Project Description

Shetlandsöarna

Tidpunkt: juni 2019

Resans längd: 9 dagar

Galleri
Gör en intresseanmälan
Omdömen

Mer än 170 km nordost om Skottland ligger Shetlandsöarna, Storbritanniens nordligaste utpost. Skulpterade av Atlantens våldsamma krafter reser sig öarna ur havet med sina dramatiska kuster. I detta gränsområde mellan land och hav finns en säregen natur och ett mycket spännande landskap.

Shetland har spektakulära havsfågelkolonier som bara få, om något, ställen kan matcha. Havet runt Shetlandsöarna är rikt på marint liv och de senare åren har valskådningen ökat. Grindval, späckhuggare och flera delfiner ses regelbundet, till exempel flasknosdelfin, Rissos delfin, vitsiding och vitnos. Även knölval och vikval är regelbundet förekommande. Både knubbsäl och gråsäl är mycket vanliga och finns med stora bestånd. Utter har sitt starkaste fäste i Europa och är vanligt förekommande vid alla kuster.

Shetlandsöarna består av drygt 100 större och mindre öar med en samlad yta av 1 408 km2, ungefär lika stort som Öland. Bara 17 större öar är bebodda. Här finns inga träd eller naturlig skog, däremot sträcker sig ljungklädda hedar milsvitt i landskapet. Endast i de små dalarna och vid de låga stränderna bryts det bruna karga mot grönska. I årtusenden har shetländarna levt ett hårt liv och försörjt sig genom fiske och ”crofting” – småbruk som ger mat, torv till bränsle och bete för fåren. Naturen domineras av närheten till havet och kusterna är djupt inskurna och eroderade. Var man än befinner sig på öarna är man aldrig mer än dryga 5 km från havet.

Den mest fascinerande fågelgruppen på Shetland är havsfåglarna, som häckar på olika klipphyllor som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Det finns två nationella reservat för häckande havsfåglar – på ön Noss och på den nordliga halvön Hermaness på ön Unst. Båda är dominerade av hedar och branta fågelberg med ett myller av fåglar. På Hermaness häckar bland annat havssula med 9 500 par och storlabb med 800 par. Vid Sumburgh Head finns också flera havsfågelkolonier.

Under denna resa rör vi oss runt på huvudön Mainland från klipporna längst i söder till de dramatiska kusterna i väster. Vi strövar också vid låga stränder på jakt efter utter, vadarfåglar och strandmotiv. Vi besöker den obebodda ön Mousa med världens bästa bevarade torn från keltisk järnålder och massor av sälar och labbar.

En, av många höjdpunkter på resan är när vi med båt beger oss in under den mäktiga havssulakolonin på Noss för att fotografera fiskande havssulor på nära håll.

Från Mainland går färden norrut till den nordligaste ön Unst. I reservatet Hermans på nordliga Unst finns det otroliga mängder med havsfåglar som häckar på klipphyllorna som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Havssulor, storlabb och lunnefågel är bara några de spännande arter som finns.

Om du är intresserad av att följa med kan du göra en icke bindande intresseanmälan nedan, så får du all information om resan så snart allt är klart.

Fotomotiv finns överallt på Shetlandsöarna och denna resa fotografera vi allt från landskap till djur. Vi tar oss runt med minibuss och till fots och det blir garanterat varierande och spännande fotomässigt.

Galleri

Intresseanmälan (ej bindande)

Shetlandsöarna juni 2019

OBS! När ni gjort er intresseanmälan ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.