Project Description

Myskoxehelg på Dovrefjäll, Norge

Samtliga helger mellan 1 sept – 20 dec 2018 samt 1 jan – 20 maj 2019

Galleri
Boka denna workshop
Omdömen

Några av workshopens höjdpunkter

  • Personlig guidning av en fotograf som kan Dovrefjället och som bor där
  • Nära möten med myskoxar ledd av en guide med tillstånd att guida i Dovrefjällets nationalpark
  • Nära möten med andra djur som hökuggla och blåhake – allt efter årstiden
  • Välj helg som passar dig
  • Små grupper, minimum 2 – maximum 4 personer
  • Kursledaren visar sina bästa ställen och olika typer av landskapsfotografering med ett fokus på det kreativa landskapet och rörelser.

Det påminner om en scen i en urtidsfilm. En liten flock myskoxar står tätt tillsammans när en ensam tjur kommer vandrande längs bergskammen. Flockens massiva hanne bryter sig ut ur gruppen och tar några tveksamma steg mot inkräktaren. Båda stannar upp. De mäter varandra med blicken och vrålar upphetsat åt varandra. I motljuset syns deras andedräkt som rök. När vrålen inte avskräcker återstår en attack. Förbluffande fort kastar sig de båda urtidsdjuren framåt. Mötet blir hårt, en kraftmätning bortom vett och sans i myskoxarnas parningstid. Ljudet av hornbeprydda pannor som störtar in i varandra låter som betong mot betong. Dessa djur liknar inga andra i den nordiska djurvärlden. Myskoxen är uråldrigt välanpassad till den nordiska fjällvärldens bistra verklighet.

För 40 000 år sedan såg nordens fauna annorlunda ut än idag. Då betade myskoxen sida vid sida med mammut, ullhårig noshörning och jättehjort. Idag är de alla utdöda – utom just myskoxen.

Idag finns myskoxen framför allt i Dovrefjäll i Norge där den återintroducerades strax efter andra världskriget. Man räknar med att det finns ungefär 250 myskoxar i Dovrefjäll. Det är en mäktig upplevelse att möta och fotografera detta sista stora urtidsdjur. Med en och en halv meter i mankhöjd och
nästan 400 kg tung är en myskoxetjur en imponerande syn. Tillsammans med den lokale myskoxeguiden och fotografen Even Hønsen Agerup arrangerar vi nu workshops under samtliga helger i tidsperioden 1 september – 20 december 2018 och 1 januari – 20 maj 2019.

Under hösten är det färgsprakande på fjället och myskoxarna befinner sig inte så långt inne i fjällområdena så det är relativt lätt att hitta dom. Detta är den vackraste tiden för de som älskar höstfärger, kalla och klara morgonar och det underbara höstljuset.

Vintermånaderna är mer fysiskt krävande där man behöver ta sig fram på skidor eller  snöskor. Det är viktig att vara rätt klädd för att kunna ta sig fram flera timmar i kyla. Den stora fördelen med vintern är att man får möjligheten att fånga myskoxarna i sitt rätt element – i snö och frost. Pälsen på dem är gjord för kyla och det ser dramatisk ut när de lik urtidsdjur står som frostpelare i vinterlandskapet. Dagarna är korta men ljuset är underbart. Det finns under denna tid också stora chanser för älg och jagande hökuggla, för de som är intresserade.

Våren är årstiden där allt bubblar och yrar efter en lång och hård vinter. Myskoxarana kommer ner från de högt belägna fjällsluttningar och betar på det gröna nya gräset. Rovfåglarna, älg och de andra djuren drar sig längre in och upp i fjällen. Det finns även under denna tid andra djur att fotografera än enbart myskoxe. Tornfalk, fjällvråk, hökuggla, storlom, hermelin, blåhake och andra djur.

Workshopsfakta

Datum
Samtliga helger

1 september – 20 december 2018
1 januari – 20 maj 2019

Pris
6 900 kr
(Anmälningsavgift 1 380 kr)*

Ledare
Even Hønsen Agerup – Myskoxeguide och fotografisk ledare
Jorunn Jørgensen – Logistik och fjällguide

Antal deltagare
Min 2
Max 4

Inkluderat i priset
Helpension  2 frukoster, 2 luncher, 2 middager, kaffe/te med kakor). Fotografisk handledning och hjälp. Transfer till och från Dombås tågstation.

Ej inkluderat i priset
Resa till Dombås, alkoholdrycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Boende
Hemma hos Even Agerup – guiden – i Dovre. Husets första etage är till för deltagarna. (2 sovrum, bad, toalett, och öppen spis). Tillgång till husets vardagsrum med öppen spis, kök och matsal. Vi serverar hemlagad mat till våra deltagare.
Vi har egen bil för alla transporter under workshopen.

Fotoutrustning
Workshopens fokus ligger på att fotografera myskoxe, men det finnes många andra djur och fåglar på Dovrefjäll. Teleobjektiv, t.ex. 70-200mm, 80-400mm og 600mm ger fina förutsättningar för att få varierande bilder av myskoxe, älg, rovfåglar och andra djur. Bärbardator är bra att ha med så man kan gå genom dagens fotoresultat. Ta med rikligt med minneskort, extra batteri och laddare!

Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 600 mm, är mycket användbara både för mer “traditionella” porträttbilder men även för miljöbilder. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Kläder
Mars/April/Maj
Det är fortsatt snö på fjället och kyliga morganer och kvällar. Varma friluftskläder, termounderställ, mössa, halsduk och handskar/vantar rekommenderas. Ta också med regnkläder, rymlig och väderstabil och kängor. Vi klär oss efter väderleksrapporten.

August/September/Oktober
Vädret varierar från sommarvärme till kyla. Morgon och kväll är som oftast kyliga. Varma friluftskläder, termounderställ, mössa, halsduk och handskar/vantar rekommenderas. Ta också med regnkläder, rymlig och väderstabil och kängor. Vi klär oss efter väderleksrapporten.

November/December/Januari
Vintern är kall och snöig med temperaturer från minus 10 till minus 40 grader. När det blåser på fjället sjunker temperaturen drastiskt. Snöskor och skidor är ett måste för att nå djuren. Vi har snöskor om du behöver. Dunjacka, tjocka fodrade byxor, 2 sätt termo- eller ullunderställ är ett måste. likaså mössa, skarf/halsduk, och varma vantar. Man måste hela tiden vara förberedd på kallt väder.
Vägarna kan stängas vid kraftigt snöoväder och tillgången till Dovrefjället blir omöjlig. I så fall koncentrerar vi oss på älg och rådjur i stället.

Gruppen och språk
Våra workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra workshops talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Workshopvillkor

Dagsprogram

Dag 1 (Fredag) (Middag)
Ankomst och introduktion. Därefter middag. Kvällsfotografering efter älg och rovfåglar/ugglor under vår och höst.

Dag 2 (Lördag) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost och sedan ut på fjället hela dagen. Väl hemma igen med middag och snack om bilder. På kvällen ut efter älg och rovfåglar/ugglor igen – vår och höst.

Dag 3 (Söndag) (Frukost – Lunch)
Tidig frukost och tillbaka till fjället. Avslutning 17.00

Programmet anpassas efter årstiden och solens upp- och nergång samt efter vädret och speciella önskemål inom de givna kostnadsramarna.

Mot extra betalning kan programmet eventuellt förlängas.

Galleri

Boka fotoworkshop

Myskoxehelg på Dovrefjäll, Norge

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Önskade datum

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren* Läs resevillkoren
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund