Project Description

Svalbard – augusti/september 2019

30 augusti – (förlängd till) 8 september 2019 FULLBOKAD!

Anmälan till reservlista
Galleri
Omdömen

Några av resans höjdpunkter

 • Stor chans att se isbjörnar i storslaget islandskap.
 • Besök i valrosskolonier, på sensommaren är en fördel att dessa blivit riktigt stora.
 • Fjällräv och Svalbardsrenar.
 • Fantastiska fågelberg.
 • Ismås och mängder av andra spännande fåglar.
 • Närgångna möten med storsälar och vid denna tid ökad chans på val. 
 • Tillgång till zodiaker som används för landstigningar och bättre fotovinklar.
 • Glaciärer och packis.
 • Midnattssol som nu går längre ner med chans till ännu bättre kvällsljus.
 • Reseledarna visar dig sina bästa ställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi hyr m/s Freya, ett snabbare skepp som vi sparar mycket restid med, och vi har dessutom förlängt resan med ett dygn för att nå ännu längre.
Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger Svalbard, en vildmark som fascinerar. Svalbard är förutom is, glaciärer och berg också arktisk tundra som under den korta sommaren förgylls av arktiska blommor. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen, detta tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen.  Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till sensommaren och ett spännande djurliv. Isbjörnar är Svalbard kanske mest känt för men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och valar.  På sommaren smälter mycket av snön och isen bort, och båten kan gå fram utan problem med isförhållanden, och vi kan alltså nå mycket längre än vanligt på denna resa. Dessutom brukar detta vara den bästa tiden att se mycket isbjörnar och valrossar.
På Svalbard strövar den lilla och speciella svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till ett extremt vinterklimat. På sommaren jagar fjällräven där det finns fåglar och på vintern följer den isbjörnarna. De mäktiga fågelfjällen är fulla med arktiska måsfåglar och alkor, som spetsbergsgrissla och alkekung. Alla häckar under några hektiska sommarmånader och då sjuder fågelbergen av stora flockar på surrande vingar och melodiska låten. Längs stränderna i norr fodösöker valrossar efter musslor och bard- och tandvalar jagar i de rika havsområden där havsströmmar väller upp. Som talrikast nrukar man se valrossarna just vid tidpunkten för vår resa.
På Svalbard är isbjörnarna liksom valrossarna inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.
Denna gång har vi förlängt resan med ytterligare en natt och dag för att kunna gå riktigt långt. Vi har hyrt den nyrenoverade båten Freya, störst i svenska MasterMariners lilla ”flotta” av arktisbåtar. Efter ombyggnaden har båten plats för 26 passagerare men vi kommer att ta maximalt 18–19 deltagare. Den har högsta isklass, den är alltså ännu mer ägnad för att ta sig in i isen; dessutom tjänar man många timmar på den snabbare motorn, man når målen betydligt snabbare.
Som expeditionsledare fungerar Brutus Östling tillsammans med Bjørn Anders Nymoen. Anders Lindblom kör en av zodiakarna, och Agneta Östling tar hand om praktiska frågor före resan och även ombord på fartyget.
Fartyget M/S Freya
Vi hyr för den här resan som är ett dygn längre än våra tidigare resor hela båten M/S Freya med 26 sovplatser, men vi begränsar resan till maximalt 19 deltagare. Båten har tre zoodiakar.
Det är en fotoresa, även om andra kan följa med och få en helt fantastisk upplevelse. Att det i första hand är en fotoresa innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få bra bilder. Måltider skjuter vi på när det behövs; det vill säga om vi har bra motiv. Isbjörnar och valrossar är naturligtvis högsta prioritet.
Resrutten avgörs inte i förväg. Vår preliminära plan är att gå nordost. Eftersom vi hyr hela båten har vi friheten att planera den utifrån aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar och väderlek. Men tack vare att vi är på en extra snabb båt med högsta isklassen kan vi ta oss längre än normalt på samma tid. Vi klarar också att ta oss in i isen ännu bättre.
Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa.
Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt­ningen är svenskspråkig.
Det för detta ändamål nyrenoverade och häromåret ombyggda skeppet M/S Freya är perfekt för fotografering, med större möjligheter att ta sig in i isen än vanligt. Alla rum på båten har egen dusch/WC. Sängarna bäddas och rummen städas dagligen eller så ofta det går. Kocken brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen brukar gå hungrig på dessa båtar.
Föreläsningar kommer att hållas av reseledarna.
Vi kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positiv bildkritik. Och vi som är guider kommer naturligtvis att bistå deltagarna med all nödvändig hjälp.

Huvuddäck

6 dubbelhytter med nedre bäddar och privat WC/dusch.

1 Superior hytt med dubbelbädd och privat WC/dusch (endast för par).

Båtdäck

4 dubbel-/trippelhytter med nedre bäddar och privat WC/dusch (1 extrasäng finns tillgänglig i varje hytt som då görs till trippelhytt).

Total kapacitet 26 passagerare och guider. Vi begränsar oss till max 18–19 passagerare/resenärer.

Resefakta

Datum
30 augusti – förlängd till 8 september 2019

Avgång från Longyearbyen den 30 augusti 2019 kl. 16.00. Vi lämnar fartyget i Longyearbyens hamn efter frukost den 8 september ca kl. 09.00.

Pris
  

55 900 kr (del i dubbelhytt med egen WC/dusch)
(Anmälningsavgift 11 000 kr)*   FULLBOKAT

66 500 (enkelhytt = dubbelhytt utnyttjad som enkelhytt med egen WC/dusch)
(Anmälningsavgift 14 000 kr)*   FULLBOKAT

48 600 (del i trippelhytt med egen WC/dusch, begränsat antal rum)
(Anmälningsavgift 10 000 kr)*   FULLBOKAT

Reseledare
Brutus Östling & Bjørn Anders Nymoen

Antal deltagare

Min 12
Max 19

Sista anmälningsdag
31 mars 2019

Inkluderat i priset

Del i dubbelhytt enligt bokning & måltider enligt program, fotoundervisning, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder , transfer till och från Longyearbyens flygplats.

Enkelhytt
Mycket begränsad tillgång, kontakta oss för mer information.

Ej inkluderat i priset
Flyg t/r till Svalbard, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras till maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats

Longyearbyen flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.  Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt  kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

Kläder

Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader upp till 12–16°.  Rejäla fältkläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa samt regnkläder är självklarheter.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska (och engelska).

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg eller bokar ett helt reservat avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften (vilken inte återfås vid avbokning) är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger litet tidigare (normalt har vi 60 dagar innan avresa).

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
 Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (30/8) (Middag)
De som anländer denna dag till Longyearbyen med eftermiddagsflyget hämtas upp av oss på flygplatsen för transport till båten. De som anlänt till Longyearbyen tidigare hämtas upp vid respektive hotell. Cirka klockan 16 seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte har bättre indikationer för att den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. På kvällen äter vi välkomstmiddag.

Dag 2-9 (31/8-7/9) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa norr om Svalbard och nordost. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross och säl. Så här års är valrosskolonierna fler och större.  Fotografering sker dygnet runt, vi har bra ljus även på dagen och nu börjar solen gå riktigt lågt ner vid midnatt.

Dag 10 (8/9) (Frukost)
Vi är tillbaka vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost får ni hjälp med transport till flygplatsen eller in till byn.

Galleri

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Svalbard 30 augusti – 8 september 2019

OBS! När du gjort er anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.