Några höjdpunkter

  • Mycket bra möjligheter att fotografera björnar och järvar på nära håll
  • Höstens färger ger chans till ovanligt färgstarka bilder
  • Med en god portion tur så kan vi även se och fotografera varg
  • 29 välbyggda och inkörda gömslen, i bra kvalitet, ger möjlighet till många olika typer av bilder
  • Småfågel matning med bra fotomöjligheter finns vid vårt boende
  • Reseledaren kör grundliga workshopar i ”optimalt kameranyttjande”
  • Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

BJÖRNENS LANDSKAP
Gränsen mellan Finland och Ryssland är hundratrettio mil lång och går genom obefolkade skogar och ödemarker. Området vi besöker ligger mindre än två kilometer ifrån den ryska gränsen. På den ryska sidan ligger det stora naturreservatet Kostamus som tillsammans med den ödenaturen på den finska sidan skapar fantastiska miljöer för björnar och andra djur. Marken där gömslena finns är sedan januari 2016 ett privat naturskyddsområde och all jakt är sedan dess förbjuden. Detta göra att alla djur i området får leva i en lugn och skydda miljö. Här är förutsättningarna för att se och fotografera inte bara björnar, utan även järvar bland de bästa i hela Europa. Med lite tur så kommer även varg förbi.

FOTOGRAFERA BJÖRN
När man sitter på pass är det största möjliga tålamod och tystnad som gäller. För oss urbana själar är det ovant att lyssna till tystnaden. Den är inte absolut men kan ändå kännas tryckande för någon. Eller befriande för andra. Man måste anstränga sig för att höra ljud. Två torrakor som lutar sig mot varandra knirkar lågmält. En större hackspett hoppar krafsande på en tallstam en bit bort. Men jetflygplan verkar inte ha något frekventerat flygstråk inom hörhåll och det är många mil bort till trafikerade vägar. Allt signalerar frid.

Plötsligt varnar en korp. Sedan blir det tyst igen. Vi spänner öron och ögon. Det verkar vara något på gång eftersom korpen varnar på nytt. Det är skymning. I skogskanten några hundra meter bort anar vi en rörelse mellan träden. Och igen. Nu en bit längre till vänster. Med kikarens hjälp ser vi silhuetten av en björn. Den ser mörk ut och rör sig målmedvetet. Men vi hör inga ljud från den. Efter en stund är den framme nära oss. Mindre än hundra meter bort. Den vet att här brukar det finnas något ätbart. Nu hör vi också när björnen klafsar runt i den blöta mossan. Våra kameror med långa teleobjektiv är skjutklara. Tystnaden bryts tvärt av smattret när vi fyrar av. Men björnen är luttrad. Den vet att vi sitter där, men den vet också den inte behöver vara oroad. Så länge vi bara gör sådant som björnen är van vid, har den matro.

GÖMSLENA OCH ARRANGEMANGET
Denna resa bjuder på en kombination av fina rovdjurs-motivmöjligheter, praktisk gömslefotografering och detaljerade viltfotoworkshopspass. En bra träningsmöjlighet för viltfoto. I vårt område finns det hela 29 olika gömslen. Vi hinner inte med att fotografera från alla men det finns möjlighet att välja gömsle utefter vilken typ av bild man vill ha. Gömslena håller hög kvalitet, med bra stolar och fästen för stativhuvud och en rejäl hylla att använda bean bag på om man föredrar det. Gömslena är utrustade med sängar, täcke/sovsäck, kudde och enklare toaletter. Vi kommer att vara en eller max två fotografer i varje gömsle.

Reseledaren Jan Gyllensten har 40 års erfarenhet av sportfoto, där han samlat på sig en bred erfarenhet av vad som fungerar ”när det gäller och när det går fort”. Kunskaper som är väldigt användbara även då vi vill fånga de viktiga ögonblicken ute i naturen. Sedan 2017 har Jan ägnat sig helt åt naturfoto.
Eftersom rovdjuren, så här års, framförallt dyker upp framför gömslena under eftermiddagen, så använder vi förmiddagarna till workshop-passen. Sedan kan vi pröva eventuella nyvunna kunskaper i praktiken, i gömslena efter lunch och under eftermiddagen tills mörkret faller. Under teoripassen diskuterar vi hur man kan utnyttja kamerautrustningen på bästa sätt. Att fotografera rovdjur och fåglar bland trädstammar i en terräng där ljuset som blir vackrare, men mindre av det, ju längre kvällen fortskrider, ställer krav på att vara med när det händer och kunna utnyttja sin utrustning på bästa sätt. Trots att det mörknar vid halvsjutiden på kvällarna i september och ljusnar relativt sent på morgonen, samt att djuren inte visar sig förrän på eftermiddagarna, kommer vi att övernatta i gömslena, då det är olämpligt att gå tillbaka till vårt bas i mörkret. Vi har bekväma rum vid vår bas där vi kan vila lite under morgon och förmiddag. För de som vill fotografera även på förmiddagarna finns en fågelmatning utanför lodgen.

WORKSHOP
Temat för workshop-delen av resan är ”Optimalt nyttjande av kamerautrustningen”. Dagens kameror är mycket avancerade med en mängd automatik och AI. Men i grunden finns ett antal ingångsvärden som inte alltid kamerans datakretsar hanterar på ett optimalt sätt. Då kan det vara en klar fördel att skaffa sig bra kunskaper om hur olika saker faktiskt fungerar i kameran; exponeringsmätning, ISO, slutartider, bländare, skärpedjup, auto-ISO, slutartids- & bländarförval, manuell inställning, kompensationer, olika autofokussystem och AF-metoder m.m.
Sista dagen tittar vi på varandras bästa bilder från dagarna här och att ger positivt sinnad feedback till alla som vill (bildvisningen är som vanligt helt frivillig om någon deltagare skulle känna att man inte vill visa sina bilder).

Björnar i försommarens taiga. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Jan Gyllensten
Björnar i försommarens taiga. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (1/10) (Middag)
Ankomst till baslägret i Vartius vid ca kl 19.00 den 1 oktober. Vi gör oss hemmastadda, äter middag och får information inför de kommande dagarna. Vi tillbringar vår första natt på vår camp.

Dag 2-5: (2-5/10) (Frukost, Middag)
Frukost, workshop och småfågelfoto-tid på förmiddagen. Den ordentliga lunchen blir dagens huvudmål. (Dag 5 blir det bildvisning av era egna bilder tagna under resan). Efter lunch gör vi oss iordning för eftermiddagens fotografering och går sedan ut till fotogömslena. Under våra dagar här kommer vi att helt fokusera på att fotografera från olika gömslen med start efter lunch och vi blir kvar i gömslet hela natten så det är olämpligt att gå tillbaka till vår camp i mörkret.

Dag 6: (6/10) (Frukost)
Frukost och avfärd mot flygplatsen.
Ankomst Kajanni flygplats senast 10.00

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Då rovdjuren här ofta kommer nära gömslena fungerar objektiv mellan 50 – 600 mm, allt beroende på vilken typ av bilder man vill ta. Brännvidder mellan 200 till 400 mm är mycket brett användbara. Eftersom ljuset sjunker ganska snabbt på kvällarna, är ljusstarka objektiv en fördel. Rovdjuren är lite känsliga för slutarljud och helt tysta, spegellösa kameror är idealiska. Spegelreflexkameror funkar de med, men bör ha inställning för ”tyst exponering” som med fördel kan kompletteras med användande av regnskydd/filt över kamerahuset som ger ytterligare ljuddämpning.
    Gömslena är utrustade med skruvfästen för stativhuvud/gimbal (vilka måste medföras av deltagarna).
  • KLÄDER
    Temperaturen i norra Finland i september kan växla mellan sommarlika dagar till kalla höstdagar.  Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna.

  • BOENDE
    Vi bor på en camp av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har god tillgänglighet men naturen vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, 4 eftermiddagar & kvällar i gömsle, bildföredrag, fotoundervisning, workshop samt moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa till/från Kajaani flygplats, transport till och från vår camp från flygplatsen, mat under transporterna t/r mellan flygplatsen och arrangemangets destination, dricks, ev. medicinska tester och vaccinationer, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Arrangemanget startar Dag 1 kl. 17.45 på Kajaanis flygplats och avslutas Dag 6 10.00 på Kajaanis flygplats.
    Wild Natures reseledare möter upp här.

  • HUR TAR MAN SIG DIT?
    Flygbolagen FinnAir flyger till Kajaani via Helsingfors från Arlanda och Köpenhamn. Observera att inte alla biljettförsäljares sökmotorer på internet hittar FinnAirs flygningar, utan att dessa kan behöva sökas direkt på www.finnair.com
    OBS: Köp inga flygbiljetter innan vi har meddelat att resan genomförs.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • PASS OCH VISUM
    När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jan Gyllensten, född 1955, började sin fotobana då han som 16-åring hoppade av skolan och gick en lärlingsutbildning till fotograf. Ägnade sig sedan under 40 år åt sportfotografering och hann med att bevaka 6 olympiska spel och mer än 50 VM, EM och WC-finaler.

2017 bestämde sig Jan för att gå i pension och sluta fotografera. Sedan tidigare fanns ett stort intresse för djur-/friluftsliv som lett till åtskilliga fjällvandringar, men aldrig med kamera… (”Jag skulle ju vara ledig…”)

Sannolikt blev Jan fort en jobbig pensionär, eftersom både hustrun och goda vänner frågade varför han inte tog med sig en kamera och försökte fotografera de fåglar och vilda djur han kunde spendera timmar åt att bara titta på…?

Det blev bara ett försök, för sedan var Jan helt såld på fotografering av natur och kanske framförallt rovfåglar och vilda djur. Resandet fanns ju i blodet sedan sportfototiden och de senaste fem åren har det därför på nytt blivit en mycket resande för Jan och hans kameror…

Jan har sina fotografiska rötter i den analoga och mekaniska fotograferingen, långt innan det fanns autofokus eller andra automatiska funktioner i våra kameror. Då var kunskaper om ljusmätning, ISO-värden, slutartider, bländare och skärpedjup avgörande för att kunna ta en bra bild. Idag delar Jan gärna med sig av sina tankar kring hur dessa parametrar på olika sätt kan kombineras med våra nutida kamerors automatiska möjligheter.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.