Fotoresa – Mana Pools – ett av Afrikas vackraste nationalparker 30 september – 8 oktober 20182018-08-15T13:52:31+00:00

Project Description

Mana Pools – ett av Afrikas bästa viltområden

30 september – 8 oktober 2018 FULLBOKAD!

Galleri
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

 • Ett av få områden där man fotograferar framför allt till fots, vi promenerar bland savannelefanter, lejon, leoparder, vildhundar, flodhästar, savannbabianer och afrikanska bufflar. Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund och den där speciella känslan av närhet som är mycket svårare att få uppifrån en jeep.
 • Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit.
 • Fyra av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation.
 • I området finns flera flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi har stora möjligheter att fotografera vildhundarna på nära håll, och vid denna tid brukar också årets ungar kommit ut.
 • Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen.
 • Även lejonen fotograferar vi från marknivå. Med oss har vi alltid en guide som är beväpnad – om det värsta skulle inträffa. (Men hittills har de guider vi arbetat med inte behövt använda vapnen på riktigt i Mana Pools.)
 • Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare längs Zambeziflodens kanter.
 • Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden; flodhästar, hyenor och elefanter hör till de regelbundna gästerna i lägret på kvällen.
 • Åtta nätter på Daves och Tess underbara tältcamp, nio safaridagar med halvdagarna inkluderade, sexton safariturer, och däremellan fotografering alldeles utanför själva tältcampen.
 • Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
 • Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är fyra fotografer i varje jeep, gott om plats.
 • Vi skänker pengar till natur- och djurskydd som bidrar lokalt, för denna resa handlar det om att stödja arbetet med att rädda den starkt hotade afrikanska vildhunden. Vi kommer att skänka pengar till Painted Dog Research Trust. http://www.painteddogresearch.org/index.asp

Vi parkerar jeepen vid den fria tältplatsen nere vid Zambezifloden. Vi har sett några lejon i närheten på morgonen, och eftersom det varit varmt under dagen förmodar vi att lejonen inte ägnat sig åt så mycket annat än vad kattdjur brukar ägna större delen av dagen åt, sova. De borde finnas kvar i området. Efter några hundra meters promenad får vi syn på dem, en lejonhanne i sällskap med en hona. De vilar fortfarande. Vi går på rad, när vi är ett hundratal meter från paret slår vi oss till ro. Vi avvaktar reaktioner. Lejonhannen tittar upp men inget av lejonen tycks bry sig om vår närvaro. Försiktigt fortsätter vi framåt, först litet böjda. Sedan lägger vi oss ner och ålar oss framåt. Vi stannar hela tiden och kollar efter tecken på att något av lejonen skulle vara obekväma med vår närvaro. Efter en stund är fotograferingsavståndet perfekt, bakgrunden är en underbar skogsmiljö med öppna gläntor. Vi ligger stilla på marken, med teleobjektiven riktade mot lejonparet. Efter en stund reser sig honan och börjar röra sig runt hanen för att få liv i honom. Helt uppenbart är det parningstid, hanen som förmodligen utfört sitt arbete rätt många gånger under det senaste dygnet är svårväckt och måttligt intresserad. Men efter ett tag reser han sig när honan börjar röra sig därifrån. Honan har uppnått sitt syfte, hon går tillbaka och låter huvudet smeka vid hanen och lockar honom sedan med sig. Hanen verkar inte längre vara lika svårövertalad…

Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.

Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusen femhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.

Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna).

Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.

Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.

Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Noshörningarna är sedan länge utrotade här, tyvärr, men för en fotograf övervägs detta av det otroliga övriga djurbeståndet.

När vi rör oss till fots har vi två av områdets absolut bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi jobbar med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools.

Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst har under nätterna de senaste tre åren dessutom gått in och sovit mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. Eftersom han är en regelbunden och trogen gäst har han naturligtvis fått ett riktigt namn: George.
Tältcampen bjuder på mycket god mat och en otrolig gästfrihet. Lodgen drivs av det underbara paret Dave och Tess, och eftersom campen dessutom är liten är vi de enda gästerna under dessa åtta nätter och nio dagar. Dave är för övrigt en underbar berättare, ta er tid att lyssna till hans historier, han lever helst här ute hela året även om paret har en lägenhet i Harare. De flesta av dem som kommer till lägret har annars varit gäster förut. På dagen badar elefanterna i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar.

Att vi reser i en liten grupp ger oss extra bra fotomöjligheter, man ska inte vara för många här. Och med åtta nätter i tältcampen, nio dagar av fotografering med första eftermiddagen och sista förmiddagen inkluderad och med sexton enskilda safariturer och dessutom med fotografering i mellantiderna, då  kan det bara ge underbara bilder och upplevelser.

Resefakta

Datum
30 september – 8 oktober 2018

Pris  
47 900 kr
(Anmälningsavgift 11 000)*

Reseledare
Brutus Östling och Hendri Venter

Antal deltagare
Max 8 (vi har hela tältcampen för oss själva, inga andra fotografer)

Sista anmälningsdag
25 maj 2018

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, alla måltider och all dryck ingår, flygresa från Harare till Mana Pools och tillbaka.
Hämtning från landningsbanan i Mana Pools och lämning för avfärd och andra lokala transporter i Mana Pools.
Safariturer morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparken, fotoguidning av Brutus och Hendri, de står hela tiden till förfogande för frågor eller råd. Brutus kommer att visa bilder och föreläsa om den hotade afrikanska vildhunden som han följt under tid för en kommande bok men även om andra utsatta djur och miljöer.

Enkelrumstillägg
För begärt enkelrum/enkeltält debiteras 4.000 kr, enkelrum kan dock garanteras först ett par månader innan avresa. Blir det kö fördelas enkelrummen/tälten efter bokningsdatum.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Harare, Zimbabwe, dricks, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Harare flygplats, exakt tid när flyget går från Harare till Mana Pools meddelas senare.

Fotoutrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv från 70-200 mm, 100-400 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, dessutom sker nästan all fotografering till fots. Alternativet är ett enbensstativ.

Kläder
Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
För inresa i Zimbabwe behöver svenska medborgare visum.  Visum kan ordnas i Sverige men också på plats, vi lämnar mer information längre fram. Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor
Speciella resevillkor för denna resa, som avviker från våra generella resevillkor:
11 000 kr betalas vid anmälan, inom 14 dagar.
Slutbetalning sker senast 90 dagar innan avresa.

Dagsprogram

Resan påbörjas och avlutas på Harare flygplats

Dag 1 (30/9) (Eftermiddagste – Middag)
Flyg från Harare flygplats till Mana Pools. På flygplatsen i Harare möts ni av Brutus/Hendri, flygkaptenen kommer själv att hämta oss och för oss med bagaget genom säkerhetskontrollen och till flygplanet som är av mindre modell. Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av Brutus/Hendri och Dave eller annan lokal guide.

Dag 2-8 (1-7/10) (Kaffe/Te och lätt frukost –efter safarituren stor brunch – Middag)
Under dessa fyra dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Vi kommer att alternera halva gruppen mellan två jeepar; om man åker med Brutus på morgonen åker man på eftermiddagen med Hendri. Vi har hela tiden radiokontakt, så att vi kan hjälpas åt. Upptäcker den ena gruppen något spännande larmas den andra gruppen. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som Brutus/Hendri alternativt den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. – Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen. På kvällarna får vi ofta sällskap av en flodhäst eller elefant nära bordet vi äter vid. Ström för uppladdning av datorer, batterier med mera levereras av en generator inom området som sätts på under dagen och på kvällen.

Dag 9 (8/10) (Brunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare. När vi lämnat flygplanet beger sig var och en till väntande flyg eller fortsätter på annat sätt på egen hand.

Galleri

Denna resa är fullbokad!