Några höjdpunkter

 • Två dagar i sensationellt bra gömslen för de galet stiliga fågelarterna praktejder, alförrädare och alfågel – en riktig världsattraktion, där fåglarna ofta kommer riktigt nära och vi är helt nere i vattenlinjen. Andra arrangörer erbjuder ofta bara en dag i gömslena.
 • Vi går iland mitt i en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier, på Hornøya, för riktigt nära möten med några av de 80 000 par arktiska havsfåglar som häckar här: lunnefågel, toppskarv, sillgrissla, spetsbergsgrissla, tordmule, storskarv och tretåig mås. Fåglarna häckar alldeles vid stigen, som på Galápagos.
 • Bra chans att se och med lite tur även fotografera jaktfalk och hökuggla.
 • Snösiska, lappmes, gråsiska, tallbit, ekorre och lavskrika vid väl inkörda fågelmatningar.
 • Goda chanser till nära möten med skärsnäppa. Ibland också dalripa.
 • Fantastiska vinterlandskapsfotomöjligheter där den snöklädda och vindpinade arktiska tundran möter Polarhavets karga kuster.
 • Snöskoterslädetransport i tundrans fjällbjörkskog och i taigans tallskog.
 • De typiska små arktiska fiskehamnstäderna Vadsø, Vardø och Båtsfjord.
 • Reseledaren tar oss till sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade.
 • Resan bidrar dessutom direkt med ett ekonomiskt stöd  till naturskydd.

VARANGERHALVÖN
En unik vårvintervecka där vi har valt ut några av de allra bästa fågel- och landskapsfotoställena på den norska Varangerhalvön. Häruppe möter taigaskogen den vindpinade, snöklädda tundran och Polarhavets dramatiskt karga kustlinjer. Uråldriga jordbruksmarker med anor från långt före Vikingatiden sträcker sig i en tunn bård längs kusten och där innanför, efter en smal frans av fjällbjörkskog, sträcker sig så den kala tundran mil efter mil i Varangerhalvöns Nationalpark. Så här års ett snöigt vinterlandskap i minusgrader, med ett spännande, arktiskt vinterljus som kan bjuda på starka pastellfärger, långa skuggor, dramatiska skyar och snöfall och strålande fotomöjligheter av många olika slag. Den snöklädda arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe.

PRAKTEJDER, ALFÖRÄDARE OCH ALFÅGEL
Vi fotograferar de nästan osannolikt eleganta arktiska änderna praktejder, ejder, alförrädare och alfågel från specialbyggda flytpontongömslen, där vi ligger torrt och bekvämt i fåglarnas ögonhöjd, precis ovan vattenytan. De världsunika och världsberömda flytande gömslena här ger oss fenomenala möjligheter till närkontakt med dessa verkligt bildmässiga högarktiska änder, så vi satsar på två dagar i gömslena, för att maximera chanserna till fina bilder av de karismatiska fåglarna, med hänsyn till ljusets och vädrets makter.

HORNØYA
med sin stiliga fyrplats och sitt karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier och dessutom Norges östligaste punkt, i linje med Istanbul! Alla borde någon gång i livet unna sig själv att komma till ett riktigt myllrande och pulserande fågelberg, där det är action i alla riktningar, dygnet runt.
Vi kliver iland i den intensiva och sagolikt myllrande fågelkolonin här, med sina 80 000 par spetsbergsgrisslor, toppskarvar, storskarvar, tordmular, sillgrisslor och tretåiga måsar, precis under den tid då lunnefåglarna brukar anlända alla i samlad tropp för häckningssäsongen. Kanske är Hornøya Skandinaviens allra finaste fågelberg? Alla havsfågelarterna här brukar göra sig mycket lättåtkomliga för fantastiska fotomöjligheter. Fåglarna häckar nästan på stigen och har helt andra saker att tänka på än oss, nästan som på Galápagos. För den som filmar, glöm inte att ta med mikrofonen, för att ljudkulissen är verkligen fantastisk! Ett larm och kakalorum utan like. Ofta kommer också någon jaktfalk eller havsörn på jakt efter byte i fågelbergets branter och inte sällan visar de upp sig på ganska bra fotoavstånd, bara man är snabb och observant nog och har lite tur med vädret…

Varangerresan är helt enkelt en ovanligt komplett vårvinterresa till ett av Europas finaste och vildaste naturområden, med möjligheter till närkontakt med ett antal av vår kontinents mest spektakulära fågelarter. Kvällstid kommer reseledaren att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition och hur man bäst närmar sig vilda djur, till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från turen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren och så att vi ska få bra plats i minibussen.

TAIGAN
I Pasvik Nationalpark möter vi så den vilda taigaskogen och några av dess vinterfågelarter.
Här åker vi skotersläde ut i skogen och fotograferar vid en beprövad matningsplats för ekorre och fåglar som lappmes, tallbit, talltita, grå- och snösiska, lavskrika och kanske någon hökuggla. Ibland sitter dalriporna tillgängliga här, i sin vita vinterdräkt.

Arktisk vårvinterfågelfest i Varanger, Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Magnus Martinsson
Arktisk vårvinterfågelfest i Varanger, Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Magnus Martinsson

Dagsprogram

Dag 1 (21/3) (Middag)
Ankomst till Kirkenes, avresa med minibuss till den lilla fiskehamnstaden Vadsø.
Middag och övernattning på hotell.

Dag 2 (22/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tidig frukost på hotellet, sedan till den lilla fiskestaden Vardø och därifrån med hamnvaktens fartyg den korta turen över till Hornøya, en liten kal ö med en stilig fyrplats och ett brant fågelberg med en fenomenal havsfågelkoloni om ca. 80 000 par tretåiga måsar, toppskarvar, lunnefåglar, spetsbergsgrisslor, tordmular, storskarvar och med dagliga besök av jaktfalk och havsörn. Ett av den norska kustens allra finaste fågelberg. Lunchpaket med från hotellet. På eftermiddagen tillbaka till Vardø och vidare längs kusten till Vadsø. Övernattning och middag på hotell.

Dag 3 (23/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tidig frukost, sedan fokuserar vi på fotografering utmed kusten. Här letar vi skärsnäppor och landskap men här finns även ett mindre fågelberg med tretåig mås som vi besöker. Efter lunch reser vi vidare genom det stiliga fjälltundralandskapet till fiskeläget Båtsfjord på Varangerhalvöns nordkust. Övernattning och middag på hotell.

Dag 4 (24/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen till de välplacerade flytande gömslena i Båtsfjord. Fantastiskt nära möten med arktiska änder som praktejder, alförrädare, ejder och alfågel i sina allra finaste häckningsdräkter. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter en båtrundtur med RIB-båt bland de många arktiska änderna och trutarna i fjorden. Övernattning och middag på hotell.

Dag 5 (25/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen för en andra omgång i de flytande gömslena i Båtsfjord. Detta för att ge mesta möjliga fotochanser på de arktiska änderna, ifall vädret eller ljusets makter inte helt varit med oss föregående dag. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter resa vidare till taigaskogen i Pasvik nationalpark. 
Övernattning och middag på guesthouse i Pasvik.

Dag 6 (26/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tidig frukost på guesthouse. Heldag i taigaskogen, bland annat med skotersläde ut till en privat fågelmatningsplats som ofta drar till sig arter som tallbit, lappmes, lavskrika, ekorre och ibland hökuggla. Möjlighet till vedeldad bastu vid Pasviksälvens strand för den som så önskar. Övernattning och middag på guesthouse i Pasvik.

Dag 7 (27/3) (Frukost)
Frukost på guesthouse, sedan minibuss tillbaka till Kirkenes flygplats.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – allt från gömslefotografering av fåglar, till storslagna landskap – så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gömsle. Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering. Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara vid fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
  Ett stativ är mycket användbart i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man använder större teleobjektiv.

 • KLÄDER
  Temperaturen på Varanger halvön kan i mars variera mellan några få plusgrader och många minus grader. Rejäla vinterkläder och framförallt rymliga, varma skor är att rekommendera! Ha gärna med kläder i olika lager. Närmast kroppen helst kläder i ullmaterial, som Woolpower ullfrotté eller Aklima.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena är fullt tillgängliga. Resans karaktär gör att gömslen och visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid frågor eller tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, gömslen, samtliga båtturer, fotoundervisning, alla lokala transporter (minibuss och skotersläde).

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Kirkenes (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter innan ni beställer), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Kirkenes flygplats. Resan börjar och avslutas här.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring


  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande men det är långa vistelser i gömslen.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Arktisk vårvinterfågelfest i Varanger, Norge 21 - 27 mars 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.