Förläng din resa med – Elefanter vid Kilimanjaros fot – Amboseli, Kenya 18 – 22 januari 2025. Läs mer här…

NÅGRA HÖJDPUNKTER

Sju dagar (fem heldagar & två halvdagar) i Masai Mara – den klassiska safari destinationen

Vi har stort fokus på Afrikas stora katter – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området. Vi letar även efter den mindre katten cerval

Stora mängder med djur i området – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller

Heldags game drive för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer

Vi har off-road tillstånd vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till

Max fyra fotografer i varje jeep

Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar i specialbyggda jeepar

Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering

Vi bor i en tältcamp som ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve

Solen går ner i horisonten och himlen färgas orange. Över den stora vida grässavannen vandrar en grupp med antiloper och zebror, vi har placerat oss så att vi kan fotografera de vandrande djuren i silhuett mot den glödande afrikanska kvällshimlen. Sakta rör sig en giraff mot ett akaciaträd och när den så stannar upp för att beta har vi bilden klar och unisont låter vi våra kameror föreviga detta klassiska afrikanska motiv. Senare vid middagen i vår tältcamp kan vi på avstånd höra Masai Maras lejon ryta i den mörka natten. Förväntningarna inför morgonens game drive stiger, vad kommer vi att få uppleva och fotografera. Hittar vi kanske lejonen eller den mer skygga leoparden liggandes i ett träd, oavsett detta så vet vi att Masai Mara även i morgon kommer att erbjuda oss oförglömliga fotomöjligheter av både djur, fåglar och landskap.

MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Här finns ”de fem stora” – elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel – men även gepard, zebra, olika arter antiloper och gaseller, giraff, flodhäst och krokodil för att nämna några arter. Till detta kommer även ett rikt fågelliv men över 400 arter. Alla dessa djur och fåglar tillsammans med landskapet gör området till en fantastisk fotodestination.

Basen för vår vistelse i Masai Mara är Oltepesi Tented Safari Camp. Våra chaufförer guidar oss genom den natur de växt upp i och kan utan och innan. Deras kunskaper och erfarenheter är oöverträffade i Masai Mara och en garant för att ge oss fotomöjligheter i absolut världsklass på vår safari. Våra guider är helt införstådda med vilka ljusförhållanden som är särskilt attraktivt för naturfoto och de har en enastående förmåga att ställa oss i rätt position för att hitta de motiv vi söker. Denna resa är helt inriktad mot att ge deltagarna maximal tid med de bästa fotoförutsättningarna. Under denna resa kommer vi att tillbringa hela 75 timmar på safari. Detta medför att förutsättningarna att få fantastiska bilder på savannens djur är mycket god.

EN DAG PÅ SAFARI VID OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP
Dagen börjar vid 05.20 med att vi träffas i mässtältet där vi äter våra måltider på campen. Vi inleder med en kopp kaffe eller te och en ingefärakaka. Kort därpå möter vi upp med våra guider och chaufförer vid safarifordonen. Vi ger oss av i mörkret men anar redan nu en begynnande gryning i öster. Vi ger oss iväg på en heldags safari i Masai Mara. Kanske får vi i strålkastarnas sken se något av de nattaktiva djuren som finns i området, som tex öronhund eller ett piggsvin skymta förbi. Bara tio minuter senare kommer gryningen snabbt. Himlavalvet får i öster vackra röda toner. I detta läge letar våra chaufförer upp en lämplig förgrund, såsom exempelvis en grupp giraffer, anteloper, elefanter eller kanske ett lejon. Vi får dagens första fotosession på djurens karakteristiska silhuetter mot gryningen, vilket blir en vacker inledning på dagen. Lika fort som det kom är det magiska ljuset borta. Solen går upp och vi fortsätter att leta djur under den tidiga morgonen. Med dagg i gräset och kanske lite dimslöjor i svackorna kan vi få fantastiskt fina ljusförhållanden för foto under dagens första timmar. Ibland kan vi hitta en grupp lejon eller en gepard under de tidigare morgontimmarna. Vid denna tid på dygnet är det attraktivt foto åt alla håll och våra chaufförer gör sitt yttersta för att vi ska finna vackra lägen på savannens djur och fåglar. När det riktigt fina morgonljuset har gått över så letar vi upp en fin plats vid en flodkrök eller under ett akaciaträd där frukosten intas. Vi följer guidernas anvisningar om inom vilket område vi får hålla oss. Ofta erbjuder tiden kring måltiderna möjlighet till lite friare foto på landskap, fåglar, ödlor eller insekter. Hela tiden delger fotoreseledaren information om fototekniker som kan testas på de olika situationer vi möter. Förslag på utsnitt, komposition, brännvidder och olika fototekniker för att uppnå ett visst resultat delges deltagarna.

Efter frukost packar vi ihop och safarin drar vidare. Vid den här tiden på dagen så finns inte sällan tips från andra guider och chaufförer om sevärda händelser i området. Det kan röra sig om ett större byte som fällts av lejon, en död flodhäst som hittats i en floddal av en flock hyenor eller en stor grupp gamar som kalasar på resterna av ett lämnat villebråd. Allteftersom ljuset blir skarpare mitt på dagen så testar vi lite olika fototekniker som lämpar sig för den typ av ljus när solen står mycket högt på himlen. Någon gång mitt på dagen gör vi ett lunchstopp. Vi får på nytt möjlighet att utforska de närmaste omgivningarna. I samband med lunchstoppet så kan vi också få en liten stunds vila. Men snart är vi iväg mot nya mål igen. Någon gång efter klockan 15 så börjar ljuset åter bli lite mjukare. Vi ägnar tid åt att leta efter intressanta företeelser bland djuren på savannen. Kanske kan vi få syn på något rovdjur som förbereder sig för jakt på ett villebråd. Våra mycket erfarna guider vet hur vi ska positionera oss för att få bra fotolägen vid sådana tillfällen. Stor uppmärksamhet ges åt just kattdjurens liv och leverne. Vi får en god inblick i hur dessa djur verkligen lever och vi kan ibland få möjlighet att följa djuren under flera timmar. Vi fascineras av djurens enorma förmågor att skaffa föda och skydd till sig själva och sina ungar.

Under sena eftermiddagen står solen allt lägre. Ett vackert ljus brukar ofta infinna sig vid solnedgången, och vi försöker på nytt finna djur som kan bilda en vacker silhuett mot den nedåtgående solen. Efter solnedgången så beger vi oss så sakteliga hemåt. När vi kommer tillbaka till vår camp så är det helt mörkt. Vi får en dryg timma i våra tält innan det blir dags för gemensam middag och tillfälle att summera dagens intryck. Efter middagen erbjuds gemensamt arbete vid våra datorer där vi går igenom såväl fototekniker som digital efterbehandling av bilder. Dagen avslutas med att vi somnar in i våra tält, omgivna av savannens ljud. Kanske hör vi det märkliga ljudet från en grupp zebror, skällande sjakaler eller en grupp hyenor som ylar på avstånd.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Fortbildningen anpassas efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Masai Mara kommer vi att ha fokus på att fotografera Afrikas stora kattdjur. Lejon, leopard och gepard är mycket vanliga i de områden vi rör oss i i Masai Mara Nature reserve. Trots vårt fokus på de stora katterna kommer inte att avstå från bra fotolägen på ”vanligare” arter. Även om ”migrationen” inte är i Masai Mara under vår vinter så finns här rikligt med betande djur och fåglar. Vi kommer att jobba mycket med ”bilden” och försöka att skapa en så bred portfolio från Masai Mara som bara möjligt. Vid soluppgång och solnedgång letar vi efter möjligheter att fotografera Masai Maras djurliv mot den färgstarka och ofta dramatiska afrikansk himlen. Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod.

Eland i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Magnus Martinsson
Elefanter i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor.
Lejon i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor.
Elefanter i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Dagsprogram

Dag 1 12/1 (Lunch – Middag)
Transport med buss från Nairobi till Aitong på morgonen där vi möts av våra Masai guider för vidare transport till vår tältcamp.  Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.

Dag 2–6  (13 – 17/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7  (18/1)  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till Aitong för vidare transport med buss Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen.

Mer information

 • GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha game drives. Dag 2-6 kommer vi att ha heldags game drives i Masai Mara, detta för att öka våra chanser till bra bilder. Vi har off-road tillstånd vilket innebär att vi kan köra utanför vägarna. Våra game drives sker med öppna Toyota Landcrusiers som är specialbyggda så att man kan fota från lägre vinklar än i normalfallet i ett fordon av denna typ. Vi har inga restriktioner i avseende på hur många kilometer vi kan köra varje dag.

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.

  Det kan förekomma regnskurar då vi reser precis innan den ”lilla regntiden” så är det bra att ha med sig t.ex. en regnponcho.

 • BOENDE
  Vi bor på en tältcamp av medelstandard. Alla tält har egna duschar och toaletter. Våra måltider äts i ett ”mässtält”. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen.
  Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

  WiFi finns i campen.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, transport med buss t/r Nairobi – Masai Mara.
  Heldags gamedrives med lokala guider, Off-road tillstånd,  inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparken, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Nairobi, Kenya, dricks, alkoholhaltiga drycker, visum, ev vaccinationer och medicinska tester, försäkringar och annat av personlig karaktär.

  Om man vill anlända till Nairobi dagen innan resan börjar så kan vi samordna bokning av hotellnatt på hotell i närheten av mötesplatsen. Bocka i kryssrutan vid bokning om du är intresserad av en extra hotellnatt. Vi återkommer givetvis med prisförslag innan definitiv bokning av hotellnatt.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar i Nairobi, exakt tid plats meddelas senare. Om du ankommer dagen innan och bokat rum och transport genom oss möter vi givetvis på Jomo Kenyatta internationella flygplats.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

MAGNUS MARTINSSON, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Afrikas stora katter - Masai Mara, Kenya 12-18 januari 2025

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.