Project Description

Fullspäckad naturfotodag i Umeå med massor av inspirerande föredrag

Kulturhuset Väven Umeå 15 september 2019

Föreläsningsgalleri – se bilder!
Boka biljett nu!

Wild Nature fotoresor och Fotosidan.se är stolta över att kunna presentera en minst sagt fullspäckad naturfotodag med ämnen som berör varje naturfotograf eller naturintresserad. Vi har under en enda dag lyckats samla inte mindre än nio av Sveriges absolut främsta och kunnigaste naturfotografer och föredragshållare. 

Söndagen den 15 september startar vi föreläsningarna klockan 9. Vi håller på fram till 17.30. Plats är stora Vävenscenen i det nya kulturhuset invid Ume älv.

Biljettpris 290:–   Lunchpaus cirka 12-13.30. Pauser varje timme.

Välkomna!

Om föreläsarna

Staffan Widstrand: Det vilda Kina – Staffan är en av Sveriges internationellt mest kända naturfotografer och naturskyddsförespråkare tillika National Geographic Explorer, Nikon-ambassadör och yrkesfotograf sedan 30 år.  Vinnare av “Årets Pandabok WWF” fem gånger, första gången med “Safari” (tillsammans med Magnus Elander) och senast “Ett vildare liv” (tillsammans med Magnus Lundgren). Här berättar Staffan om för oss okända djur- och fågelarter, om gigantiska, vilda naturområden vi knappt ens hört talas om och om naturskyddsnyheter man aldrig kunde ha trott skulle ha ägt rum. Inspirerande bilder och äventyr alltifrån Yunnan’s ångande regnskogar till den Tibetanska högplatåns storslagna vindsvepta vidder – med ursprung i Staffans uppdrag inom jätteprojektet Wild Wonders of China.

Jan Pedersen: Costa Ricas och Madagaskars unika natur. Två olika världar, två olika framtider – Jan är fotograf, författare och världsresenär som i mer än tre decennier lett naturresor över hela världen– i alla biom från öknar till regnskogar. Han har publicerat inte mindre än femton böcker och är en premierad fotograf med många internationella meriter. Denna dag visar Jan bilder från Madagaskar, lemurernas ö. Isolerat och geologiskt uråldrigt med en djur- och växtvärld som är helt unik. 80-90 % av alla djur och växter är endemiska, men mycket i naturen är akut hotad. – I Costa Rica är ekoturism inte bara ett begrepp utan en realitet. Närapå 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Landets biodiversitet är en av världens största. Vi får se och höra om de artrika regnskogarna med sitt myllrande liv. Kolibrier, tukaner, vrålapor, sengångare, leguaner och pilgiftsgrodor är bara ett fåtal av alla de spännande djur vi möter i bildvisningen.

Marie Kantermo: Ovanligt vanligt och abstrakt – Marie Kantermo fotograferar lika gärna hemma i Smålands skogar som på resor runt om i världen. Med nyfikenhet och kreativa lösningar skapar hon bilder med ett personligt uttryck. Som fotograf arbetar Marie med utställningar, föreläsningar och workshops. Att coacha fotografer och prata bild är något som ligger henne extra varmt om hjärtat. Marie är medlem i bildgruppen PhotoNatura.

Henrik Karlsson: Vilda Norden – Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor. Utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. I bildvisningen lyfter Henrik fram vår nordiska fauna, allt från grodor och skalbaggar till valar och isbjörnar. Man måste inte resa långt bort för att uppleva spännande djur. Det är ju lätt annars att tro att vi inte har någon natur eller något djurliv i Europa eller Norden som är värt att uppleva. 2017 gav Henrik ut boken “Det vilda Norden”, tillsammans med Jan Pedersen.

Rolf Segerstedt: Tyst vår i kalhyggeslandet – Rolf Segerstedt har jobbat nästan 30 år som skogsreporter på Sveriges största skogstidning, Skogsland. Som naturfotograf har han vunnit förstapriset i en internationell finsk fototävling och fått flera priser i Nordiska NNPC. Rolf är bosatt i Umeå och utgår från naturen hemmavid, om det som finns bakom knuten hemma i Västerbotten. Råbocken som spanar bakom granstammarna. Det oväntade plasket från bävern i sjön som skrämmer förbipasserande i gryningen. Kanske blir det en liten utflykt ännu längre norrut också, till Svalbard. Rolf har nyligen samlat sina kritiska reportage om skogsbruket i bokform. Vi bjuds därför på en fotografisk utflykt i vad han kallar Hyggeslandet, där tystnaden växer.

Conny Lundström: Kungsörnens rike – Conny Lundström är bosatt i Skellefteå och har varit verksam som naturfotograf under de senaste trettio åren. Han driver sedan många år verksamhet som guide och gömsleuthyrare för fotografer. Speciellt kända är bilderna från gömslena i området kring Kalvträsk. I ett bildspel med den ena fantastiska bilden efter den andra berättar Conny Lundström om kungsörnarna, om gömslefotograferingen och om hur den växte fram som en följd av örnmatningen i Projekt Örn som startade 1971.

Gunilla Falk: En av de sista outbyggda älvarna – Gunilla Falk är bosatt i Luvos fem mil väster om Jokkmokk. Alldeles invid vägs ände där gammelskogen tar vid.  Motiven finner Gunilla mest “runt stugknuten” i fjällnära urskog och i den orörda naturen kring Pärlälvsdalen. Med ett brinnande naturintresse sedan ungdomen började Gunilla fotografera ganska sent, men hennes bilder har uppmärksammats av många andra fotografer och hon har redan hunnit illustrera boken Doahkke – fågelflock.

Jörgen Wiklund: Norrlands sötvattensfiskar – Jörgen Wiklund, bosatt i Umeå,  är känd som en av Sveriges absolut främsta och kunnigaste fågelfotografer. I det tysta har han emellertid i några år arbetat med ett helt nytt projekt. Han reser runt till svenska vattendrag och har med sig flera akvarier och en portabel studiomiljö i vilken han fotograferar levande fiskar. När fotograferingen är klar återsätts fiskarna. Det här blir litet av en premiärvisning av dessa bilder som han hållit för sig själv i några år.

Brutus Östling: Under Afrikas himlar. Brutus är mest känd för sina mycket personliga fågelbilder. Hans böcker har sålt i stora upplagor och prisbelönats fyra gånger med WWF:s pandabokspris, senast med “Under Afrikas himlar” (2018), och med en bok erhöll Brutus det svenska Augustpriset. Flera av böckerna har även kommit ut i andra länder. Efter tio fågelböcker och en handbok om “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” har Brutus de senaste fyra åren arbetat med de utsatta afrikanska savannerna.


Datum
Söndag 15 september. Klockan 9.oo–17.15

Plats
Umeå: Stora Vävenscenen i kulturhuset Väven, ingång Storgatan 46 A (beläget invid Umeälven)

Pris
290:–

Hitta till kulturhuset Väven, karta!


Kl. 9.00  Alla hälsas välkomna

Kl. 9.05–9.45  Brutus Östling: Under Afrikas himlar

Paus 9.45–10.00

Kl. 10.00–10.40  Jan Pedersen: Costa Ricas och Madagaskars unika natur. Två olika världar, två olika framtider

Paus 10.40–11.10

Kl. 11.10–12.10  Marie Kantermo: Ovanligt vanligt och abstrakt

Henrik Karlsson: Vilda Norden

Lunch 12.10 – 13.40

Kl. 13.40–14.45  Rolf Segerstedt: Tyst vår över Hyggeslandet

Conny Lundström: Kungsörnens rike

Paus 14.45–15.15

Kl. 15.15–16.15  Gunilla Falk: En av våra sista outbyggda älvar

Jörgen Wiklund: Norrlands sötvattensfiskar

Paus 16.15–16.45

Kl. 16.45–17.30 Staffan Widstrand: Det vilda Kina

Avslutning

[Med reservation för smärre ändringar.]

BOKA PRISBILLIGT HOTELL:

För dig som bor litet längre bort, kom till Umeå på lördag och boka en prisbillig hotellnatt från lördag till söndag. Om du anger “Naturfotodagen” som bokningskod kostar ett enkelrum/enkelcell för natten 14–15 september inkl. frukost 550:–; ett enkelrum med extrabädd inkl. frukost 675:– (2 personer). Ring 090–100380 eller boka på hotellets sajt:

HOTELL GAMLA FÄNGELSET.  http://www.hotellgf.se

Galleri

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Köp biljett till Naturfotodagen i Norrland, Umeå

Vävenscenen, 15 september 2019

OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Antal biljetter à 290:–
Högst fem biljetter per köp. Om inget antal anges gäller en biljett.
Antal biljetter

Övriga upplysningar

JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund