ISBJÖRNENS RIKE, SVALBARD MAJ 2022

– SVEN NORDLUND, KALIX

Isbjörn fotograferad på Svalbard av Sven Nordlund på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Isbjörn i arktiskt landskap på Svalbard. ©Sven Nordlund
Klicka på bilden för att se den stor.

Sedan barnsben har jag drömt om att få uppleva Arktis och isbjörnar, när nu resan äntligen blev av så passade jag på att tillbringa några dagar i Longyearbyen före det var dags att gå ombord på båten. När man åker runt i omgivningarna där, kan man framförallt komma Svalbardren och Svalbardripa nära, om man har tur kan man även få se fjällräv nära samhället.

Det var ett härligt gäng med olika nationaliteter och åldrar som första maj steg ombord på båten för en åtta dagars fotoexpedition. Flera deltagare hade upplevt Arktis tidigare så det fanns gott om erfarenhet och det blev många intressanta berättelser runt borden. Att vi dessutom hade en fantastisk reseledare med enorm erfarenhet i form av Staffan Widstrand samt två lokala guider med stor kunskap, samt en erfaren skeppare som kunde bedöma isläge och annat på ett säkert och bra sätt gjorde inte saken sämre.

Jag förkortar berättelsen om upplevelserna på båten, man skulle kunna skriva en hel bok om dom. Vi fick uppleva isbjörn både nära och på längre håll och både efter stranden och uppe i packisen. Många valrossar, bra fototillfällen på sälar, grönlandssäl, storsäl och knubbsäl. Även om det var tidigt på säsongen så fanns det ett antal olika fågelarter att fotografera, ismås, tretåig mås, stormfågel, svalbardgrissla, ejder, praktejder är några av de arter vi fick se och fotografera.

Arktiskt landskap fotograferad på Svalbard av Sven Nordlund på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Arktiskt landskap, Svalbard. ©Sven Nordlund
Klicka på bilden för att se den stor.

Ejder och praktejder fotograferad på Svalbard av Sven Nordlund på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Flock med ejder och praktejder på Svalbard. ©Sven Nordlund
Klicka på bilden för att se den stor.

Bara att uppleva landskapet är en enormt mäktig upplevelse. Vi hade tur med varierande väder, med allt från täta snöbyar till mornar med vindstilla och sol. Det blir nästan en övernaturlig upplevelse när man en tidig morgon tittar ut och lätta slöjor av moln sveper över bergstopparna och nästan perfekta speglingar ev de mäktiga bergen speglas i ett stilla hav.

För mig har alltid det naturliga och att uppleva djur i sinn rätta miljö varit viktigare än att bara få pricka av en art. Det är en form av lycka när man som här, runt åttionde breddgraden på norra Svalbard får uppleva både valross och isbjörn ute på packisen. För mig kändes upplevelsen med minusgrader bitande i kinderna, ett lätt snöfall, den mäktiga naturen med ett nästan svartvitt landskap med bara en svag blå ton och en isbjörn som passerar så nära perfekt man kan komma.

Valross på Svalbard. ©Sven Nordlund
Klicka på bilden för att se den stor.