Projektbeskrivning

Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker

25 september – 4 oktober 2019   FULLBOKAD

Anmälan till reservlista
Galleri
Omdömen
Anmälan till reservlista

Några av resans höjdpunkter:

  • Fantastisk viltrikedom med bl.a. wapitihjortar och gaffelantiloper
  • Stora flockar med bison som vandrar på grässlätterna
  • Chans att se varg och grizzlybjörnar
  • Grand Tetons berömda älgar
  • Storslaget landskap med berg, skogar och vattenfall.
  • Fantastiska intima landskap skapat av den vulkaniska aktiviteten
  • Gejsrar med spektakulära utbrott.
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

När Yellowstone nationalpark bildades 1872 var det världens första nationalpark. Då som nu är det en enormt bildskön och viltrik plats. Yellowstone är en av världens mest geotermiskt aktiva platser med mängder av gejsrar, varma källor och andra färggranna geotermiska företeelser, vilka ger oss fantastiska möjligheter till fotografering. Landskapet är vilt och vackert med berg, dalar, vattenfall och sjöar och i detta finns en oerhörd rikedom av vilda djur som t.ex. bison, wapitihjortar och björnar.

I Grand Teton nationalpark är landskapet dominerat av de höga berg som reser sig som en fond bakom de öppna gräsmarkerna. Grand Teton nationalpark har även den ett rikt djurliv och här hoppas vi möta någon av de stora älgarna som parken är känd för. Bergskedjan Teton ger en perfekt bakgrund till landskapet och den “obligatoriska” bilden av ladorna vid Mormon row.

På denna fotoresa har vi med omsorg valt vart och när vi ska åka så att vi har störst chans att komma nära och fotografera djurlivet, att fotografera de finaste gejsrarna och varma källorna samt det vildaste och vackraste landskapet. Tidpunkten för resan är vald så att vi har så bra chans som möjligt att få de fina höstfärgerna men även för att vi ska få uppleva wapitihjortarnas brunst och älgarnas magnifika horn. Många av Yellowstones djur, t.ex. bison och wapitihjortar är lätta att komma nära medan det krävs lite mer tur och tålamod för t.ex. björn. Många av Yellowstones mer kända gejsrar och varma källor är mycket välbesökta på dagarna så vi anpassar våra besök så att det är bästa möjlighet för fotografering.

Djurlivet
Från att ha varit nära utrotning i början av 1900-talet så strövar åter igen stora flockar med bison på Yellowstones grässlätter. De är inget ovanligt att man ser flockar på flera hundra djur tillsammans och vi kommer att få många möjligheter att fotografera dessa magnifika djur. I september så är det brunsttider för wapitihjortarna så de är mycket aktiva vilket gynnar vårt fotograferande. Vi kommer att spendera flera dagar i områden där wapitihjortarna för att kunna fotografera dessa ståtliga djur. Djurrikedomen i Yellowstone är mycket stor och vi kommer att möta gaffelanteloper, tjockhornsfår, prärievarg, jordekorrar och med lite tur så kommer vi även att kunna fotografera björnar. Sedan 1995 finns det varg igen i Yellowstone, idag finns det 11 flockar med totalt ca 100 djur. Framförallt håller vargflockarna till i Lamar- och Haydendalarna. För att vi ska se varg krävs en hel del tur och för att vi ska kunna fotografera dom så krävs ännu mera tur, det är framför allt i dessa två dalar som vi kommer att leta efter djur, så man vet aldrig.

Älg är inte så vanligt förekommande i Yellowstone så vi åker söderut till den intilliggande nationalparken Grand Teton som är känt för sina älgar. Här finns en stor population med älgar och att se tjurar med uppåt 20 taggar på sina horn är inte ovanligt. I Grand Teton finns även många av de andra djuren som vi ser i Yellowstone.

Yellowstones vulkaniska område
Stora delar av nationalparken ligger i den caldera, en kraterliknande formation som bildas när en vulkan kollapsar, som bildades vid Yellowstone-vulkanens senaste utbrott för ca 640 000 år sedan. Inom stora områden av nationalparken finns en rik förekomst och variation av olika geotermiska företeelser som gejsrar, varma källor, s.k. mudpots (varma källor med kokande lera), fumaroler (öppning i jordskorpan som släpper ut ånga eller gaser), travertinterasser (klippformationer som bildas av kalklagringar från ånga). Yellowstone är minst lika känt för dessa företeelser som för sin rikedom på djur. Under vår resa kommer vi att lägga en hel del tid på att fotografera några av de geotermiska företeelserna. Vi kommer att fotografera både några av de mer kända som t.ex. gejsern ”The old faithful” ,  varma källan ”Grand Prismatic spring” och terrasserna vid Mammoth hot springs, men även ett flertal mindre kända men minst lika vackra och praktfulla platser med gejsrar och varma källor mm.

Landskapet
Landskapet, både i Yellowstone och Grand Teton, är mycket fotogeniskt. Vi kommer att kunna frossa i motiv bland floder, skogar, vattenfall, grässlätter och berg (som förhoppningsvis har fått sin första snö) men landskapsfotografering i Yellowstone är inte bara detta utan självklart är de geologiskt aktiva områdena fantastiska motiv i landskapet. Vi kommer att ägna en hel del tid åt att jobba med landskapsfotograferingen då här finns både det stora och det lilla landskapet.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för näst kommande dagars fotografering. Vi tittar också på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
25 september – 4 oktober 2019

Pris
  
28 900 kr
(Anmälningsavgift 5 780 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare

Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
31 juli 2019

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer från Bozeman flygplats och till Jackson Hole flygplats. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Enkelrumstillägg
6 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Bozeman och Jackson Hole (kontakta oss för information om flyg), ESTA-visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

Flygplats

Ankomst Bozeman flygplats. Hemresa från Jackson Holes flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För landskapsfotografering är vidvinkelzoomobjektiv, t.ex. 24-70 mm, det bästa valet då man får större möjligheter att variera sin komposition. För fotografering av vissa varma källor mm kan en extremvidvinkel, ca 12-14 mm, behövas om man vill inkludera hela motivet i bilden. Objektiv med zoom 70-200 mm  är även de utmärkta för landskapsfotografering. För fotografering av däggdjur och fåglar kan allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv, t.ex. fast 500 mm, vara användbara. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele- eller zoomobjektiv kan du använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. För landskapsfotograferingen är filter bra att ha med sig. Vid fotografering av de varma källorna är ett polariseringsfilter mycket användbart för att ta bort reflektioner i vattnet. Även gråfilter och avtonade gråfilter kan komma väl till användning vid landskapsfotograferandet. Stativ är mycket bra att ta med sig då det kommer att kunna användas både vid landskaps- och djurfotografering. För att skydda kamerautrustningen mot regn är ett regnskydd till din kamera och objektiv bra att ha med sig.

Kläder

Precis som här hemma kan temperaturerna variera kraftigt på hösten. Det är inte ovanligt att temperaturen kan vara ca +15-20 grader under dagen men krypa ner mot och t.o.m. under nollan på kvällen och morgonen. Lämpligt är att ta med sig kläder i flera olika lager så man kan anpassa klädseln efter rådande temperatur. Vi kommer alltid att ha vår minibuss nära tillhands där man kan förvara lite extra kläder. Regnkläder är en självklarhet precis som mössa och vantar. Ta med ett par vattentåliga kängor/stövlar och några enklare skor att ha på sig under transporter och på kvällar.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd. För resa till USA behövs ett Esta-visum. Ansök om visum i god tid, visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (25/9) (Middag)
Flyg Skandinavien till Bozeman.
Övernattning i Bozeman.

Dag 2-6 (26-30/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Dag 2 inleder vi med att efter frukost åka från Bozeman till Yellowstone nationalpark. Under dessa fem dagar kommer vi att utforska Yellowstones nationalpark. Vi kommer att fotografera gejsrar, varma källor och det rika djurlivet vilket vi kommer ha störst fokus på. Fotograferingen kommer att anpassas efter väderförutsättningarna och var djuren finns. Vi kommer att bo på olika lodger i direkt anslutning till nationalparken i Gardiner och West Yellowstone.

Dag 7 (1/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter morgonens fotografering och frukost  åker vi söder ut genom Yellowstone nationalpark mot Grand Teton nationalpark. Vi kommer att stanna och fotografera längs vägen både i Yellowstone och Grand Teton och vad vi hittar på vägen avgör hur dags vi ankommer till vårt boende i Jackson Hole. Förutom det dramatiska landskapet i Grand Teton så är vårt mål här de stora älgtjurarna, vi kommer att söka efter dom på de kända lokalerna.

Dag 8-9 (2-3/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi fortsätter att utforska Grand Tetons nationalpark. Vi fotograferar de kända ladorna, med bergskedjan Teton i bakgrunden, vid Mormon row, Snake river som slingrar sig fram i landskapet och självklart letar vi hela tiden efter djur att fotografera.

Dag 10 (4/10) (Frukost)
Morgonen ger möjlighet till en sista fototur i Grand Tetons nationalpark innan det är dags att åka till flygplatsen i Jackson Hole och resa hem.

Galleri

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 25 september – 4 oktober 2019

OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.