NÅGRA HÖJDPUNKTER

En helgworkshop med en av Sveriges mest erfarna fågelfotografer

En av Sveriges bästa fågelsjöar under den mest intensiva sträckfågeltiden på hela året

Tiotusentals gäss, tusentals tranor och ett myller av andra vattenfåglar som svanar, änder, hägrar, doppingar och sothöns

Så här års besöks sjön dessutom ofta av havsörn, pilgrimsfalk och en rad andra rovfåglar, samt nästan alltid någon kul raritet

Skäggmesar i vassarna och höstfärger i markerna

Vi bor kungligt på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus från 1700-talet, Gustav den III:s och Bellmans favoritställe!

Jan går metodiskt igenom en rad olika fototekniker som är användbara vid fågelfoto – autofokussystem, exponering, bildstabilisering, stativ/rispåse, gömslen, action, att måla med kameran, kamerameny-alternativ, ifyllnadsblixt…

Gedigen teknisk rådgivning och konstnärliga tips under lättsamma former, i en liten grupp likasinnade

Fototips och tekniker som passar alla förkunskapsnivåer

GÄSS & ÄNDER I TIOTUSENTAL
Vi kommer att vara på plats under vad som brukar vara den absolut bästa årstiden på hela höststräckfågelsäsongen här, under dygnets finaste fotoljustimmar, två kvällar och två morgnar, eftersom vi bor på plats.
Vi kommer att vara uppe och ute redan innan gryningen och kommer tillbaka till slottslogin efter kvällens fotografering efter mörkrets inbrott. Denna helg passar för fågelfotointresserade av alla slag, från nybörjare till ärrade veteraner. Alla kommer att få mycket övning på flygande fotoobjekt, alla kommer att lära sig en hel del, alla kommer att ha kul.

Förutom att använda ”vanliga” fototekniker för att få skarpa bilder så kommer vi också att lära ut och jobba med tekniker som kan skapa ett mer konstnärligt uttryck i bilderna.

Vår strävan är att det ska bli en mycket njutbar helg, i många avseenden. Alldeles där vi bor på slottets Wärdshus ligger dessutom ett hjorthägn som vi får specialtillstånd att gå in i och just då vi är där är det i slutet av kronhjortens brunstperiod och precis i början på dovhjortens.

HJÄLSTAVIKEN
Hjälstaviken är en vassrik och grund slättsjö, egentligen en avsnörd vik av Mälaren, som ligger mitt i det uppländska odlingslandskapet. Markerna i dessa vikingabygder har brukats för odling, eller betats av boskap under tusentals år. Våtmarkerna har nyttjats för slåtter och bete, något som tillsammans med landhöjningen har gjort Hjälstaviken till det fågelparadis som det är idag. Betade, öppna strandängar och vassar tilltalar ett antal vattenfågelarter och i stora mängder. Kor betar ända ut till vassbältet och bildar där som ett band av öppet vatten, en så kallad blå bård. Det uppskattas enormt av vadarfåglar och änder. Gäss och tranor övernattar i sjön och söker tryggheten mot landrovdjur hos i sjöns vilsamma vattenspegel, och ger sig sedan ut till de omgivande fälten under dagtid. Deras uppbrott på morgnarna och tillbakakomst på kvällarna är oerhört imponerande mass-spektakel, ofta med en eller annan örn eller pilgrimsfalk som hjälper till att röra upp bland fågelmassorna. På östra sidan av sjön ligger Kvarnberget, med sin fina utsikt över hela bygden. Det finns en ordentlig vandringsled runt sjön för den som är vandringssugen, och stigen är ungefär 8 km lång, genom fina hagmarker, förbi fågeltornet på sjöns västsida och till en ädellövskogslund i sydväst som kallas Parnassen. Denna var ett av Gustav III:s favoritställen. Bitvis går vandringsleden på spänger genom vassen mellan Kvarnberget och Parnassen. Där finns också ett stort gömsle att sitta i.

EKOLSUNDS SLOTT
På gångavstånd till Hjälstaviken ligger det en gång kungliga 1600-talsslottet Ekolsund med sin stiliga arkitektur och imponerande slottspark. Ekolsund användes genom århundradena som festplats och jaktpark, slottet har tillhört både Gustav Wasa, Gustav II Adolf, Fredrik I och Gustav III.
På Ekolsunds slotts Wärdshus, med anor från 1700-talet lär Carl Michael Bellman ha varit en flitig gäst. Vi kommer att bo här, i mycket fina, vackert renoverade rum och äta lunch och middag här under workshophelgen. De som så önskar kan dessutom mot tillägg få bo uppe i slottstallets ännu finare, riktigt eleganta rum. Föredrag och bildvisningar sker i en bekväm lokal, med eftersits nere i den anrika vinkällaren, under tegelvalv från 1600-talet.

Om du vill vara med om en intensivkurs i fågelfoto vid en av Sveriges bästa fågelsjöar, under den mest intensiva fågelsträck-årstiden och under ledning av en av Sveriges bästa fågelfotografer, så är detta verkligen en workshophelg för dig. Dessutom får du bo och äta kungligt…!

Dagsprogram

Dag 1 (4/10) (Middag)
Vi samlas på Ekolsunds slott på fredagseftermiddagen. Där har vi en kort information inför de kommande dagarna och gör sedan ett första besök till fågelmängderna vid sjön för att testa några av de nya kunskaperna i kvällsljuset. Middag på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus.

Dag 2 (5/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Under tiden här kommer vi att fokusera på att fotografera fågellivet. Exakt vilka ställen vi besöker runt sjön och vilka arter vi fotograferar beror på var fåglarna håller hus just dessa dagar. Vi kommer att vara ute i fågelmarkerna redan innan soluppgången för att få ut det absolut bästa av vår vistelse här. Mitt på dagen tar vi lite paus och Staffan kör sina bästa naturfototips, går igenom kameradetaljer och försöker svara på deltagarnas frågor. Vi kommer också att ges chans att fotografera inne i hjorthägnet vid slottet. Vi tar med oss frukostpaket och termos i gryningen, sedan har vi lunch respektive middag på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus.

Dag 3 (6/10) (Frukost – Lunch)
Vi är åter ute innan soluppgången för en sista fågelfotogryning/morgon, och kommer tillbaka till slottet innan lunch. Hemfärd efter lunch.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan. Under resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning. Allt för att du ska kunna utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Workshopens fokus ligger på att fotografera fåglar. Vi kommer att kunna röra oss en del fritt i markerna då vi fotograferar, men vi måste förstås absolut undvika att skrämma fåglarna eller hjortarna. Teleobjektiv gäller och ofta ju längre, desto bättre. Vi kommer att fotografera framförallt i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt. Tele-zoomobjektiv (t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, 150-600mm) eller långa, ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 mm eller 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på fågellivet. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad och skärpan i någon mån. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ kan vara bra, isåfall gärna med ett såkallat gimbalhuvud, typ Gitzo, Wimberley eller Sirui. Rispåse/bönpåse kan också vara en bra idé då vi sitter i gömslet. Alla behöver ta med en termos för varm dryck under dagarna.

 • KLÄDER
  Temperaturen i Mälardalen i början av oktober börjar normalt kunna bli lite kall. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett helt ullfrottéunderställ och ullfrottéstrumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Då blir utelivet en njutning. Vattentäta vandringskängor eller möjligen fodrade gummistövlar är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder om det är risk för regn. Varma vantar och mössa.

 • BOENDE
  Vi bor ståndsmässigt på Ekolsunds slotts Wärdshus i mycket fina, vackert renoverade rum och äta lunch och middag här under workshophelgen. De som så önskar kan dessutom mot tillägg få bo uppe i slottstallets ännu finare, riktigt eleganta rum.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Rummen i det fd Slottsstallet Excedran är tillgängliga för deltagare med nedsatt rörlighet, men Valvet, samt rummen i standardpriset är lite svårare (trappa utan hiss). Matsalen kan nås med rullstol via en ramp, med lite hjälp. Fågeltornet på västsidan och gömslet på östsidan är tillgängliga för rullstolsburna. Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen eller på spångad led är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, så hör efter med oss så kan vi resonera om detaljerna.

 • PRIS
  7 990kr – del i dubbelrum i anrika Ekolsunds slotts Wärdshus
  (Anmälningsavgift 1 598 kr)*

  8 490kr – del i dubbelrum i f.d. Slottsstallet Excedran, uppe på slottet
  (Anmälningsavgift 1 698 kr)*

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, workshops och fotohandledning samt moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Ekolsunds Wärdshus, lokala transporter, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Samling vid Ekolsunds Wärdshus 15.00 Dag 1. Vi kan ordna upphämtning för de som kommer långväga ifrån eller inte kan komma med egen bil (avgift tillkommer). Närmaste flygplats är Arlanda. Närmaste pendeltågsstation är Bålsta. Buss 803 går mellan Bålsta pendeltågsstation och Enköping, ända fram till Wärdshuset (www.ul.se).

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resan.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

JAN PEDERSEN född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

www.janpedersen.se

  Boka fotoresa

  Fågelfotoworkshop med slottsglans i Hjälstaviken, 4 – 6 oktober 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum - Wärdshus 7 990 krDubbelrum - Slottstallet Excedran 8 490 kr
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund