process. Infrastrukturen är mycket dålig då detta är ett av världens fattigaste länder. Vägarna är dåliga och få och inrikesflyget ändrar ofta avgångstider. Därför måste flygtiden på inrikesflyget dag 2 tas med ett visst förbehåll, då förseningar och därmed ändringar i vårt reseprogram kan förekomma.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet, kontakta oss för mer information.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum), inrikesflyg till Morondava, samtliga måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga utfärder, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (buss), transfer till och från Antananarivo flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Antananarivo, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte anges i dagsprogramet och saker av personlig karaktär samt vaccinationer och ev. medicinska tester.

 • MÖTESPLATS
  Resan är en förlängning till vår resa Madagaskar – förunderlig natur i lemurernas rike.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • PASS OCH VISUM
  För svenska medborgare krävs det visum för inresa i Madagaskar. Lättast ansöker man om visum på flygplatsen vid ankomst. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

www.janpedersen.se

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Aye-aye - i fingerdjurets värld 16 - 20 november 2023

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.