Project Description

Astrofotografering på Öland

1 – 3 mars 2019

Galleri
Bokningen är stängd på denna workshop
Omdömen

Att fotografera om natten och natthimlens alla objekt är något som fascinerar många och ger en extra dimension till ens fotograferande. Just vintergatan och dess ljusstarka och centrala delar fångar man bäst under höst och vår och från en så mörk plats som möjligt och här ligger Öland väldigt bra till.

Vi kommer börja helgen med ett teoripass på fredagseftermiddagen där vi tittar på inspirerande bilder på natthimlens olika objekt och går igenom grunderna för att lyckas med sin astrofotografering.

Vidare kommer vi under helgen gå igenom hur man bäst planerar sin astrofotografering med allt från val av plats till när på året vissa objekt finns tillgängliga. Vi kommer att gå igenom lämplig kamerautrustning och kringutrustning, titta på olika fototekniker och presentationstekniker som man kan använda för att ta och visa upp sina bilder, visa lämplig programvara för redigering och olika redigeringstekniker för att hantera brus mm. När kursen är slut kommer du ha tillräckligt med verktyg med dig för att kunna sätta igång själv eller ta ditt astrofotograferande ett steg till.

Kursen kommer huvudsakligen fokusera på hur man kan använda vanlig fotoutrustning för att fånga det som finns synligt där ute. Vi kommer även kort komma in på vad som krävs om man vill ta ett steg till och fånga det som finns än längre ut i rymden.

Till det tillkommer två frivilliga kvälls/nattaktiviteter där vi samlas ute på lämplig plats på södra Öland för att praktisera och prova på det teoretiska vi gått igenom. Då astrofotografering är helt beroende av relativt klart väder och molnfritt, genomförs detta som en extraaktivitet fredag och lördag kväll om vädret tillåter.

Vi bor i Kastlösa på södra Öland som ligger tillräckligt långt från fastlandet och större samhällen vilket gör att vi har ett fantastiskt mörker alldeles inpå knuten.

Workshopsfakta

Datum
1 – 3 mars 2019
Starttid: 15.00 1 mars
Sluttid: 13.00 3 mars

Pris
5 695kr
(Anmälningsavgift 1 139 kr)*

Ledare
Jörgen Tannerstedt

Antal deltagare
Min 6
Max 16

Sista anmälningsdag
30 januari 2019

Inkluderat i priset
Helpension (del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 luncher, 2 middagar), handledning.

Enkelrumstillägg
700 kr

Ej inkluderat i priset
Resa till Kastlösa på Öland, resekostnader på Öland, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Boende
Vi bor och har teoriundervisning på Allégården i Kastlösa på Öland.

Fotoutrustning
För astrofotografering är ett vidvinkelobjektiv med stor bländare att föredra. 14mm-24mm med en bländare från f1.4 till f2.8 är det vanligaste man använder. Men upp till 50mm med en stor bländare går också att använd utan att behöva specialutrustning.

De flesta systemkameror som är tillverkade de senaste 5 åren fungerar oftast väl att använda. Men en lite nyare kamera och då en fullformatskamera hanterar mörker och brus bättre.
Stativ är ett måste. Även trådutlösare kan vara bra att ha med men ingen nödvändighet.
Då fotograferingen kommer att ske på natten kan en ficklampa underlätta. Har den möjlighet till rött ljus är det att föredra då det röda ljuset stör mörkerseendet mindre. Det går även att färga glaset med en röd tuschpenna.

Kläder
Temperaturen om nätterna i mars kan vara mycket kalla så att ha med sig varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera.

Gruppen och språk
Våra workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra workshops talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Workshopvillkor

Galleri

Bokningen är stängd på denna workshop