Project Description

Vinter i Yellowstone nationalpark

12 – 20 januari 2019

Galleri
Bokningen på denna resa är stängd
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Stora flockar med bison beklädda med rimfrost
  • Fantastisk viltrikedom med bl.a. wapitihjortar och gaffelantiloper
  • Chans att se varg
  • Storslaget vinterlandskap
  • Fyra dagar med ”Snowcoach” i ett vintrigt Yellowstone
  • Gejsrar med spektakulära utbrott och färgrika pooler med ”vulkanvatten”
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

När Yellowstone nationalpark bildades 1872 var det världens första nationalpark. Då som nu är det en enormt bildskön och viltrik plats. Yellowstone är en av världens mest geotermiskt aktiva platser med mängder av gejsrar, varma källor och andra färggranna geotermiska företeelser, vilka ger oss fantastiska möjligheter till fotografering. Landskapet är vilt och vackert med berg, dalar, vattenfall och sjöar och i detta finns en oerhörd rikedom av vilda djur som t.ex. bison, wapitihjortar och björnar.

På vintern blir Yellowstone än mer vilt och vackert när snön täcker landskapet och nästan alla vägar är ofarbara förutom med specialfordon, s.k. ”Snowcoaches”. Djuren koncentreras kring de geotermiska områdena och chanserna att se varg och lo ökar under vintern.

På denna fotoresa har vi med omsorg valt tidpunkt för att vi ska få så stora chanser som möjligt att uppleva och fotografera Yellowstone nationalpark under riktigt vintriga förhållanden. Tidpunkten är också vald utefter när det är störst chans att se varg och den skygga rödlon (bobcat / amerikansk lo). Yellowstone är Amerikas svar på de afrikanska savannerna med stora koncentrationer av djur, under vinterhalvåret är gräset dock utbytt mot snö. Vi kommer att få uppleva stora flockar med bison, förhoppningsvis i röken från en gejser. Fulla av rimfrost står de där som urtidsdjur i landskapet. Wapitihjortar, gaffelantilop, räv, prärievarg (coyote), tjockhornsfår och utter är arter vi normalt får se och fotografera. I mitten av 1990-talet återintroducerades vargen i Yellowstone och under vintern ökar chanserna att få se dessa majestätiska djur. Under tidig vinter är även chanserna att se rödlon som störst.

Under tre dagar rör vi oss med egna bilar i Lamardalen för att fotografera djur och landskap. För att uppleva de delar av Yellowstone nationalpark som under vinterhalvåret är avstängt för vanliga fordon har vi under 4 dagar chartrat s.k. ”Snowcoaches”, minibussar med band eller enorma däck, som kan köra på de översnöade vägarna.

Yellowstones vulkaniska område
Stora delar av nationalparken ligger i den caldera, en kraterliknande formation som bildas när en vulkan kollapsar, som bildades vid Yellowstone-vulkanens senaste utbrott för ca 640 000 år sedan. Inom stora områden av nationalparken finns en rik förekomst och variation av olika geotermiska företeelser som gejsrar, varma källor, s.k. mudpots (varma källor med kokande lera), fumaroler (öppning i jordskorpan som släpper ut ånga eller gaser), travertinterasser (klippformationer som bildas av kalklagringar från ånga). Yellowstone är minst lika känt för dessa företeelser som för sin rikedom på djur. Under vår resa kommer vi att besöka området runt ”The old faithful” för att fotografera och uppleva några av de geotermiska företeelserna.

Landskapet
Landskapet i Yellowstone är mycket fotogeniskt och vi kommer att ha många möjligheter att fotografera vinterlandskapet. Exakt vilka platser vi kommer att besöka bestäms utefter de aktuella förhållandena för dagarna vi är i nationalparken.

Djurlivet
Från att ha varit nära utrotning i början av 1900-talet så strövar åter igen stora flockar med bison på Yellowstones grässlätter. De är inget ovanligt att man ser flockar på flera hundra djur tillsammans och vi kommer att få många möjligheter att fotografera dessa magnifika djur, förhoppningsvis i ett geotermisk område där de ofta blir täckta med frost. Djurrikedomen i Yellowstone är mycket stor och vi kommer att möta gaffelanteloper, tjockhornsfår, prärievarg, rävar och med en stor portion tur kanske vi även att kunna se och fotografera rödlo. Sedan 1995 finns det varg igen i Yellowstone, idag finns det 11 flockar med totalt ca 100 djur. Framförallt håller vargflockarna till i Lamar- och Haydendalarna. För att vi ska se varg krävs en hel del tur och för att vi ska kunna fotografera dom så krävs ännu mera tur, men vinterhalvåret ses som den bästa tiden för att få uppleva vargen.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö. Resan är inte konditionskrävande men man måste vara beredd på att vistas ute i ett kallt klimat under många timmar varje dag.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för näst kommande dagars fotografering. Vi tittar också på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
12 – 20 januari 2019

Pris
  
34 900 kr
(Anmälningsavgift 10 000 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson
Tom Schandy (Natur og Foto)

Antal deltagare

Min 6
Max 10

Sista anmälningsdag
11 november 2018

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss och snowcoach), transfer från och till Bozeman flygplats. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Enkelrumstillägg
6 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Bozeman (kontakta oss för information om flyg), ESTA-visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

Flygplats

Resan börjar och avslutas på Bozeman flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För landskapsfotografering är vidvinkelzoomobjektiv, t.ex. 24-70 mm, det bästa valet då man får större möjligheter att variera sin komposition. För fotografering av vissa varma källor m.m. kan en extremvidvinkel, ca 12-14 mm, behövas om man vill inkludera hela motivet i bilden. Objektiv med zoom 70-200 mm är även de utmärkta för landskapsfotografering. För fotografering av däggdjur och fåglar kan allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv, t.ex. fast 500 mm, vara användbara. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele- eller zoomobjektiv kan du använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. För landskapsfotograferingen är filter bra att ha med sig. Vid fotografering av de varma källorna är ett polariseringsfilter mycket användbart för att ta bort reflektioner i vattnet. Även gråfilter och avtonade gråfilter kan komma väl till användning vid landskapsfotograferandet. Stativ är mycket bra att ta med sig då det kommer att kunna användas både vid landskaps- och djurfotografering.

Då det kan förekomma kraftigt snöfall är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.

Kläder

Temperaturen i Yellowstone i januari ligger ofta på flera minusgrader och kan sjunka ner till ca – 25 grader. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är ett måste!

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.
OBS! Anmälningsavgiften på denna resa är högre än normalt.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd. För resa till USA behövs ett Esta-visum. Ansök om visum i god tid, visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (12/1) (Middag)
Flyg Skandinavien till Bozeman.
Övernattning i Bozeman.

Dag 2 (13/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi åker från Bozeman till Gardiner på morgonen. I Gardiner checkar vi in på vårt hotell. Resten av dagen tillbringar vi i Lamardalen där vi letar efter djur. Här kan vi få uppleva det mesta Yellowstones djurliv.

Dag 3-4 (14-15/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi fortsätter att utforska Lamardalen dessa två dagar. Vägen går genom ett spännande landskap och vi får uppleva ett unikt djurliv. Vi kan stanna våra bilar när vi vill och gå ut och fotografera. Längs med Lamarfloden har vi stora chanser att se utter och bäver och här jagar även den vithövdade havsörnen.

Dag 5 (16/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag reser vi med snowcoach från Mammoth Hot Springs till det inre av Yellowstone. Här kommer vi att uppleva gejsrar och andra geotermiska aktivteter men också mycket djur. Vi kommer att ha speciellt fokus på Yellowstone river, Hayden Valley och Geysir Baisins som ligger runt den kända gejsern ”Old faithful”. Vi övernattar i West Yellowstone precis utanför nationalparks gränsen.

Dag 6-7 (17-18/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar fortsätter vi att åka med snowcoach. Vi rör oss i områdena som vi berättade om för dag 5. Exakt planering sker utefter väder och djuraktivitet. Vi kommer att ha stora möjligheter att fotografera bison som är täckta med rimfrost från gejserånga.

Dag 8 (19/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Under förmiddagen fortsätter vi att åka med vår snowcoach i Yellowstone. Framåt eftermiddagen kommer vi åter till Mammoth Hot Springs. Vi fortsätter under tidig kväll till Bozeman där vi övernattar.

Dag 9 (20/1) (Frukost)
Flyg tillbaka till Skandinavien. Hemma igen den 21 januari.

Galleri

BOKNINGEN PÅ DENNA RESA ÄR STÄNGD