NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Goda chanser till närgångna möte med späckhuggare och knölvalar
- Magnifika Nordnorska fjordlandskap
- Goda chanser att uppleva och fotografera norrsken
- Expeditionskryssning i 6 dagar ombord på traditionsfartyget m/s Stockholm, en klassiker från 1953 med hög mysfaktor
- Zodiak-gummibåtar som används för bättre fotovinklar, med max 6 deltagare i varje
- Reseledaren och expeditionsledaren tar dig till sina favoritställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
Långsamt stiger solen upp över horisonten och från däck på m/s Stockholm njuter vi av morgonen i det Nordnorskadramatiska fjordlandskapet. Plötsligt bryts tystnaden av ett mäktigt ljud när en späckhuggare bryter vattenytan bara några meter bort. Den glänsande svarta ryggfenan reser sig majestätiskt mot den grå himlen, och hjärtat slår snabbare av förundran. Att få möta denna intelligenta och sociala jätte i dess naturliga miljö är en upplevelse som etsar sig fast i själen. Späckhuggare är kända för sin styrka och elegans, och Nordnorges fjordar är en av världens bästa platser att få se dem jaga sill i sin naturliga miljö – ett unikt och spektakulärt skådespel som under senhösten når sin höjdpunkt.
SPÄCKHUGGAREUPPLEVELSER
Nordnorge är ett land av kontraster och magi. Här möts det råa, vilda havet och de höga fjällen i ett landskap som är både storslaget och stilla. Sedan drygt 15 år tillbaka samlas under vintern stora mängder med sill i området runt nordligaste Norge. Med sillen följer också de som livnär sig på den – valarna. Till fjordarna runt Alta kommer hundratals med valar för att äta av den enorma rikedomen med sill. Framförallt är det späckhuggare som har fjordarna som sitt matbord under vintern men även grupper av knölvalar och sillvalar finns här. Det är inte ovanligt att vi ser grupper på upp till 20-30 späckhuggare och ofta ges vi möjlighet att följa dem i fjorden. Späckhuggarna är oskygga och ofta lite nyfikna, har vi riktig tur kan vi få se de göra sk. ”spyhopping” när de betraktar oss eller uppleva en sk. ”feeding ball” när de jagar sill.
Späckhuggarnas beteende ger oss fantastiska möjligheter till att fotografera dessa havets vargar. Vi hoppas på att få tillfällen både till att ta närbilder på späckhuggarna och bilder på dom i sin miljö med de dramatiska bergen i bakgrunden.
KNÖLVAL OCH SILLVAL
Även om späckhuggarna är vårt ”huvudmål” vad gäller valarna så kommer vi även att leta efter knölvalar och med lite tur så får vi se dom dyka och visa upp sin stjärtfena i en klassisk posé. I fjordarna finns ibland även världens näst största djur – sillvalen, men trots sin storlek visar de inte upp mycket av sig ovan ytan vilket inte gör de till något direkt fotomotiv men självklart är det en stor upplevelse att se dom.Dessa stor koncentrationer av valar är sannerligen ett av de riktigt stora ”spektaklen” inte bara i nordens natur utan i hela världen som man som naturintresserad måste uppleva.
Ombord på m/s Stockholm, ett charmigt och välutrustat fartyg, färdas vi tryggt genom fjordarna och ut på öppet hav, med bekväma hytter och en varm atmosfär som ger plats för både gemenskap och eftertanke. Fördelen med att bo på ett fartyg är att vi hela tiden kan följa valarnas rörelser och ”hela tiden” vara i deras närhet. Vi har även tillgång till två zodiaker, var och en med plats för 12 personer så det finns gott om plats för utrustning och att röra sig i zodiaken för att få bättre fotomöjligheter.
När natten faller över de arktiska landskapet hoppas vi på att himlen någon kväll förvandlas till en scen för norrskenets förtrollande dans. Gröna, violetta och rosa ljus sveper över stjärnhimlen och skapar magisk förutsättningar för dina bilder. Norrskenet, eller Aurora Borealis, är ett av naturens mest spektakulära fenomen och Nordnorge är en av världens främsta platser för att uppleva och fotografera detta skådespel.
FARTYGET M/S STOCKHOLM
Vi hyr för den här resan hela fartyget M/S Stockholm, ett klassiskt fartyg som ursprungligen byggdes 1953 för Sjöfartsverket i Sverige. 1998 genomgick hon en totalrenovering och påbörjade sin nya resa som ett bekvämt fartyg för polarexpeditioner. M/S Stockholm rymmer upp till 12 passagerare i mysiga tvåbäddshytter utrustade med våningssängar, privata faciliteter och små fönster (ventiler). Med sina vackra mässingsdetaljer och träddäck är M/S Stockholm ett fantastiskt stycke maritim historia, älskad av många för sin charm och elegans.
Med över 20 års erfarenhet av att navigera i arktiska utmanande vatten har M/S Stockholm bevisat sin förmåga att nå avlägsna platser som är otillgängliga för större fartyg. Ombord kan du njuta av utsökta måltider i sällskap med likasinnade resenärer som delar en fascination för Arktis fängslande natur, djurliv och historia. Maten ombord håller hög standard, och alla drycker ingår i priset. Den intima atmosfären ombord, påminner om en privat yacht, garanterar en personlig och oförglömlig upplevelse.
Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa. Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besättningen är svenskspråkig och deltagarna kan vara från flera länder. Fartyget är perfekt för fotografering.
Dagsprogram
Dag 1 (23/10)
Vi ankommer individuellt till den nordnorska staden Alta, belägen 38 mil norr om polcirkeln. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell, med närhet till sevärdheter som Norrskenkatedralen.
Dag 2 (24/10) (Middag)
Under morgonen utforskar vi den karismatiska nordnorska och sjösamiska kuststaden Alta på egen hand. Kanske tar en titt på de fantastiska hällristningarna här, om inte snön ligger tjock. Alta museum är jättefint och värt ett besök. Under eftermiddagen möter guiderna upp och vi går ombord på M/S Stockholm för att göra oss hemmastadda i våra mysiga hytter. Expeditionskryssningen har startat!
Dag 3-6 (25-28/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och färdplanen de kommande dagarna kommer att vara flexibel beroende på väder och djurmöten. I slutet av oktober har polarnatten inte infunnit sig än och vi har fortfarande några timmar av dagsljus. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi njuta av fantastiska skymningsperioder. För den som är intresserad av fotografering kan ljuset vid den här tiden på året vara magiskt. Tänk dig att fotografera en grupp späckhuggare med en rosafärgad himmel och dramatiska, snötäckta berg i bakgrunden!
Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet – Alta är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att uppleva detta fascinerande fenomen.
Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i de nordnorska fjordarna, vilket har lockat till sig späckhuggare och knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om och var de kommer tillbaka, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande varelser.
Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och uppfriskande vandringar för att utforska den vackra övärlden på nära håll. Kanske har den första snön fallit och lagt sig över de höga bergstopparna, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Øksfjorden, Stjernøya and Loppa är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg.
Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar från däck.
Dag 7 (29/10) (Frukost)
På morgonen går vi av fartyget och påbörjar vår hemresa från Alta.
Vänligen observera: Ovanstående platser är endast exempel på platser vi kan komma att besöka. Resans exakta rutt beror helt på väder och möjliga valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
Fotografisk ledare
Jan Gyllensten, född 1955, började sin fotobana då han som 16-åring hoppade av skolan och gick en lärlingsutbildning till fotograf. Ägnade sig sedan under 40 år åt sportfotografering och hann med att bevaka 6 olympiska spel och mer än 50 VM, EM och WC-finaler.
2017 bestämde sig Jan för att gå i pension och sluta fotografera. Sedan tidigare fanns ett stort intresse för djur-/friluftsliv som lett till åtskilliga fjällvandringar, men aldrig med kamera… (”Jag skulle ju vara ledig…”)
Sannolikt blev Jan fort en jobbig pensionär, eftersom både hustrun och goda vänner frågade varför han inte tog med sig en kamera och försökte fotografera de fåglar och vilda djur han kunde spendera timmar åt att bara titta på…?
Det blev bara ett försök, för sedan var Jan helt såld på fotografering av natur och kanske framförallt rovfåglar och vilda djur. Resandet fanns ju i blodet sedan sportfototiden och de senaste fem åren har det därför på nytt blivit en mycket resande för Jan och hans kameror…
Jan har sina fotografiska rötter i den analoga och mekaniska fotograferingen, långt innan det fanns autofokus eller andra automatiska funktioner i våra kameror. Då var kunskaper om ljusmätning, ISO-värden, slutartider, bländare och skärpedjup avgörande för att kunna ta en bra bild. Idag delar Jan gärna med sig av sina tankar kring hur dessa parametrar på olika sätt kan kombineras med våra nutida kamerors automatiska möjligheter.
