Project Description

Tjäderspel – skogsdrakarnas kamp

27 april – 1 maj 2019

Galleri
Boka denna workshop
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Fotografering på några av norra Sveriges bästa tjäderlekplatser
  • Ofta upp mot 5-7 tjädertuppar på varje lekplats
  • Vi är på plats den bästa tiden av leken, den sk. hönveckan
  • Möjlighet att även fotografera på orrlek
  • Alla deltagare har eget gömsle
  • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Utanför gömslet skymmer det så sakteliga och plötsligt hörs ett kraftigt ljud av vingslag, tjädertuppen landar tungt på sin nattkvist. Den första tuppen följs snart av ytterligare tuppar och när mörkret faller är de samlade inför morgonens lek. Redan innan det har börjat att gryna hörs tupparna utanför gömslet, det är redan full aktivitet på lekplatsen. Vi inväntar dagens första ljus och snart kan vi börja fotografera skogsdrakarnas parningsritual. Tupparna markerar sina platser på leken och gör utfall för att utmana andra tuppar om ”bättre” platser. När så en första höna lite försiktigt visar sig på leken ökar tupparnas aktivitet…

Tjädern är storskogens verkliga prakt och att få se och fotografera en tjäderlek är en av våra riktigt stora naturupplevelser. Tjädern är en av fyra arter fåglar i Norden som har en sk. Lek. Detta innebär att fåglarna samlas på samma plats varje år för att para sig. Hanarna är på leken under några veckor men ju närmre parningstiden desto mer aktivt blir leken. Till skillnad från t.ex. orrens lek är tjäderns lite mer oförutsägbar, även om tupparna håller till inom samma område kan det skilja från år till år var centrum av leken är. Detta gör tjäderleken mer svårfotograferad än vad t.ex. orrleken är.

Vi jobbar tillsammans med en mycket kompetent lokal guide som kommer att rekognosera de spelplatser som vi har i området så att vi får så bra fotomöjligheter som det bara går. Då tjädern har denna lite mer oförutsägbara lek kommer allt fokus i första hand att vara på att spendera alla våra morgnar på tjäderlekarna. För att få bra bilder på tjäderleken behövs både tålamod och tid. Vi är på plats den absolut bästa tiden under leken, den sk. hönveckan, när hönorna kommer till lekplatsen och aktiviteten är som intensivast.

På lekplatsen har man ett eget tältgömsle som man övernattar i, vi måste vara i gömslet i god tid innan skymningen så att vi inte stör tjädrarna när de flyger in till sina natträd vid lekplatsen. Så tidigt på morgonen börjar tjädrarna att leka och förhoppningsvis håller de på långt in på morgonen. Även efter att fåglarna lämnat lekplatsen måste man sitta kvar i gömslet ett tag för att inte störa ev. fåglar som sitter kvar i närheten.

Om du vill uppleva ett av nordens stora skådespel i naturen och ta utmaningen att fotografera tjäderlek är detta en workshop för dig.

Vi har även möjlighet att fotografera vid en orrlek om man så önskar.

Resefakta

Datum
27 april -1 maj 2019

Pris  
15 900 kr
(Anmälningsavgift 3 180 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare
Mini 6
Max 8

Sista anmälningsdag
31 mars 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum (stuga för 2 personer), måltider enligt dagsprogram,  tillgång till gömsle (utrustat med enklare liggunderlag), fotoundervisning, lokala resor, transfer till och från Umeå flygplats.

Enkelrum
I mån av tillgång. Kontakta oss för mer information.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Umeå flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), sovsäck, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor på i enklare stugor. Toalett och dusch finns i varje stuga. Övernattning sker dock i tältgömslen i skogen.

Flygplats
Umeå flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Workshopens fokus ligger på att fotografera tjäderlek. Vi kommer att fotografera i första hand från tältgömslen vilket gör det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. Då tjädrarna leker tudigit på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av leken.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonserter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

Kläder
Temperaturen i norra Sverige i månadsskiftet april/maj kan vara behaglig på dagarna men nätterna är fortfarande kalla. Det är viktigt att ha med sig varma kläder och en varm sovsäck så att man inte fryser under natten. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna.

Tillgänglighet
Boendet är fullt tillgängligt. Då våra fotogömslen ligger i skogen är de inte fullt tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan. 

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (27/4) (Middag – Matsäck i gömslet)
Ankomst till Umeås flygplats under förmiddagen och vidare transport till Vår inkvartering. Vi gör oss hemmastadda innan vi har en workshop och information inför de kommande dagarna. Vi äter middag och åker sedan ut till våra gömslen för vår första natt på tjäderleken.

Dag 2-4 (28-30/4) (Frukost  – Middag – Matsäck i gömslet)
Under våra dagar här kommer vi att helt fokusera på att fotografera tjäderleken. Detta innebär att vi spenderar nätterna i gömsle vid tjäderleken, vi åker dit i god tid innan skymning och lämnar våra gömslen framåt förmiddagen dagen efter. Detta är mycket viktigt för att inte störa tjädrarna. Man får med sig en matsäck i gömslet. Frukost äter vi när vi kommer tillbaka till vårt boende. Dagarna ägnar vi åt vila och våra bilder.

Dag 5 (1/5) (Frukost)
Vi har en sista morgon i gömslet och efter frukost åker vi till Umeå flygplats för vidare resa hem.

Galleri

Boka workshop

Tjäderspel - skogsdrakarnas kamp 27 april - 1 maj 2019

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren* Läs resevillkoren
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.