Norge: Kreativ workshop med Wenche Dahle

23 – 27 juli  2020

Några av resans höjdpunkter:

  • Wenche Dahle är en av senare års mest nytänkande bildskapare och konstnärliga förrnyare inom naturfotot. Hon kommer att inspirera dig till nya sätt att ta bilder
  • Intensiv fotografering, “creative sessions”, under morgnar och kvällar när ljuset är som bäst
  • Wenche visar bilder och berättar om hur hon fotograferar, tänker och resonerar runt sina bilder, även i efterbehandlingen
  • Allt i en fantastisk fjordmiljö med höga omgivande berg och ett fortfarande levande hav och boende i deras mysiga logi ”Örnredet”
  • På en ö ute i skärgården finns det ett gammalt hus som naturen sedan många år håller på att ta emot i retur. Här kör vi kreativt foto en eftermiddag, det blir fokus på såväl helheter som detaljer
  • Flera turer med hennes man Ole-Martins berömda båt, världens sannolikt bästa plats för att fotografera havsörn på närhåll
  • Hundratals måsfåglar som följer båten, med fotolägen för allt från super-vidvinkel till 70 – 200mm zoom, långa slutartider, multiexponering och blixt
  • Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Wenche Dahle växte upp och har bott hela livet här i Lauvsnes by i Flatanger kommun, på kusten nordväst om Trondheim. Tillsammans med Ole Martin Dahle driver hon ett företag som ordnar örn- och naturfototurer för fotografer. Wenche är konstnär, med ett flertal egna utställningar, vunnit internationella fotopriser och bjudits in att hålla bildvisningar i ett antal illustra sammanhang i Europa. Hennes ovanliga och nyskapande naturbilder har rättvist berömts av en enig kritikerkår. Hösten 2019 publicerade Wenche sin första bok – på tyska, engelska och norska. Hon har kandidatexamen i kreativt konstnärskap, med inriktningen måleri. 2014 skaffade hon sin första kamera, något som snart förändrade både hennes liv och konstnärliga inriktning. Närheten till naturen och det lugn hon finner där är utgångspunkten för hennes fotografering och Wenche tycker om att experimentera både tekniskt och artistiskt, utnyttjar ofta långa slutartider, multiexponering och rörelse, för att sedan arbeta med bilderna i lager i Photoshop. Detta kommer hon att berätta om för oss deltagare under fotogenomgångarna, vi börjar med det i lugn takt redan på fredagskvällen

Wenche tar med oss ut till sina egna favoritmiljöer i detta fantastiska landskap, med allt från storslagna vyer till pyttesmå makroutsnitt. Allt i syfte att skapa nya, annorlunda bilder. En eftermiddag besöker vi en spännande och annorlunda plats, en ö där ett gammalt hus sedan många år förfaller eller kanske bara håller på att återgå till naturen. Här kan vi ge oss hän åt båder detaljer och helheter.

Dessa dagar blir det fokus på den verkligt kreativa sidan av bildskapandet, men vi kommer naturligtvis att pröva att ta bilder på havsörnar också. Wenches man Ole Martin kallas inte ”Ørnemannen” för inte. Om någon skulle misslyckas med de första fem–tio gångerna örnarna dyker ner alldeles nära båten, så gives det fler chanser och alla kommer att få bilder med sig. Vi får många möjligheter, och ibland krävs det några örndyk för att man ska komma på bästa fototekniken.  Vindriktningen, vädret och ljuset styr och vi anpassar oss för bästa fotoläge.

Hundratals kaxiga måsfåglar följer också Ole Martins båt – gråtrut, havstrut, silltrut, fiskmås och tretåig mås och det blir tillfälle att använda allt ifrån 70–200–zoomen till vidvinkel. Ljuset är ofta fantastiskt, måsarna är nära och den som inte tidigare insett hur mycket roliga bilder man kan göra med måsar och trutar kommer kanske i slutänden ändå att komma hem mer intresserad av att plåta trutar än havsörnar…

På sommaren brukar några små öar strax utanför hamnen i Lauvsnes dessutom bebos av häckande kustlabbar. Då blir det action. Luftakrobatiken när de försöker stjäla trutarnas mat är makalös. Och det går snabbt. Men vi ges många försök, och det blir bilder.

Båten är en sällsynt väl lämpad fotoplattform, och på en eftermiddag hinner vi ända bort till de stiliga grannfjordarna. Kusten är omringad av ett tusen öar, som gör att området är tryggt och behagligt att färdas i. Även om det skulle blpåsa någon dag är vattnet i fjordarna oftast lugnt. De mäktiga bergen som bildar fonden både skyddar mot vinden och ger oss en dramatisk bakgrund i bilderna.

Ett besök uppe hos Wenche och Ole Martin i Flatanger innebär inte bara en fotografisk explosion av bilder man kanske bara drömt om att ta. Det är en naturupplevelse i sig av högsta klass, med hänförande fjordmiljöer och dramatiskt stupande berg. Med natur, väder och vilda djur kan man givetvis aldrig vara helt säker, men häruppe finns hur mycket som helst motiv oavsett.

Resefakta

Datum
23–27 juli 2020

Pris
17 900 kr
(Anmälningsavgift 3 580 kr)*

Reseledare
Wenche Dahle

Antal deltagare
Min 5
Max 6

Sista anmälningsdag
14 juni 2020

Inkluderat i priset
Logi i dubbelrum med delad dusch/WC i gästhuset ”Örneredet”.
Max 4 båtturer på havet för fotografering, fotoundervisning, Wenche Dahle som fotoledare och Ole Martin Dahle som båt- och örnansvarig.

Ej inkluderat i priset
Resa till Lauvsnes**. All mat under resan (bra kök finns i gästhuset för egen matlagning, restaurant finns dessutom på byn), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och andra saker av personlig karaktär.

**Om man inte kör bil kan man flyga till Trondheim, ta lokaltåget direkt från flygplatsen till Steinkjer. Tåganslutningar från hela Skandinavien. Även buss finns ut till Lauvsnes, Flatanger. Här kan vi ordna upphämtning, en viss avgift tillkommer.

Enkelrumstillägg
2 000 kr. Enkelrum är begränsade, kontakta oss för mer information.

Fotoutrustning
Resan är fokuserad på fotografering av havsörn från båt och fotografering av allt möjligt inklusive havsörnar och måsfåglar från båt. Lämpligt är att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel med brännvidd 14/16-24 mm, normalzoomobjektiv med brännvidd från 24 mm är utmärkt. Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400(100-400) mm eller 200-500mm eller 200-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av havsörnarna och andra fåglar. Även fasta objektiv så som 300mm, 400mm och 500mm fungerar förstås utmärkt för örnarna. Glöm inte makroobjektivet för de mindre motiven.
Då det finns risk att det ibland regnar och att det kan stänka med havsvatten under båtresorna (saltvatten!) är det viktigt att man har ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Tänk även på att ha vattenskyddande överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Kläder
Vid och på havet kan det alltid bli kallt även på sommaren, och längs en nordlig kust som denna är det ofta lite kyligare än annorstädes. Ombord på Ole Martins båt så får vi alla låna värmande flytdräkter och livvästar. Värmande skoterstövlar finns också att låna.

Tillgänglighet
Boendet är inte fullt tillgängligt för rullstolsburna, sovrummen ligger på övervåningen med trappa upp. Samma med att komma i och ur båten. Men med lite hjälp sinsemellan kan vi säkert lösa det..

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 14 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1  (23/7) Ankomst
Vår workshop börjar i Lauvsnes, i Flatanger. För dem som kör bil skickar vi vägbeskrivning och telefonnummer om man mot förmodan inte skulle hitta fram till Wenches och Ole Martins fina gästhus. De som flyger till Trondheims flygplats Vaernes, eller kommer med tåg, tar lokaltåget vidare direkt från flygplatsen till orten Steinkjer (litet över en timmes tågresa). Där hämtar bil (mot en avgift, billigare om man är flera). Samma vid avresan. Senast kl. 16.40 bör man vara i Steinkjer. Det går också buss ut till Lauvsnes. Första kort genomgång av Wenche på kvällen, cirka 19.30.

Dag 2 – 4 (24-26/7)
Fotografering i det tidiga morgonljuset fram till cirka kl. 10.30. Vila och workshop/bildredigering mitt på dagen och så åter fotografering i sena eftermiddags- och kvällsljuset.

Dag 5 (27/7)
Hemresa på morgonen på egen hand eller till Steinkjer med transport (mot en avgift).

Fel: Kontaktformulär hittades inte.