Några höjdpunkter
- Lekande brushanar fotograferas från gömslen på kända spelplatser.
- Vi fotograferar i Midnattssolens varma färger och i ljuset från den långa skymningen och gryningen.
- Riktigt nära möten med några av de 80 000 par arktiska havsfåglar som häckar på Hornøya: lunnefågel, toppskarv, storskarv, sillgrissla, spetsbergsgrissla, tordmule, tobisgrissla, gråtrut och tretåig mås. Fåglarna häckar oskyggt alldeles vid stigen, nästan som på Galápagos.
- Bra chans att se och med lite tur även fotografera jaktfalk och hökuggla.
- Chans att fotografera tundrafåglar som myrspov, skärsnäppa, smalnäbbad simsnäppa, fjällabb, kustlabb och många fler.
- Snösiska, lappmes, gråsiska, tallbit, bergfink, ekorre och lavskrika vid väl inkörda matningar. Ofta också hermelin, skogshare, blåhake och dalripa.
- Fantastiska landskapsfotomöjligheter där den vindpinade arktiska tundran möter det anrika kulturlandskapet längs kusten och Polarhavets karga kustlinje i Midnattsljuset.
- De typiska små arktiska fiskehamnstäderna Vadsø och Vardø.
- Reseledaren tar oss till sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade.
- Resan bidrar dessutom direkt till naturskydd genom ett ekonomiskt stöd till Birdlife.
VARANGERHALVÖN
En fulladdad arktisk sommarvecka där vi har valt ut några av de bästa fågel- och landskapsfotomöjligheterna som den norska Varangerhalvön kan erbjuda såhär års. Häruppe möter taigaskogen den vindpinade, snöklädda tundran och Polarhavets dramatiskt karga kustlinjer. Uråldriga jordbruksmarker med anor från långt före Vikingatiden sträcker sig i en tunn bård längs kusten och där innanför, efter en smal frans av fjällbjörkskog, sträcker sig så den kala tundran mil efter mil i Varangerhalvöns nationalpark.
Den korta men intensiva Polarsommaren är i full sving, det är Midnattssol och alla fåglar håller på med sina parnings- och häckningsbestyr. Så här års i ett försommarlandskap med ett spännande, arktiskt sommarljus som kan bjuda på starka varma färger, långa skuggor, dramatiska skyar och strålande fotomöjligheter av många olika slag. Den arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe.
BRUSHANAR OCH ANDRA TUNDRAFÅGLAR
Vi möter den snö- och vindpinade tundrans arktiska landskap på flera platser häruppe, både på fjället och nere i fjällbjörkskogsranden. Här gör vi flera försök att fotografera brushanarnas otroligt intressanta och bildmässiga spel från gömslen av olika slag, för att maximera chanserna till fina bilder av de karismatiska fåglarna, med hänsyn till ljusets och vädrets makter. Dessutom arbetar vi för att komma på lagom närhåll från en rad andra tundrafåglar som finns häruppe: fjällabb, kustlabb, berglärka, lappsparv, vinterhämpling, skärsnäppa, myrspov, storspov, rödstrupig piplärka, ljungpipare och smalnäbbad simsnäppa. Kanske även bredstjärtad labb. Vi besöker en matningsplats nära en fjällbäck, där goda chanser brukar ges till att fotografera arter som snösiska, lappmes, gråsiska och talltita. Häromkring sitter också ofta någon hökuggla eller två och ibland ses här hermelin eller ripor.
HORNØYA
med sin stiliga fyrplats och sitt karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är Hornøya en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier och dessutom Norges östligaste punkt, i linje med Istanbul! Alla borde någon gång i livet unna sig själv att komma till ett riktigt myllrande och pulserande fågelberg, där det är action i alla riktningar, dygnet runt. Vi kliver iland i den intensiva och sagolikt myllrande fågelkolonin här, med sina 80 000 par spetsbergsgrisslor, toppskarvar, storskarvar, tordmular, sillgrisslor, lunnefåglar, tobisgrisslor och tretåiga måsar. Kanske kommer någon av öns jaktfalkar eller havsörnar förbi, för att försöka få någon av de 160 000 havsfåglarna att kalasa på?
TAIGAN
I Pasvik Nationalpark möter vi så den vilda taigaskogen och några av dess sommarfågelarter. Vi besöker ett taigaskogsområde med häckande salskrak och en väl inkörd matningsplats för lappmes, tallbit och ekorre. Ibland kommer vi dessutom nära dalripa och lavskrika.
Varangerresan är helt enkelt en ovanligt komplett Arktisk sommarresa till ett av Europas finaste och vildaste polarnaturområden på det europeiska fastlandet, som bjuder på närkontakt med flera av vår kontinents mer spektakulära och bildmässiga fågelarter, i ett relativt ostört och anrikt vildmarks- och kulturlandskap. Magnus Martinsson har varit här ett flertal gånger. Vissa dagar kommer han att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition och hur man bäst närmar sig vilda djur, till hur man lämpligast ställer in centrala kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från turen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren och så att vi ska få plats i minibussen.
Alla dagar försöker vi att maximera fotomöjligheterna i det finaste ljuset, vilket betyder att vi huvudsakligen kommer försöka att vara ute och fotografera i det som annars betecknas som ”nattetid” och istället försöka ta igen sömnen under tiden mitt på dagen. Allt beroende också på väder och vind och lokal information.
Dagsprogram
Dag 1 (8/6) (Middag)
Ankomst till Kirkenes, avresa med minibuss till den lilla fiskehamnstaden Vadsø på Varangerhalvön. Efter middagen, beroende på vädret, så besöker vi antingen en koloni med tretåig mås på kusten, där det också finns mycket tundrafåglar och även en liten chans att vi kan fotografera jaktfalk, men mer vanliga är fjällabb, rödstrupig piplärka, lappsparv, skärsnäppa och snösparv. Eller, beroende på vädret, reser vi möjligen ut till Hornøya redan denna kväll efter middagen för att vara med om det fina sena kvällsljuset där. Middag och övernattning på hotell i Vadsø.
Dag 2 (9/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avfärd, frukost- och lunchpaket med från hotellet.
Beroende på vädret så åker vi ut till fågelön Hornöya (om vi inte gjort det redan kvällen innan). Hornøya är känd för sina stora kolonier med lunnefågel, spetsbergsgrissla, tordmule, sillgrissla, tobisgrissla, tretåig mås och mycket mer. Här finns även viss chans att fotografera jaktfalk. Eller så besöker vi ett närbeläget område där det finns chans att vi kan fotografera vanliga tundrafåglar som fjällabb, smalnäbbad simsnäppa, skärpiplärka, rödstrupig piplärka, skärsnäppa, lappsparv och snösparv. Efter middagen drar vi ut på tundran igen, för att vara med om brushanespel på en plats där de spelat sedan minst i årtionden. Middag och övernattning på hotell i Vadsø.
Dag 3 (10/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avfärd. Frukost- och lunchpaket med från hotellet. Målet morgon och kväll blir att fotografera lekande brushane och ett antal andra av tundrans olika fågelarter. Mitt på dagen försöker vi få lite vila. Middag och övernattning på hotell i Vadsø.
Dag 4 (11/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidigt ger vi oss ut på tundran igen. Vi letar blåhakar, labbar, simsnäppor och andra vadare. Beroende på hur lyckosamma tidigare nätter varit, kanske vi även gör ett ytterligare besök vid brushane leken. Frukost- och lunchpaket med från hotellet. Chanser för fjällabb och de andra tundrafåglarna.Middag och övernattning på hotell i Vadsø.
Dag 5 (12/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig start och ut till en privat fågelmatningsplats, som drar till sig ett brett spektrum av tundra- och fjällbjörkskogsfåglar, som vi får se på mycket nära håll. Bland de möjliga arterna finns snösiska, gråsiska, bergfink, blåhake, hökuggla och ibland dessutom dalripa och hermelin. Frukostpaket med från hotellet. Vi förflyttar oss sedan under eftermidddagen mot Pasvik och under resan spanar vi efter tundrans fåglar. Middag och övernattning på guesthouse i Pasvik.
Dag 6 (13/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig start på dagen och ut i taigaskogen i Pasvik Nationalpark. Först till en fågelmatning som brukar dra till sig tallbit, lappmes, ekorre, ofta lavskrika och ibland dalripa. Även salskrake häckar i områdets mörka tjärnar. Efter middagen ger vi oss ut i sommarnattens Midnattsljus för att njuta av taigaskogens djur- och fågelliv. Bland annat lappmes häckar här. Middag och övernattning på guesthouse i Pasvik.
Dag 7 (14/6) (Frukost)
Frukost på guesthouse, sedan transfer tillbaka till Kirkenes flygplats.
Mer information
Fotografiskledare
Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.