Projektbeskrivning

Astrofotografering på Öland – Fördjupningskurs

4 – 6 oktober 2019

Galleri
Omdömen
Bokningen på denna workshop är stängd

Denna workshop vänder sig till dig som redan är igång och fotograferar astro och som känner att du vill utveckla din fotograferande och fylla på med verktyg för kunna ta din bild dit du vill i efterbehandlingen.

När vi träffas på Öland börjar vi med en ordentlig genomgång och djupdykning inom några av de tekniker man kan ta till för höja kvalitén på sin astrobild. Det handlar bland annat om hur man tar och sätter samman enkla som stora och mer komplexa panoraman, använder stackning och tracking. Det blir tips och råd om vad man bör göra på plats i mörkret för att underlätta det man sedan gör hemma vid datorn.

Vi ger en ordentlig introduktion till redigering och bildbehandling. Från grundläggande färg- och kontrastjusteringar till mer avancerade tekniker som involverar justeringslager, masker och blandningslägen. Då mörker och brus hänger ihop kommer vi fördjupa oss i hur man kan hantera bruset på bästa sätt. Från en allmän hantering till mer avancerade metoder med stackning och selektiva justeringar och masker.

Utöver detta kommer vi titta på hur man kan hantera ljusföroreningar, sätta samman bilder som är tagna med olika exponeringar, fokusstackning eller belysta med blixt/lampa. Vi kommer även att förevisa olika artefakter som kan uppstå i samband med redigeringen och hur man kan kontrollera för detta.

Vidare kommer vi undersöka vad mer som finns där ute och hur man går tillväga om man vill fotografera planeter, internationella rymdstationen ISS, mån- och solförmörkelse eller något annat än Vintergatan. Dvs på hur man utvidgar sin repertoar och vilken utrustning som då krävs.

Vi kommer i samband med detta komma in på andra tekniker och programvaror för interaktiva 360 bilder, star trails och hur man gör om man vill skapa film och timelapse sekvenser.

Då vi bor i Kastlösa på södra Öland som har ett fantastiskt mörker alldeles inpå knuten, kommer vi givetvis bege oss ut om vädret så tillåter för varva teorin med praktiska övningar. Här ges möjlighet att fotografera med stjärnföljare.

Workshopsfakta

Datum
4 – 6 oktober 2019
Starttid: 15.00 4 oktober
Sluttid: 13.00 22 oktober

Pris
5 695kr
(Anmälningsavgift 1 139 kr)*

Ledare
Jörgen Tannerstedt

Antal deltagare
Min 6
Max 16

Sista anmälningsdag
15 september 2019

Inkluderat i priset
Helpension (del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 luncher, 2 middagar), handledning.

Enkelrumstillägg
700 kr

Ej inkluderat i priset
Resa till Kastlösa på Öland, resekostnader på Öland, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Boende
Vi bor och har teoriundervisning på Allégården i Kastlösa på Öland.

Fotoutrustning
För astrofotografering är ett vidvinkelobjektiv med stor bländare på en kamera med stor sensor att föredra. Allt monterat på ett stabilt stativ eller stjärnföljare.

Ett objektiv med en brännvidd upp till 50 mm med en bländare på f1.4 till f2.8 är det vanligaste man använder. För att kunna använda längre brännvidder än 50 mm behöver man använda sig av en tracker – en stjärnföljare.

De flesta systemkameror som är tillverkade de senaste 6-7 åren fungerar bra att använda. Men tekniken och utvecklingen för att fotografera i mörker har gått fort och en nyare kamera och gärna en fullformatskamera, hanterar mörker och brus bättre. För lite äldre utrustning finns det tekniker som gör att även de går att använda.

Vidare är ett stativ är ett måste för långa slutartider. Har man en stjärnföljare/tracker går det utmärkt att ta med sig den.

En trådutlösare kan vara bra att ha med men ingen nödvändighet.

Då fotograferingen kommer att ske på natten är en ficklampa lämplig att ta med sig. Denna behöver inte vara särskilt kraftig utan fungerar mest som ledljus. Har den möjlighet till att visa rött ljus är det att föredra. Det går även att färga glaset på en vanlig lampa med en röd tuschpenna.

Övrig utrustning
Utöver kamerautrustningen rekommenderas en dator för bildimport/efterbehandling.
Under kursen kommer vi visa exempel på hur man redigerar i huvudsakligen programmen Lightroom och Photoshop. Vidare hur man kan använda program som Sequator/Stary landscape stacker för stackning och PTGui/Hugin/ICE för panoraman.

Kläder
Temperaturen om nätterna kan vara kylig så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera.

Handvärmare kan vara skönt för fingrarna men även för att motverka kondensbildning på objektivet.

Gruppen och språk
Våra workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra workshops talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Workshopvillkor

Galleri

BOKNINGEN PÅ DENNA WORKSHOP ÄR STÄNGD