Fotoresa – Mana Pools – unika fotomöjligheter i Afrikas vackraste viltområden 4 oktober – 9 oktober (med förlängning avslutas resan 11 oktober)2018-12-04T12:02:29+00:00

Project Description

Magiska möten med elefanter, vildhundar och andra djur i Mana Pools vackra natur och speciella ljus

4 oktober – 9 oktober (med förlängning till 12 oktober) 2019 FULLBOKAD

Anmälan till reservlista
Galleri
Anmälan till reservlista
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

Ett av Afrikas vackrare områden med mycket vilda djur och ett förtrollande ljus.

 • Ett av få områden där man fotograferar framför allt till fots, vi promenerar bland savannelefanter, lejon, leoparder, vildhundar, flodhästar, savannbabianer och afrikanska bufflar. Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund och den där speciella känslan av närhet som är mycket svårare att få uppifrån en jeep.
 • Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit.
 • Fyra av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation.
 • I området finns flera flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi har stora möjligheter att fotografera vildhundarna på nära håll, och vid denna tid brukar också årets ungar kommit ut. Grundresan kommer att ha litet extra inriktning på vildhundarna.
 • Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen.
 • Även lejonen fotograferar vi från marknivå. Med oss har vi alltid en guide som är beväpnad – om det värsta skulle inträffa. (Men hittills har de guider vi arbetat med inte behövt använda vapnen på riktigt i Mana Pools.)
 • Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare längs Zambeziflodens kanter. I början av oktober brukar flera vattensamlingar torka, fiskarna och annan föda blir lätt tillgänglig, fågellivet blir helt tokigt kring dessa torkande vatten.
 • Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden; flodhästar, hyenor och elefanter hör till de regelbundna gästerna i lägret på kvällen.
 • Vi bor på Daves och Tess underbara tältcamp, sex eller åtta safaridagar med halvdagarna inkluderade, och däremellan fotografering alldeles utanför själva tältcampen.
 • Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
 • Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är oftast fyra fotografer i varje jeep, gott om plats. Själva fotograferingen sker dessutom till 90 % till fots. Kanoter finns att tillgå, men säkerheten går först. Floden är full av stora krokodiler och flodhästar och dessa välter varje år flera kanoter, vi har inga obligatoriska kanotfärder av säkerhetsskäl, dessa ger inte heller så mycket ur fotosynpunkt eftersom vattnet flyter för snabbt för bra fotografering.
 • Vi skänker pengar till natur- och djurskydd som bidrar lokalt, för denna resa handlar det om att stödja arbetet med att rädda den starkt hotade afrikanska vildhunden.
 • Grundresan är sex dagar, och vi kommer att vara litet mer inriktade på de afrikanska vildhundarna dessa dagar. Finns det bra fotomöjligheter satsar vi främst på dessa. Vi vill dock förorda en resa på nio dagar – för att man verkligen ska få ut mesta möjligt att detta fantastiska område. Mana Pools är ett område dit fotografer brukar återvända.

Vi parkerar jeepen vid den fria tältplatsen nere vid Zambezifloden. Vi har sett några lejon i närheten på morgonen, och eftersom det varit varmt under dagen förmodar vi att lejonen inte ägnat sig åt så mycket annat än vad kattdjur brukar ägna större delen av dagen åt, sova. De borde finnas kvar i området. Efter några hundra meters promenad får vi syn på dem, en lejonhanne i sällskap med en hona. De vilar fortfarande. Vi går på rad, när vi är ett hundratal meter från paret slår vi oss till ro. Vi avvaktar reaktioner. Lejonhannen tittar upp men inget av lejonen tycks bry sig om vår närvaro. Försiktigt fortsätter vi framåt, först litet böjda. Sedan lägger vi oss ner och ålar oss framåt. Vi stannar hela tiden och kollar efter tecken på att något av lejonen skulle vara obekväma med vår närvaro. Efter en stund är fotograferingsavståndet perfekt, bakgrunden är en underbar skogsmiljö med öppna gläntor. Vi ligger stilla på marken, med teleobjektiven riktade mot lejonparet. Efter en stund reser sig honan och börjar röra sig runt hanen för att få liv i honom. Helt uppenbart är det parningstid, hanen som förmodligen utfört sitt arbete rätt många gånger under det senaste dygnet är svårväckt och måttligt intresserad. Men efter ett tag reser han sig när honan börjar röra sig därifrån. Honan har uppnått sitt syfte, hon går tillbaka och låter huvudet smeka vid hanen och lockar honom sedan med sig. Hanen verkar inte längre vara lika svårövertalad…

Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.

Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusen femhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.

Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna).

Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.

Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.

Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Noshörningarna är sedan länge utrotade här, tyvärr, men för en fotograf övervägs detta av det otroliga övriga djurbeståndet. Ett rikt fågelliv hittar vi vid de olika vattensamlingarna, och flera arter biätare häckar längs Zambeziflodens kanter. I början av oktober brukar flera vattensamlingar torka, fiskar och annan föda blir då extremt lätt tillgänglig, fågellivet kan bli helt tokigt kring dessa torkande vatten.

När vi rör oss till fots har vi två av områdets absolut bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi jobbar med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools.

Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst har under nätterna de senaste tre åren dessutom gått in och sovit mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. Eftersom han är en regelbunden och trogen gäst har han naturligtvis fått ett riktigt namn: George.

Tältcampen bjuder på mycket god mat och en otrolig gästfrihet. Lodgen drivs av det underbara paret Dave och Tess, och eftersom campen dessutom är liten är vi de enda gästerna under dessa åtta nätter och nio dagar. Dave är för övrigt en underbar berättare, ta er tid att lyssna till hans historier, han lever helst här ute hela året även om paret har en lägenhet i Harare. De flesta av dem som kommer till lägret har annars varit gäster förut. På dagen badar elefanterna i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar. Och det finns all anledning att göra det, där har blivit en hel del bra bilder för egen del.

Vi flyger in vid lunchtid från Harare med ett mindre plan, en flygtur som tar strax över en timme. Vi får en lunch och genomgång av säkerhet och regler, sedan beger vi oss direkt ut på första safarituren. När vi kommer tillbaka till tältlodgen är det redan mörkt. Sista dagen börjar vi med morgonsafari precis som vanligt, när vi beger oss ut från lägret är det ännu inte ljust, efter safarin blir det sedan brunch och flyg tillbaka till Harareungefär vid kl. 12–13. Tiden i Mana Pools kommer att utnyttjas maximalt för fotografering.

Ordinarie bagagetillåtelse på flygplanet är 13-14 kilo. Men vi kommer att köpa extra stolplats för att möjliggöra litet mer bagage.

Resefakta

Datum
4 oktober – 9 oktober 2019

Tillval: inklusive tre dagars förlängning 4 oktober – 12 oktober 2019

Pris  
Grundresa med litet extra inriktning på vildhundarna 4–9 oktober, 5 nätter, 6 dagar  33 800 kr
(Anmälningsavgift 7 500 kr)*

Grundresa inklusive tre dagars förlängning, 8 nätter, 9 dagar (4 – 12 oktober): 48 900 kr (Anmälningsavgift 10 000 kr)*

Reseledare
Brutus Östling & Hendri Venter (Vid fyra deltagare blir det en reseledare)

Antal deltagare
Min 4/max 8

Sista anmälningsdag
10 maj 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck, flygresa från Harare till Mana Pools och tillbaka.
Hämtning från landningsbanan i Mana Pools och lämning för avfärd och andra lokala transporter i Mana Pools.
Safariturer morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparken, fotoguidning av Brutus, som står till förfogande för frågor eller råd. Brutus kommer att visa bilder och föreläsa om den hotade afrikanska vildhunden som han följt under tid för en bok men även om andra utsatta djur och miljöer.

Enkelrumstillägg
För begärt enkelrum/enkeltält debiteras 900 kr per natt, enkeltält kan dock garanteras först några månader innan avresa. Blir det kö fördelas enkelrummen/tälten efter bokningsdatum.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Harare, Zimbabwe, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Harare flygplats, exakt tid när flyget går från Harare till Mana Pools meddelas senare.

Fotoutrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv   som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, dessutom sker nästan all fotografering till fots. Enbensstativ. Ett enkelt och lättviktigt stativ kan däremot vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

Kläder
Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
För inresa i Zimbabwe behöver svenska medborgare visum.  Visum kan ordnas i Sverige men också på plats, vi lämnar mer information längre fram. Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor
Speciella resevillkor för denna resa, som avviker från våra generella resevillkor:
7 500 kr betalas vid anmälan, inom 14 dagar. För resan med förlängning betalas 10 000 vid anmälan.
Slutbetalning sker senast 90 dagar innan avresa.

Dagsprogram

Resan påbörjas och avlutas på Harare flygplats

Dag 1: 4/10 (Eftermiddagste – Middag)
Flyg från Harare flygplats till Mana Pools. På flygplatsen i Harare möts ni av Brutus/Hendri, flygkaptenen kommer själv att hämta oss och för oss med bagaget genom säkerhetskontrollen och till flygplanet som är av mindre modell. Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av Brutus/Hendri och Dave eller annan lokal guide.

Dag 2–5: 5 – 8/10 (Kaffe/Te och lätt frukost –efter safarituren stor brunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Vi har hela tiden radiokontakt mellan jeeparna, så att vi kan hjälpas åt. Upptäcker en grupp något spännande larmas de andra. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som Brutus/Hendrirespektive den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. – Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen. På kvällarna får vi ofta sällskap av en flodhäst eller elefant nära bordet vi äter vid. Ström för uppladdning av datorer, batterier med mera levereras av en generator inom området som sätts på under dagen och på kvällen.

Dag 6: 9/10 (Brunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare. När vi lämnat flygplanet beger sig var och en till väntande flyg eller fortsätter på annat sätt på egen hand.

INKLUSIVE FÖRLÄNGNING:

Dag 6–8: 9–11/10 (Kaffe/Te och lätt frukost –efter safarituren stor brunch – Middag)

För dem som beställer två extra dygn fortsätter vi den 9–11/10 på samma sätt som 5–8/10.

Dag 9: 12/10 (Brunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare. När vi lämnat flygplanet beger sig var och en till väntande flyg eller fortsätter på annat sätt på egen hand.

Galleri

Sista anmälningsdag

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Mana Pools 4 oktober – 9 oktober (med förlängning till 12 oktober) 2019

OBS! När ni gjort er anmälan till reservlistan ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.