Projektbeskrivning

Höstlandskap i Torridons höjder

Ett makro- och landskapsfoto retreat i nordvästra Skottland

2 – 9 november 2019

I samarbete med Food and Photography retreats 

Galleri
Boka denna resa

Retreaten

Food and Photography Retreats är för personer som tycker om en semester med en hemtrevlig känsla i en härlig miljö där de kan fördjupa sig totalt i fotografi – och också äta mycket gott.

Niall och Charlotte Benvie sju dagars foto-retreat i Torridon-regionen i nordvästra Skottland ger dig chansen att lära dig nya färdigheter och fördjupa dina kunskaper i fotografering medan du njuter av första klassens gästfrihet på det skotska höglandet.

Konceptet för en fotoretreat är lite annorlunda än en fotoresa eller workshop. Retreaten har inslag av båda men undervisningen är mer strukturerad och mycket tonvikt ligger vid att skapa i en avslappnad atmosfär där konversationer kan flöda och idéer dyker upp. Viktigt är att vi utgår från samma läge hela veckan. Vi hjälper dig att fördjupa ditt fotografi genom att lära ut särskilda tekniker och sätt att tänka på som du kan använda långt efter att retreaten är klar. Detta kombinerat med handledning och feedback kan hjälpa fotografer att göra betydande framsteg i sin kreativitet, samtidigt som de trivs i en inspirerande miljö.

På denna retreat kommer vi att vara på plats ute i fält för första och sista ljuset – vilket inte innebär någon större ansträngning vid den tiden på året.

Vad vi erbjuder

Torridons berg och sjöar är lite mindre kända än andra delar av det Skotska höglandet, men minst lika imponerande. Förutom de uppenbara vyerna innehåller området en rik sammansättning av torvfärgade brännmärken och kvartsitstoppar, säregna tallar och gyllengula myrar, stilla sjöar och bleka stränder. Denna mångfald utgör grunden för ditt kreativa arbete.

Under retreaten kommer du att lära dig hur man:
• monterar bilder i “Chocolate Bar” collage
• skapar färgpaletter utifrån dina bilder, för att utveckla ditt landskapsfotograferande
• skapa stämning i efterproduktionen
• måla med ljus

Dessa tekniker öppnar dörrar till kreativa vägar som du kan utforska år efter år – samma tekniker som har gett Niall hans rykte som innovatör. Våra diskussionstillfällen kommer att fokusera på hur vi kan fånga betraktarens intresse för vårt arbete med de nya metoder som du lär dig under retreaten. Niall håller i dessa, men alla uppmuntras att bidra med sina egna idéer.

Fotograferingen är givetvis bara en del av retreaten. Charlottes gästfrihet tillhör den sortens där inget är för mycket bekymmer och hon tar väl tillvara på tillfället att skapa en trivsam miljö och ljuvliga måltider för dig.

Skapa “Chocolate Bar” collage
Dessa bilder handlar om mångfald där människor förväntar sig att det finns enhetlighet. Det är en mycket mångsidig teknik som är effektiv för att hålla betraktarens uppmärksamhet och uppmuntra närmare granskning av motivet, vare sig det är naturligt eller arrangerat. Vanligtvis arbetar vi med detaljer som vi hittar i hamnar såväl som lavar, ormbunksväxter eller mossor.

Vi tillhandahåller detaljerade riktlinjer för hur du monterar ditt collage i Photoshop. Det finns andra enklare metoder, men ingen matchar Photoshops mångsidighet, speciellt om du vill lägga till textur och text.

Ta fram stämning i efterproduktionen
För att skapa den stämning du är ute efter i ditt arbete är den rätta efterproduktionen avgörande. Till en början tittar vi på principerna som styr hur du ska behandla en bild. Därefter kommer vi att gå utöver den enkla bildbehandlingen och utforska de verktyg som finns tillgängliga för att skapa en bild som är mer personlig för dig, med hjälp av Lightroom, Photoshop och AlienSkin Exposure X – utan tvekan den ledande mjukvaran för den här typen av arbete.

Färgpaletter
Niall började skapa bilder i denna stil 2017 och de har publicerats flitigt sedan dess. En “Color Transect” består av ett fotografi och färgprover som presenteras som ett enda arbete. De 27 färgproverna tas från fotografiet, och framhäver ibland mångfalden av färger i bilden och ibland olika nyanser av en färg. Syftet är att förenkla och klargöra bildens färginnehåll för tittaren.

Konceptet för paletten lånas från klassisk ekologisk provtagning (där en linje definieras genom en livsmiljö och prover sedan tas eller registreras med jämna mellanrum längs den linjen). Övningen kan upprepas vid olika tider på samma palett för att nå överensstämmelse med provtagningsprocessen. I en färgpalettbild dras linjer över bilden i efterproduktionsstadiet och färger tas för att skapa färgrutorna.

Färgpalettbilderna ger möjlighet att omtolka kända teman och att sätta din personliga stämpel på dem, vare sig de är i skogen, på bergen eller på hedarna.

Måla med ljus
Ljusmålning innebär att belysa delar av en scen med en kraftfull ficklampa under en lång exponering, just som natten faller. När det lyckas är resultatet en härlig blandning av varma och svala nyanser, där motivet djärvt sticker ut. Oavsett aktuellt väder kan vi alltid vara säkra på en rik, sammetsblå himmel i skymning – en perfekt motvikt till ljuset som “målar” motivet. Det är också ett bra sätt att framhäva vissa delar i landskapet medan du låter andra synas mindre.

Övningen genomförs så att vi att anländer lite före skymning så att du kan rama in din komposition och bestämma fokus medan det fortfarande är ljust nog att se. Med samma inställningar väntar gruppen tills det är nästan mörk innan den första exponeringen görs, där Niall tillför ljus på motivet. Han bedömer och föreslår justeringar för dig innan han fortsätter. Normalt använder han volframljus, men blandar det ibland med lite LED-ljus för att skapa en sval kontrast.

Torridon och Beinn Eighe National Nature Reserve
Under de senaste 12 åren har Niall spenderat mycket tid i detta område för att fota personliga projekt och på uppdrag av myndigheten Scottish Natural Heritage. Den förvaltar detta, Storbritanniens första nationella naturreservat, grundat 1951 som ett erkännande av sin internationellt viktiga flora – huvudsakligen av mossor, lavar och levermossor. Det är också ett bevarande av den en gång stora skotska tallskogen som täckte mycket av de skotska högländerna i tusentals år men som har reducerats till några små rester. På Beinn Eighe kan vi se det arbete som görs för att återställa ett område av skogsmark från de tallsklädda sluttningarna ovanför Loch Maree, längs Glen Torridon, för att slutas samman med andra delar av gammal skog runt Shieldaig.

Berg som skapades av Torridons sandsten, täckt av glittrande kvartsit, ser ut att fylla himlen. Det är inte nödvändigt att klättra för att få en bra utsiktspunkt men om det är möjligt för gruppen att göra det så kan det tillföra det där lilla extra. Topparna kläs med moln som strömmar in från Atlanten och drar med sig vind och duggregn för att sedan växla till strålande solsken och hagel, allt inom en timme. Andra dagar är det ytterst stilla och de mörka sjöarna fylls med reflektioner av växter och dimmiga berg. Det är som om hela landskapet håller andan: en tid att själv vara tyst och få en känsla av livets uthållighet här.

Vårt boende
Vår bas för veckan kommer att vara i byn Annat vid Upper Loch Torridon. Beläget inom nära räckhåll till många av våra huvudsakliga mål ligger Ferroch House och stuga, en bit in från vägen, med utsikt över salt våtmarken och över mot Ben Alligin på norra sidan av Loch Torridon. Varje rum har eget badrum, det finns wi-fi och en rymlig gemensam yta för handledning och bildbehandling.

Måltider
God mat är den andra kärnan i våra retreater, från frukost till choklad efter middagen, allt lagat av Charlotte. Du kan se några exempelmenyer i slutet av detta dokument. Hon använder lokala ingredienser när de finns tillgängliga, i rätter som är läckra och fantasifulla utan att vara krångliga. Vi förväntar oss att du är hungrig efter en kall dag i fältet. Födoallergier och -intoleranser tillgodoses då de anmälts i förhand i bokningsformuläret så att det ger henne tid att förbereda en alternativ meny för dig. Du kan förvänta dig att äta bra, till frukost, lunch och middag. Och tiden däremellan också.

Om oss
Efter att ha lett turer och workshops för andra företag i många år hemma och utomlands etablerade Niall och Charlotte Benvie “Food and Photography retreats” 2018. Det vi erbjuder kombinerar undervisning av särskilda färdigheter i attraktiva miljöer med stor gästfrihet, umgänge och mat. Niall är en professionell fotograf, författare, designer och guide i över 25 år och hans arbeten har publicerats brett, inklusive sex böcker och hundratals artiklar. Han har varit med och grundat flera av de största naturfoto-initiativen under det senaste årtiondet, inklusive ”Meet your neighbours”, ”Wild Wonders of Europe”, ”Rewilding Childhood” och ”2020VISION”.

I 28 år kombinerade Charlotte en karriär inom civilförvaltningen med frilans-catering och olika värdskapsroller innan hon började arbeta tillsammans med sin man, Niall. Gäster värdesätter inte bara hennes expertis i köket och matsalen utan också hennes varma uppmärksamhet för detaljer. Hon har också ett öga för bild och hjälper gärna till med Lightroom-bearbetningen. Hon är utbildad ”Chocolatier” och har vunnit flera Great Taste Awards (The Guild of Fine Food) för sina insatser.

Resefakta

Datum
2–9 november 2019

Pris
2 150 GBP

Reseledare
Niall och Charlotte Benvie

Vad ingår i priset på retreaten?
Sju nätters boende på Ferroch House, Annat, Achnasheen IV22 2EU, middag från dag ett till frukost sista dagen, resa mellan platser med minibuss, transfer mellan Inverness flygplats(INV)/tågstation och vårt boende på överenskommen tid samt undervisning och kursanteckningar från Niall.

Vad ingår inte i priset på retreaten?
Resa mellan ditt hem och Inverness, transfer andra tider än de som anges, alkoholhaltiga drycker, försäkring för dig och dina ägodelar, ytterligare inträdesavgifter som kan tillkomma.

Att resa till och från retreaten
Retreaten börjar i Inverness där Niall kommer att möta upp vid ankomst till flygplatsen eller vid ingången till tågstationen (Station Square). Om du väljer att köra kan du åka direkt till Ferroch House. Om så är fallet, meddela oss i förväg så ger vi dig vägbeskrivning. I slutet av retreaten tar vi dig tillbaka till flygplatsen eller tågstationen.

Daglig rutin
Varje kväll meddelar vi planen för nästa dag, baserat på tre olika väderprognoser. Solen stiger vid ungefär 07:50 och går ner lite efter 16:00 vid den här tiden på året, så vi kommer att tillbringa större delen av dagen ute och ha mycket tid att göra vårt andra arbete efter att solen gått ner. Vi anser att det är viktigt att hitta en bra balans mellan fält och studietid så att du kan arbeta med och få feedback på dina fotografier. Niall kommer också att erbjuda individuell handledning under veckan där varje gäst får ett 30 minuters oavbrutet möte för att diskutera ett visst fotografiskt problem eller intresse.

Din säkerhet under retreaten
Vi tar din säkerhet på allvar på våra retreats. De flesta av de platser vi besöker innebär inte några svårigheter för dem med bara en genomsnittligt god kondition. Där särskilda faror – som hala ytor, ojämn mark eller stup – finns kommer vi upplysa dig först så att du vet hur du ska gå vidare.
Om vi ​​jobbar bredvid vägen vid skymning eller gryning ber vi dig att ha på dig en av de reflexvästar vi tillhandahåller under veckan. Vi förser också varje gäst med en Motorola tvåvägsradio så att de kan hålla kontakten om de vandrar iväg och behöver tillkalla Niall. Vandringar kommer normalt inte att överstiga 5 km och är oftast mycket kortare.

Försäkring
Det är ett krav vid bokning att gästerna lämnar bevis på personlig reseförsäkring för att täcka avbokning och avbruten resa, medicinska och akuta kostnader (inklusive återresa), personlig olycka, skada och dödsfall dessutom förlust av/skador på bagage och ägodelar, personliga ägodelar och avbeställningar/förseningar av flyg.

Väder och kläder
Den genomsnittliga temperaturen i november i denna del av de skotska högländerna är mellan 9 grader C som högst och 3 grader C som lägst. Det är osannolikt att vi har snö på de lägre nivåerna och vi kan förvänta oss att det fortfarande finns en hel del höstfärger. Vinden kan vara genomträngande och stark, speciellt på högre höjder.

Förvänta dig att det är kallt på morgonen och sena eftermiddagen. Till och från kan det vara både vått och kallt. En vattentät skaljacka med dunjacka, vattentäta byxor, en varm mössa och fodrade handskar håller dig torr och bekväm. För att hålla fötterna torra så är gummistövlar användbara, utom för längre promenader. Vattentäta vandringskängor kan då vara att föredra. Du kan ta med tofflor/inomhusskor att ha i huset.

Utrustning
Om du reser med flyg, kommer du att kunna få med mer som handbagage om du bär en del av det i en fotografväst med stora fickor.
·    Om möjligt, ta med en bärbar dator laddad med Adobe Lightroom (eller annan RAW-konverterare som du föredrar) och Photoshop/Elements. Vi upplever att  bearbetning på iPads med Lightroom CC är för begränsande.
·    Ett makro-objektiv, en mellan-brännvidds zoom (typ 70-200mm) och en måttlig vidvinkel (typ 24-35 mm) kommer vara mest användbar.
·    Vi kan få möjlighet att fotografera kronhjort, då kommer ett teleobjektiv med brännvidd över 300 mm vara användbart.
·   Trots att det kan vara obekvämt att bära på, så är ett stativ ett måste.
·   Pannlampa eller handhållen ficklampa, för navigering och säkerhet då det mörknar.
·   Alla laddare, kort, batterier och backupmedia du behöver plus adapter för brittiskt eluttag
·   Ett polarisationsfilter och ett graderat ND gråfilter, om du har.

Vi vill gärna se dina favoritbilder – de som du är mest stolt över. Ta med fem, högupplösta JPEG-filer för visning första kvällen.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Galleri

Boka fotoresan

Höstlandskap i Torridons höjder 2 - 9 november 2019

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund