Några höjdpunkter
- Bra ställe att se och fotografera ett antal olika björnar och järvar på nära håll
- Höstskogens färger ger chans till ovanligt färgstarka bilder
- Helt annan skog som bakgrund än vad många andra rovdjursfotoställen har
- Havsörn är en regelbunden gäst på nära håll och chans till varg
- Välbyggda och inkörda gömslen, i bra kvalitet
- Reseledaren kör grundliga workshopar i ”optimalt kameranyttjande”
- Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
I TAIGANS SKOGAR
I den finska taigans björkskog, nära orten Lentiira, finns tre väl inkörda gömslen för att fotografera rovdjur och fåglar. Hit kommer mycket ofta björn och järv, samt då och då även någon varg. I skogen finns det gott om fåglar som nötskrika, större hackspett, sparvhök och havsörn, samt givetvis en rad småfåglar och skata, kråka och korp. Om du fotograferat rovdjur i Finland tidigare, har du kanske en del myrlandskap och skogstjärnar som bakgrund i dina bilder. Här erbjuds vi en helt annan miljö med vitstammiga björkar, stenblock och höstfärgade träd och buskage som rovdjuren visar upp sig i och bredvid.
GÖMSLENA OCH ARRANGEMANGET
Denna resa bjuder på en kombination av fina rovdjurs-motivmöjligheter, praktisk gömslefotografering och detaljerade viltfotoworkshopspass. En bra träningsmöjlighet för viltfoto. Gömslena håller hög kvalitet, med bra stolar och fästen för stativhuvud, där varje deltagare disponerar två ”fotogluggar”. Gömslena är utrustade med portapotti-toaletter.
Reseledaren Jan Gyllensten har 40 års erfarenhet av sportfoto, där han samlat på sig en bred erfarenhet av vad som fungerar ”när det gäller och när det går fort”. Kunskaper som är väldigt användbara även då vi vill fånga de viktiga ögonblicken ute i naturen. Sedan 2017 har Jan ägnat sig helt åt naturfoto.
Eftersom rovdjuren här är vana att framförallt dyka upp framför gömslena under eftermiddagen, så använder vi förmiddagarna till workshop-passen. Sedan kan vi pröva eventuella nyvunna kunskaper i praktiken, i gömslena efter lunch och under eftermiddagen tills mörkret faller. Under teoripassen diskuterar vi hur man kan utnyttja kamerautrustningen på bästa sätt. Att fotografera rovdjur och fåglar bland trädstammar i en terräng där ljuset som blir vackrare, men mindre av det, ju längre kvällen fortskrider, ställer krav på att vara med när det händer och kunna utnyttja sin utrustning på bästa sätt. Eftersom det mörknar vid halvsjutiden på kvällarna i september och ljusnar relativt sent på morgonen, samt att djuren inte visar sig förrän på eftermiddagarna, har vi valt att inte övernatta i gömslena. Istället bor vi enkelt men bekvämt i riktiga hus. Detta innebär att vi blir upphämtade från gömslena varje kväll efter mörkrets inbrott av vår lokala gömslearrangör. För de som vill fotografera även på förmiddagarna finns en fågelmatning utanför lodgen.
WORKSHOP
Temat för workshop-delen av resan är ”Optimalt nyttjande av kamerautrustningen”. Dagens kameror är mycket avancerade med en mängd automatik och AI. Men i grunden finns ett antal ingångsvärden som inte alltid kamerans datakretsar hanterar på ett optimalt sätt. Då kan det vara en klar fördel att skaffa sig bra kunskaper om hur olika saker faktiskt fungerar i kameran; exponeringsmätning, ISO, slutartider, bländare, skärpedjup, auto-ISO, slutartids- & bländarförval, manuell inställning, kompensationer, olika autofokussystem och AF-metoder m.m.
Sista dagen tittar vi på varandras bästa bilder från dagarna här och att ger positivt sinnad feedback till alla som vill (bildvisningen är som vanligt helt frivillig om någon deltagare skulle känna att man inte vill visa sina bilder).
BOENDE & MAT
Den lokala arrangören driver ett företag med guidning och rovdjursgömslen. Under Wild Natures arrangemang är vi de enda gästena och disponerar såväl gömslena som boendet helt själva. Vi behöver alltså inte trängas med andra fotografer.
Vår värdinna kommer från Frankrike, men har bott och jobbat med rovdjur och naturguidning i Finland i många år. Boendet är av ganska enkel standard, men ombonat och rent i en familjär atmosfär. Maten vi bjuds på är traditionell finsk husmanskost, ofta med lite inspiration från det franska köket. Lunchen är dagens huvudmål, med en rejäl frukost och en dito kvällsfika.
Gruppen disponerar tre sovrum med totalt 6 sängplatser. Två av rummen (2 respektive 3 sängar) har WC och dusch på rummen och mellan rummen finns ett enklare pentry med ett litet kylskåp. Det tredje rummet är en minilägenhet som ligger i ett annex 40 meter från huvudbyggnaden Här finns en dubbelsäng, dusch, mulltoa i entrén och ett litet pentry med kylskåp.Sängkläder och handduk ingår.
OBS! Trappan till sovrummen i huvudbyggnaden är lite brant, varför dessa båda rum inte passar för deltagare som har svårt att klara en sådan trappa.

Dagsprogram
Dag 1 (29/9) (Kvällsfika)
Samling Uleåborgs/Oulus flygplats senast kl 15.00. Transport med minibuss 26 mil till vår destination. Under bilresan stannar vi för fika och besök i en Supermarket. Stor finsk kvällsfika efter ankomsten.
Dag 2-5: (30/9-3/10) (Frukost, Lunch och Kvällsfika)
Frukost, workshop och småfågelfoto-tid på morgonen. Den ordentliga lunchen blir dagens huvudmål. (Dag 5 blir det bildvisning av era egna bilder tagna under resan). Efter lunch, avfärd till gömslen, med smörgåspaket & kaffe/te. Koncentrerat foto under den tid då rovdjuren här brukar vara som mest aktiva. Tillbakafärd från gömslena efter mörkrets inbrott. Stor finsk kvällsfika.
Dag 6: (4/10) (Frukost)
Frukost och avfärd mot flygplatsen, med fikapaus under resan.
Ankomst Uleåborgs/Oulus flygplats senast 12.30
Fotografiskledare
Jan Gyllensten, född 1955, började sin fotobana då han som 16-åring hoppade av skolan och gick en lärlingsutbildning till fotograf. Ägnade sig sedan under 40 år åt sportfotografering och hann med att bevaka 6 olympiska spel och mer än 50 VM, EM och WC-finaler.
2017 bestämde sig Jan för att gå i pension och sluta fotografera. Sedan tidigare fanns ett stort intresse för djur-/friluftsliv som lett till åtskilliga fjällvandringar, men aldrig med kamera… (”Jag skulle ju vara ledig…”)
Sannolikt blev Jan fort en jobbig pensionär, eftersom både hustrun och goda vänner frågade varför han inte tog med sig en kamera och försökte fotografera de fåglar och vilda djur han kunde spendera timmar åt att bara titta på…?
Det blev bara ett försök, för sedan var Jan helt såld på fotografering av natur och kanske framförallt rovfåglar och vilda djur. Resandet fanns ju i blodet sedan sportfototiden och de senaste fem åren har det därför på nytt blivit en mycket resande för Jan och hans kameror…
Jan har sina fotografiska rötter i den analoga och mekaniska fotograferingen, långt innan det fanns autofokus eller andra automatiska funktioner i våra kameror. Då var kunskaper om ljusmätning, ISO-värden, slutartider, bländare och skärpedjup avgörande för att kunna ta en bra bild. Idag delar Jan gärna med sig av sina tankar kring hur dessa parametrar på olika sätt kan kombineras med våra nutida kamerors automatiska möjligheter.
