Project Description

Spaniens unika stäppfåglar på nära håll

23 – 30 april  2019

Galleri
Bokningen är stängd på denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Goda chanser till närbilder på de imponerande och annars skygga stortrapparnas och småtrapparnas spel från gömsle.
  • Svartvingad glada på nära håll från gömsle.
  • Grågam och gåsgam på nära håll och sannolikt med Spaniens vackraste bakgrund från gömsle.
  • Biätare och blåkråka från gömsle.
  • Fotografering från gömsle vid så kallade drinking ponds som besöks regelbundet av bland annat  blåskata, rödhöna och flera olika småfågelarter.
  • Rödfalk, härfågel, biätare och minervauggla vid boplats, från gömsle.
  • Välfungerande, väl inkörda fotogömslen med spegelglas.
  • Vi bor på ett enkelt, spanskt landsbygdshotell med de flesta av gömslena inom 10 – 15 minuters avstånd.
  • Reseledaren ger dig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd i Spanien via Birdlife.

En underbar fågelfotovecka i den spanska regionen Castilla La Mancha med arter som stortrapp, småtrapp, svartvingad glada, rödfalk, biätare och blåkråka.

För denna intensiva fågelfotovecka har vi har handplockat några av de bästa fotogömslena i Europa för att komma nära och fotografera stäppens fåglar. Europas bästa gömsle för den sällsynta svartvingade gladan. Flera väl inkörda gömslen från vilka vi kan fotografera de skygga stor- och småtrapparnas otroligt bildmässiga parningsspel. Andra gömslen för biätare, blåkråka, blåskata, rödhöna, gamar, minervauggla, rödfalk och en rad olika småfåglar. Dessutom ett markgömsle vid en vattensamling som på den torra stäppen ofta drar till sig våtmarksfåglar, i ögonhöjd.

På den vårgröna stäppen prövar vi flera olika gömslen med olika vinklar, bakgrunder och arter, enligt ett rotationsschema så att alla får chans att försöka fotografera alla de viktigaste arterna. Under kvällarna visar ledaren bilder och går igenom lite kamerateknik för de som vill, med en del viktiga lyxtips för naturfotografen och vi tittar på varandras nytagna bilder och diskuterar runt dom. Gruppen är liten, så att det blir maximalt med tid för alla att diskutera foto med ledaren.

Resefakta

Datum
23 – 30 april 2019

Pris
27 900:-
(Anmälningsavgift 5 580 kr)*

Reseledare
Johannes Rydström

Antal deltagare
Min 6
Max 6

Sista anmälningsdag
31 januari 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum med privat dusch på hotell av medelklasstandard. Helpension, fotoundervisning, lokala gömslen och guider samt svensk fotoreseledare. Alla transporter i Spanien.

Enkelrumstillägg
3 500 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Madrid, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras vid maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Madrid internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.
Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från gömslefotografering av fåglar till landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gamgömslet.Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering.Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är snudd på ett måste i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man har större teleobjektiv med sig.

Kläder
Vi kan räkna med temperaturer på mellan 20-25 C mitt på dagen och kanske blott 7–8 C tidigt om morgonen. Enklare fältkläder är att rekommendera. Tunna, svala långbyxor och skjortor, gärna även ett par skjorts och t-shirt, att använda mitt på dagen. Varm tröja, skaljacka, tunna vantar och ev mössa och ett tunt ullunderställ för morgontimmarna.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (23/4) (Lunch – Middag)
Vi möts i ankomsthallen på Madrids internationella flygplats runt lunchtid. Vårt mysiga lilla landsbygdshotell ligger i regionen Castilia La Mancha, bara halvannan timmes bilresa från Madrid. Vi stannar till längs vägen för lunch. Incheckning under sen eftermiddag. Vid middagen går vi igenom upplägget för morgondagens och den kommande veckans fotografering. Om tid finns, så gör vi en utforskningstur på kvällen. Middag sent.

Dag 2-7 (24-29/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Gömslefotografering morgnar/förmiddagar, samt kvällar. Däremellan lunch och vila några timmar på hotellet, utom för den som just för dagen sitter i det Europa-unika enpersons-gömslet för svartvingad glada, där är det en längre session och lunchpaket som gäller. Även för stortrappsgömslet är det längre session och lunchpaket som gäller. Vi roterar mellan de många olika gömslena enligt ett upplagt schema så att alla får chans att prova att fotografera alla de viktiga arterna. På kvällarna, tid för bild- och teknikdiskussioner och sammanfattning av dagens fotograferande. Middag sent.

Dag 8 (30/4) (Frukost)
De som ska fortsätta på vår lika fantastiska resa ”Extremaduras unika korkekskogsfåglar” har en lugn morgon i avvaktan på att resa vidare till nästa familjehotell som är vår bas för den resan. De som ska hemåt reser iväg mot Madrids internationella flygplats där vår stäppfågelresa avslutas.

Galleri

Bokningen är stängd på denna resa