Fotoresa – Sydvästra Kinas naturskatter2018-03-10T09:01:59+00:00

Project Description

Sydvästra Kinas naturskatter – unika apor, coola fåglar och spektakulära landskap

8-22 april 2018

Förlängningsresa: Tangjiahe naturreservat –  ett av Kinas viltrikaste områden

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

 • Fantastiska fototillfällen med ett antal av Kinas mest fantastiska djur- och fågelarter
 • Några av Kinas finaste naturreservat
 • Goda chanser till fyra unika arter apor, bland dem de storvuxna och karismatiska Yunnan snub-nosed monkey och Golden snub-nosed monkey
 • Produktiva, väl inkörda fotogömslen med mängder av färgstarka fåglar
 • Fyra fantastiska hönsfågelarter
 • Tre arter näshornsfåglar
 •  Tofsibis, som länge ansågs vara utdöd
 • Jättepanda i hägn
 • Skyddad låglands- och bergsregnskog
 • Tibetansk natur och kultur runt Shangri-La, på 3000 meters höjd, inklusive det tibetanska lamaklostret Songtsam
 • Kinas antika huvudstad Xián och Terracotta-armén
 • Bra och smakrik mat
 • Staffan Widstrand visar några av sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Goda chanser till fotomöjligheter med upp till fyra arter apor – bland dem den karismatiska Golden snub-nosed monkey, den riktigt storvuxna Yunnan snub-nosed monkey och med en del tur den helt nybeskrivna människoape-arten Skywalker gibbon och den söta languren Phayre’s leaf monkey.

Samt minst fyra arter fasaner/hönsfåglar (guldfasan, grå påfågelfasan, Kalijfasan, djungeltupp och kanske också silverfasan) samt en rad andra färgstarka skogsfåglar.

Vi börjar i ett av Kinas mest artrika områden, i regnskogarna vid den Burmesiska gränsen, lever över 500 fågelarter (bland dem 3 näshornsfågelarter, grå påfågelfasan och en rad lokala eller endemiska specialare), från välplacerade och väl inkörda gömslen, med riktigt bra fotomöjligheter. Längs vägen finns där chans till Phayre’s leaf monkey och kanske den enorma svart jätteekorre. Därifrån rör vi oss till en region med mer bergsregnskog, i jakten på den extremt sällsynta och nyligen beskrivna arten Skywalker gibbon. Vi besöker en Lisu-by där gibbonaporna ses som heliga och därför är extra väl skyddade., sedan över 100 år tillbaka. Med lite tur får vi höra och kanske se dem på ganska nära håll där de rör sig genom trädverket längs invanda rutter i skogen. Sedan rör vi oss upp i Gaoligongbergen, med subtropisk skog och fler chanser till fantastiska fåglar på nära håll från återigen strategiskt placerade gömslen. Här finns chans också till en del kul endemiska amfibier och reptiler. Kanske också jätteflygekorrar på natten? Därefter vidare norrut i Yunnan, med ett stopp i den trevliga staden Dali, till de Tibetanska områdena runt staden Shangri-La. Här besöker vi det stora lamaklostret Songtsam och härifrån reser vi till platser med goda möjligheter till foto av svarthalsad trana och närkontakter med den storvuxna Yunnan snub-nosed monkey.

Slutligen flyger vi tillbaka till den antika kejsarhuvudstaden Xián, för att utforska den, besöka den berömda ”Terracotta-armén” och ett par viltrika naturreservat i regionen. Trakterna här erbjuder goda chanser till Tofsibis (som i årtionden troddes utrotad), den otroligt söta Golden snub-nosed monkey och den osannolika guldfasanen.

Bra, god mat rakt igenom, liksom nära möten med färgstarkt klassisk kinesisk, tibetansk, lisu- och naxi-kultur.

Ledare är Kinakännaren och fotografen Staffan Widstrand, tillika VD för det stora initiativet Wild Wonders of China.

Resan är 15 dagar, med möjligheten till en förlängningresa med 6 dagar. Det är en tur som du ärligt talat verkligen inte vill missa, till viltlivet i Tangjiahe’s naturreservat, ett av Kinas allra bästa, i Sichuan, med möjliga arter som den storvuxna oxgemsen Golden takin, Himalaya-svartbjörn, Tibetansk makak, flera hjortarter och fåglar som guldfasan och Temminck’s tragopan.

Med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om. Men chanserna att möta och fotografera de flesta arter som nämnts här är mycket stora. I Kina förändras dock saker mycket snabbt, något man måste vara medveten om när man reser här. Områden kan öppnas som varit stängda, eller stängas, som varit öppna, men någon dags varsel. Flexibilitet är alltså av stor vikt.

De lokala guiderna och Staffan har stor erfarenhet av både Kina, de lokala platserna, djurlivet och fotografering under de förhållanden som råder. Dessa delar av Kina brukar bjuda på både spännande och god mat. Yunnan är ett av Kinas och världens gastronomiska centrum. Ingen går hungrig. Logi i tvåbädds hotellrum, oftast av medelklass eller bättre, med WC och dusch på rummet. Med undantag av att vi de första fyra nätterna i regnskogen i början av resan, bor i ganska nyligen skapade guesthouses, med mycket enkel logi. Detta för att spara oss många dagliga extra restimmar på vägarna. I Xián trakten är login också lite mer folkligt Bed-and-Breakfast-betonad.

Flera föreläsningar och fotogenomgångar kommer att hållas av Staffan, som också kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positivt sinnad bildkritik.

Staffan kommer naturligtvis att bistå deltagarna med nödvändig hjälp/foto-coaching.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Resefakta

Datum
8-22 april 2018

Pris  
51 000 kr
(Anmälningsavgift 10 200 kr)*

Förläng din resa i Kina med vår förlängningsresa till Tangjiahe naturreservat –  ett av Kinas viltrikaste områden.
Läs mer…

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 10
Max 14

Sista anmälningsdag
31 december 2017

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum med privat dusch i hotell av medelklasstandard de flesta nätter. Fyra nätter i början med enklare logi. Helpension, fotoundervisning, lokala guider och svensk reseledare. Alla inrikesflyg, transfers, marktransporter och inträdesavgifter, från mötesplatsen på Beijing’s flygplats, fram till avresan från Xián’s flygplats.

Enkelrumstillägg
6 500 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Beijing respektive Xian, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras vid maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Samling på Beijing’s flygplats (Beijing Capital International airport PEK), Terminal 2 den 8 april kl 10.00. Exakt plats meddelas senare. Vi flyger därefter till Tengchong i Yunnan tillsammans. Resan avslutas på Xian´s flygplats (Xian International Airport Xianyang XIY).

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv och makro till teleobjektiv.  Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan även för viss djurfotografering.
Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.
Då det finns risk att det ibland regnar är det viktigt att ha med bra regnskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha bra överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Ett lätt stativ ökar bildmöjligheterna.
Det går åt fler bilder än de flesta kanske ofta tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.

Kläder
Vi räknar med temperaturer på mellan 28 C i regnskogen, till kanske blott 5 C i Shangri-La.  Rejäla fältkläder är att rekommendera. Tunna, svala långbyxor och skjortor för regnskogen (shorts rekommenderas inte, pga vassa kvistar, taggar och iglar). Tröja, vantar, jacka och mössa för de nordligare trakterna. Regnkläder är en självklarhet. I regnskogen är en poncho att rekommendera, samt ett litet paraply. Kortskaftade, lätta vandringskängor är bra. En teleskopisk vandringsstav rekommenderas starkt för skogsvandringarna. En keps eller hatt och solglasögon mot den starka solen. Ett tunt underställ i Merinoull gör susen på eventuellt kyliga hotellrum.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Visum
För inresa i Kina behöver svenska medborgare visum. Ansök om visum i god tid! Ni kommer att få en nödvändig inbjudan från den kinesiska reseagenten som ska lämnas in tillsammans med passet för att ansöka om visum. Visumansökan görs lämpligast genom China Travel i Stockholm. China Travel info@china-travel.se Vi rekommenderar dem också varmt som agenter för att beställa de internationella flygbiljetterna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Resdag (7/4)
Flyg Skandinavien till Beijing Capital International airport PEK.

Dag 1 (8/4) (Middag)
Ankomst Beijing, inrikesflyg till Tengchong i Yunnan provinsen, med bil vidare till Yinjiang och vår enkla logi i guesthouse vid ett stort naturreservat vid den burmesiska gränsen.

Dag 2 (9/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig avfärd till gömslen i regnskogen, heldag i gömslena med möjligheter till djungeltupp, grå påfågelfasan, Kalijfasan, tre hornbillarter, pied falconet, fnittertrastar, jättehackspettar, klyvstjärtar, dwarf kingfisher, en rad andra attraktiva regnskogsfåglar, samt svart jätteekorre.
Övernattning i samma guesthouse som igår.

Dag 3 (10/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Hela förmiddagen i gömslena. Efter lunch kör vi till byn Zhurna, 4-5 h. Möjligen med stopp längs vägen för att hitta de söta Phayre’s leaf monkey, om de finns i området denna dag (de rör sig in en regelbunden veckoslinga i skogen och man vet inte på förhand om de är nära vägen eller ej). Nära Zhurna ligger en Lisu-by med goda möjligheter att kort få se Skywalker gibbons på ganska nära håll, där de drar fram genom bladverket. Myndigheterna har diskuterat om att eventuellt stänga ner området för besökare ”för apornas skull”. Om så skulle ske använder vi den tid vi planerat i Zhurna, för att istället tillbringa mer tid i gömsleområdena där resan började, som ännu kommer att ha mycket att erbjuda oss.
Övernattning på enkelt hotell/guesthouse i Zhurna.

Dag 4 (11/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgonvandring med lokala Lisu-guider från byn i skogen för att eventuellt få syn på Skywalker gibbons. Heldag i bergsregnskogarna. Övernattning på enkelt hotell/guesthouse i Zhurna.

Dag 5 (12/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgonvandring i skogen med lokala Lisu-guider från byn , eventuell chans på Skywalker gibbon, och därefter körning till Gaoligongbergen, med fler, väl inkörda fågelgömslen och vissa strövtågsmöjligheter till fots i de fina subtropiska skogarna. Om vi hinner prövar vi några gömslen redan idag. Övernattning på ett trevligt guesthouse.

Dag 6 (13/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Heldag i Gaoligongbergen. Val mellan flera bra gömslen eller skogsvandring. Vi prövar en nattfoto-runda, med möjligheter till sällsynta amfibier och kanske jätteflygekorrar? Övernattning på samma gesthouse som natten innan.

Dag 7 (14/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Gryning i Gaoligongskogarnas gömslen, därefter bilresa norrut till den legendariska antika staden Dalí. Besök i staden på kvällen. Övernattning på hotell utanför Dalí.

Dag 8 (15/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgon vid en våtmark utanför Dali, med rikt fågelliv. Därefter vidare bilresa 5-6 h norrut, till ett skogsreservat med Yunnan snub-nosed monkeys. Övernattning på ett bra hotell i byn utanför reservatet.

Dag 9 (16/4) (Frukost – Lunch  – Middag)
Hela morgonen i naturreservatet, med goda fotomöjligheter på nära håll av Yunnan snub-nosed monkey, vid de lavbehängda bergsskogarna. Därefter, till den fantastiska tibetanska staden Shangri-La, på 3200 m ö h. Eftermiddagsbesök på det ståtliga tibetanska Lamabuddhistklostret Songtsam. Övernattning på hotell i Shangri-La.

Dag 10 (17/4)  (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidigt morgonbesök vid Napa Lake utanför staden och chanser till svarthalsad trana och andra vattenfåglar. Sedan flyg till Xián i provinsen Shaanxi. Övernattning på hotell i utkanten av Xian.

Dag 11 (18/4)  (Frukost – Lunch  – Middag)
Morgonbesök vid den så kallade Terracotta-armén, utanför Xian. Därefter besöker vi ett bra ställe för Golden snub-nosed monkeys och reser vidare till ett biosfärreservat väster om Xian, vid foten av Qinlingbergen, där vi kommer att spendera de kommande två dagarna. Övernattning på familjärt guesthouse inom reservatet.

Dag 12 -13 (19-20/4)  (Frukost – Lunch  – Middag)
Två dagar i detta område, gömsle med goda chanser till guldfasan och en del andra fåglar vi inte sett förut, vi besöker en koloni tofsibisar, samt möjlighet att besöka en plats där den mytomspunna ibisnäbben häckar. Övernattning på samma guesthouse utanför reservatet som natten innan.

Dag 14 (21/4)  (Frukost – Lunch  – Middag)
Morgonbesök i reservatet igen och därefter transport till Xián för dem som ska flyga hem nästa dag. På eftermiddagen stadsbesök i Xian’s gamla stad. Övernattning på bra, centralt beläget hotell i Xian.
För de som valt att vara med på förlängningsresan: istället heldags bilresa eller eventuellt resa med den helt nya snabbjärnvägen, till Tangjiahe.

Dag 15 (22/4)  (Frukost)
För de som inte är med på förlängningsresan: Transfer till flygplatsen och hemresa från Xián.

Galleri

Sista anmälningsdag

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Sydvästra Kinas naturskatter – unika apor, coola fåglar och spektakulära landskap 8-22 april 2018

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Jag bokar även förlängningsresan Tangjiahe naturreservat – ett av Kinas viltrikaste områden 21 – 27 april 2018*
JaNej

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans deltagare*
Jag godkänner resevillkoren* Läs resevillkoren
All korrespondans kommer att ske via e-mail om inget annat specifieras av kund