Fotoresa Svalbard2018-05-22T10:56:38+00:00

Project Description

Svalbard – isbjörnens rike

19 – 26 maj 2018 FULLBOKAD

Galleri
Omdömen

Några av resans höjdpunkter

  • Stor chans att se isbjörnar i storslaget islandskap.
  • Besök i valrosskolonier.
  • Fjällräv och Svalbardsrenar.
  • Fantastiska fågelberg.
  • Ismås och mängder av andra spännande fåglar.
  • Närgångna möten med storsälar och chans på val. 
  • Tillgång till zodiaker som används för landstigningar och bättre fotovinklar.
  • Glaciärer och packis.
  • Midnattssol.
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Geografiskt tillhör Svalbard Europa men naturen liknar knappast någon annan del av världsdelen. Ett polarområde, mellan 74:e och 80:e breddgraden och endast 600 km från Nordpolen, som har en fantastisk natur med glaciärer, isberg och höga spetsiga bergstoppar, vilka har gett upphov till namnet Spetsbergen som området också kallas.

Svalbard är förutom is, glaciärer och berg också arktisk tundra som under den korta sommaren förgylls av arktiska blommor. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen, detta tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen.

Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till slutet av sommaren och ett spännande djurliv. Svalbard är kanske mest känt för isbjörnar men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och valar. Att komma hit i maj när det vita landskapet fortfarande dominerar är en mäktig upplevelse. På sommaren smälter mycket av snön och isen bort.

På Svalbard strövar den lilla och speciella svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till ett extremt vinterklimat. På sommaren jagar fjällräven där det finns fåglar och på vintern följer den isbjörnarna. De mäktiga fågelfjällen är fulla med arktiska måsfåglar och alkor, som spetsbergsgrissla och alkekung. Alla häckar under några hektiska sommarmånader och då sjuder fågelbergen av stora flockar på surrande vingar och melodiska låten. Längs stränderna i norr fodösöker valrossar efter musslor och bard- och tandvalar jagar i de rika havsområden där havsströmmar väller upp.

På Svalbard är isbjörnarna liksom valrossarna inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om. Men chanserna att möta isbjörnar är stora, och för den som fotograferar isbjörnar är bakgrunderna och miljöerna på Svalbard någonting i särklass.

Resrutten avgörs inte i förväg utan eftersom vi hyr hela båten har vi friheten att planera den utifrån aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar och väderlek. På båten finns självklart även zodiaker som vi kommer att använda för att dels göra landstigningar för intressanta motiv men även för att kunna komma i bättre fotovinklar än vad vi gör från M/S Malmö. Vi använder även zodiakerna för att komma till områden i fjordarna som M/S Malmö inte kan gå till.

Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa.

Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt­ningen är svenskspråkig.

M/S Malmö renoverades varsamt 2013-2014. Fartyget är sedan 2004 K-märkt. Fartyget har kapacitet för 12 passagerare och 2 guider i sju trevliga tvåbäddshytter, alla med under- och överslaf och utsides hyttventiler. Fem av hytterna är utrustade med privat dusch/WC. Sängarna bäddas och rummen städas dagligen eller så ofta det går. Kocken brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen går hungrig på denna båt.

Flera föreläsningar kommer att hållas av den fotografiska reseledaren.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografisk workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Skiss över M/S Malmö

Skärmavbild 2017-06-19 kl. 10.05.18

Resefakta

Datum
19-26 maj 2018

Avgång från Longyearbyen den 19 maj 2018 kl. 16.00. Vi lämnar fartyget i Longyearbyens hamn efter frukost den 26 maj 2018 ca kl. 09.00.

Pris
  
47 900 kr (del i dubbelhytt utan egen WC/dusch)

52 000 kr (del i dubbelhytt med egen WC/dusch)
(Anmälningsavgift 10 400 kr)*

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare

Min 10
Max 12

Sista anmälningsdag
31 mars 2018

Inkluderat i priset

Del i dubbelhytt enligt bokning & måltider enligt program, fotoundervisning, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder , transfer till och från Longyearbyens flygplats.

Enkelhytt
Mycket begränsad tillgång, kontakta oss för mer information.

Ej inkluderat i priset
Flyg t/r till Svalbard, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras till maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats

Longyearbyen flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.  Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan även för djurfotografering.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 500 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
Då det kan förekomma snöfall/regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt  kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

Kläder

Man får räknar med att temperaturen på Svalbard kan gå ner till flera minusgrader så här års.  Rejäla fältkläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa samt regnkläder är självklarheter.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
 Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (19/5) (Middag)
De som anländer denna dag till Longyearbyen med eftermiddagsflyget hämtas upp av oss på flygplatsen för transport till båten. De som anlänt till Longyearbyen tidigare hämtas upp vid respektive hotell. Cirka klockan 16 seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte har bättre indikationer för att den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. På kvällen äter vi välkomstmiddag.

Dag 2-7 (20-25/5) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa genomdrivisen på nordsidan av Spetsbergen och Nordaustlandet och ta oss in i olika fjordar. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross och säl. Så här års är land­skapet mycket vintrigt, det är det vita som dominerar. Har vi tur passerar vi Alkefjell med redan nu kanske femtiotusen spetsbergsgrisslor. Grissleparen besätter klipphyllorna mitt bland snö och is. Fotografering sker dygnet runt, midnattssolen har nyligen kommit men ljuset är fortfarande lågt och varmt.

Dag 8 (26/5) (Frukost)
Vi är tillbaks vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost får ni hjälp med transport till flygplatsen eller in till byn.

Galleri

Denna resa är fullbokad!