NÅGRA HÖJDPUNKTER
- En fotoresa som är planerad precis under den period då fågellivet är som mest aktivt. Åsne- och klipphopparpingvinernas ungar kläcks eller har just kläckts, och kejsarskarvarna flyger fram och tillbaka med byggmaterial till sina bon.
- Vi besöker den största kolonin av kungspingviner på Falklandsöarna – en syn du aldrig kommer att glömma
- Fyra arter pingviner, kungspingvin, åsnepingvin, klipphopparpingvin och Magellanpingvin.
- Vi besöker koloni med svartbrynad albatross. Här finns också gott om tofskarakara.
- Stora chanser att se och fotografera elefantsälar, sjölejon och pälssälar
- Vi besöker fyra olika områden, var och en med helt unika fotomöjligheter.
- Vi maximerar tiden och möjligheterna för fotografering genom att tillbringa två till fyra dagar i varje område, istället för att skynda igenom alla öar och lägga större delen av tiden på att resa.
- Kort promenadavstånd till de flesta kolonier, vi skjutsas med fyrhjulsdrivna fordon till några kolonier.
- Liten grupp av likasinnade – max sju deltagare.
- Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade
FALKLANDSÖARNA
Falklandsöarna, belägna i södra Atlanten cirka 500 km från Sydamerikas sydligaste spets, erbjuder en av världens mest exceptionella upplevelser för fågelfotografering. Med över 200 fågelarter, inklusive ikoniska pingvinkolonier och sällsynta havsfåglar, finns det oändliga möjligheter till fantastiska bilder av djurliv. Här får du chansen att fånga intima ögonblick med flera pingvinarter, såsom de majestätiska kungspingvinerna, de lekfulla gentoo, de karismatiska klipphopparpingvinerna och de charmiga magellanpingvinerna. Öarna är också hem för stora populationer av karakaror, albatrosser, petreller och andra havsfåglar, vilket gör det till en perfekt plats för att fotografera dramatiska actionbilder mot en storslagen kustbakgrund.
Det karga landskapet och de varierade miljöerna – från vindpinade stränder till dramatiska klippor – erbjuder en mångfald av bakgrunder för dina bilder. Du får möjlighet att fotografera fåglar i deras naturliga miljö, ofta på bara några meters avstånd, eftersom det fantastiska djurlivet på öarna är vana vid människans närvaro.
Denna fototur erbjuder en unik chans att inte bara uppleva det rika fågellivet, utan också att dokumentera det i en orörd och stillsam miljö. Oavsett om du är entusiastisk amatör eller erfaren professionell, är Falklandsöarna ett måste för alla som brinner för natur- och djurfotografi.
Att utforska Falklandsöarna är ett äventyr i sig! Resor över det karga landskapet sker ofta off-road, vilket gör upplevelsen både naturskön och i lugn takt. För att nå de yttre öarna krävs småflyg, med avgångar som anpassas efter de senaste väderförhållandena.
För att du ska få ut mesta möjliga av din fototur har vi noggrant valt ut fyra nyckelplatser, som alla erbjuder exceptionella möjligheter till djur- och fågelfotografering. Genom att fokusera på dessa utvalda områden maximerar vi din tid i fält och ger dig bästa möjliga chans till oförglömliga möten med det unika djurlivet och de spektakulära landskapen som gör Falklandsöarna till ett paradis för fotografer.
VOLUNTEER POINT
Volunteer Point, beläget på östkusten av East Falkland, är ett måste när man besöker Falklandsöarna. Det nås med bil från Stanley och är känt för att hysa den största kolonin av kungspingviner på öarna – med närmare 2000 häckande par. Området erbjuder oslagbara möjligheter att fotografera dessa majestätiska fåglar i deras naturliga miljö. Med en vidsträckt, orörd strand och dramatiska kustvyer utgör Volunteer Point en magnifik bakgrund för våra bilder. Förutom de ikoniska kungspingvinerna finns här även gentoo- och magellanpingviner samt sjölejon som patrullerar stränderna på jakt efter pingviner. Det finns goda chanser att få bevittna en jakt på stranden. Den avlägsna och stillsamma miljön möjliggör nära möten, där fotografer kan fånga unika beteenden på bild.
SEALION ISLAND
Sealion Island, en av Falklandsöarnas verkliga juveler, erbjuder en oförglömlig upplevelse för naturfotografer. Denna avlägsna och orörda ö är ett förstklassigt resmål för fotografer. Sealion Island är hem för stora kolonier av sydliga sjöelefanter och lekfulla sydamerikanska sjölejon, som båda kan observeras på nära håll. Ön är även en viktig häckningsplats för den hotade åsnejagande karakaran (striated caracara), samt hyser kolonier av klipphopparpingviner, gentoo- och magellanpingviner, och den imponerande svartbrynade albatrossen. Det rika marina livet lockar också till sig späckhuggare som patrullerar kusten i jakt på byten. Att få bevittna dessa topprovdjur jaga längs strandkanten, ibland fångandes unga sälar eller sjölejon, är en dramatisk och sällsynt upplevelse som erbjuder enastående fotomöjligheter.
Tillgänglig endast med småflyg, erbjuder Sealion Island en exklusiv och ostörd upplevelse där djurlivet frodas. Med oändliga möjligheter till fantastisk fotografering är detta den ultimata destinationen för den som vill fånga Falklandsöarnas råa skönhet i sin renaste form.
SAUNDERS ISLAND
Saunders Island är en av de mest spektakulära platserna för djur- och fågelfotografering på Falklandsöarna – ett drömresmål för naturfotografer. Denna avlägsna och vilda ö bjuder på storslagna landskap, från dramatiska havsklippor och böljande sanddyner till orörda stränder fulla av liv. Öns två främsta fotoplatser är The Neck och The Rookery.
The Neck, ett vackert sandigt näs, är en av Falklands bästa platser för att fotografera djurliv. Här finns häckningskolonier av fyra pingvinarter – kungspingvin, gentoo, magellan- och klipphopparpingvin – vilket skapar fantastiska fototillfällen. Sjöelefanter och sjölejon ses också vila längs stränderna, medan rovfåglar som labbar och karakaror kretsar ovanför. Ljuset vid soluppgång och solnedgång här är särskilt magiskt för fotografering.
The Rookery, en hög och vindpinad klippsida, hyser en stor koloni av svartbrynade albatrosser. Att se dessa majestätiska fåglar sväva över den dramatiska kusten eller ta hand om sina ungar på smala klippavsatser är en oförglömlig upplevelse. Klipphopparpingviner häckar också i det karga landskapet och tar sig upp för de branta klipporna via den berömda “rockhopper highway” förbi det lika kända “penguin shower”.
Med sin rika fauna, fantastiska natur och dramatiska ljusförhållanden erbjuder Saunders Island en naturfoto-upplevelse i världsklass i hjärtat av Falklandsöarna.
KIDNEY COVE
Beläget endast en kort bit från Stanley är Kidney Cove en fantastisk men ofta förbisedd plats för fågelfotografering. Detta vackra kustområde har en blandning av gräsbevuxna uddar, steniga stränder och skyddade vikar – ett perfekt habitat för en mängd olika fågelarter. Höjdpunkten här är kolonierna av gentoo- och klipphopparpingviner, som kan ses direkt från vårt boende. Pingvinerna vankar längs stranden, tar hand om sina ungar eller återvänder från havet efter en dag med fiske. Dessa karismatiska fåglar erbjuder fantastiska närbilder och actionbilder, särskilt i soluppgångens och solnedgångens gyllene ljus. Kolonierna är perfekt placerade för att fotograferas i motljus under tidiga morgnar och sena kvällar. En av stränderna hyser även en liten koloni av kungspingviner, vilket ger ännu fler fina fotomöjligheter.
Vi kommer också ha möjlighet att fotografera kejsarskarvar när de flyger fram och tillbaka med bomaterial, strandskator som patrullerar strandlinjen, tånggäss som betar längs vattenkanten och på gräsmarkerna finns vipor och pipare – som med lite tålamod gärna visar sig framför våra linser.
Dagsprogram
Dag 1 (20/11)
Ankomst till Santiago de Chile. Vår guide möter dig på flygplatsen och tar dig till ett hotell.
Dag 2 (21/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi tillbaka till flygplatsen för att ta vårt flyg från Santiago de Chile till Mount Pleasant (med ett kort stopp i Punta Arenas). En buss tar oss vidare till vårt boende i Stanley, en resa som tar cirka en timme.
Väl framme kommer reseledaren att hålla en genomgång om de kommande dagarna, och vi får möjlighet att lära känna varandra lite bättre.
Dag 3-4 (22-23/11) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Tidigt på morgonen blir vi upphämtade med två stora fyrhjulsdrivna fordon för den cirka 2,5 timmar långa resan till Volunteer Point. Vi tillbringar hela dagen ute i fält, med fokus på att fotografera de imponerande kungspingvinerna. På kvällen återvänder vi till vårt boende i Stanley.
Dag 5 (24/11) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag flyger vi till Sea Lion Island. Vi försöker få ett flyg på morgonen, men flygschemat planeras i sista stund utifrån de senaste väderförhållandena. Vid ankomst till ön blir vi upphämtade vid den lilla landningsbanan och körda en kort sträcka till vårt boende (Sea Lion Lodge), där vi ska stanna i tre nätter. Efter att vi har lämnat vårt bagage ger vi oss ut på vår första fotoutflykt på ön.
Dag 6-7 (25-26/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar ägnar vi helt åt att fotografera djurlivet på Sea Lion Island. Eftersom sjölejonen och sjöelefanterna är mer tillgängliga här än på de andra öarna, spenderar vi en del tid med dessa arter. Vi håller också utkik efter späckhuggare som patrullerar längs kusten i jakt på unga sjöelefanter eller pingviner. Här finns även gott om gentoo-, klipphoppar- och magellanpingviner, karakaror och jättestormfåglar att fotografera.
Dag 8 (27/11) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen har vi vår sista fotosession på Sea Lion Island. Beroende på väderförhållandena tar vi därefter ett kort flyg från Sea Lion Island till Saunders Island. Vid landningsbanan blir vi upphämtade av öns enda invånare som kör oss till vårt boende vid The Neck, där vi kommer att tillbringa två nätter. Bilresan tar drygt en timme.
Boendet är mycket enkelt, men det ligger precis vid en fantastisk strand som är full av gentookolonier, en koloni med kungspingviner, magellanpingviner och mycket mer. Soluppgångar och solnedgångar kan vara spektakulära här. Klipphoppar- och albatrosskolonierna ligger precis intill stranden. Här finns möjlighet att fotografera klipphopparpingvinerna när de hoppar upp ur vattnet efter att ha återvänt från havet.
Dag 9 (28/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag med fotografering vid The Neck på Saunders Island, enligt beskrivningen för dag 8.
Dag 10 (29/11) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen har vi vår sista fotosession vid The Neck. Vid lunchtid blir vi upphämtade och körda den cirka en timme långa vägen till bosättningen. Här bor vi i ett stort hus med två badrum. Efter att vi lämnat vårt bagage och tagit en skön varm dusch blir vi körda upp i kullarna till The Rookery för en eftermiddag och kväll med fotografering. Här är vi mitt i kolonierna där albatrosser, klipphopparpingviner och kejsarskarvar häckar. Utsikten härifrån är helt fantastisk. På kvällen blir vi upphämtade och körda tillbaka till vårt boende i bosättningen. Resan tar cirka 45 minuter.
Dag 11 (30/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidigt på morgonen blir vi upphämtade och körda tillbaka till The Rookery. Vi tillbringar hela dagen här uppe med att fotografera. För den som vill finns möjlighet att gå ner för den berömda Rockhopper Highway, ner till den så kallade penguin shower. Det är en plats där färskt vatten rinner ner över klipporna, vilket klipphopparpingvinerna använder för att duscha bort all smuts som samlats i deras fjäderdräkt. Området erbjuder även möjligheter att fotografera djurlivet med vidvinkelobjektiv, för att få med det fantastiska landskapet. På kvällen blir vi upphämtade och körda tillbaka till vårt boende i bosättningen.
Dag 12 (1/12) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag flyger vi tillbaka till Stanley. Om flygschemat tillåter gör vi ett sista besök uppe vid The Rookery för en avslutande fotosession. Från flygplatsen i Stanley tar vi en taxi till vårt boende i Stanley. Under eftermiddagen och kvällen har vi lite ledig tid från fotograferingen. Vi kan ägna oss åt att gå igenom våra bilder och ha en gemensam redigeringssession med gruppen.
Dag 13 (2/12) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost blir vi upphämtade med två stora fyrhjulsdrivna fordon för vår cirka 1,5 timme långa resa till vår sista fotodestination – Kidney Cove. Det här området erbjuder fantastiska möjligheter för fågelfotografering. Strändernas läge och åsnepingvinkolonierna gör platsen perfekt för motljusfotografering under tidiga morgnar och sena kvällar. Det finns även en liten, fotogenisk koloni med kungspingviner.
Denna plats förbises ofta eftersom det finns mycket begränsat med boende. Det finns två stugor, med endast fyra sängar i varje. Stugorna ligger cirka 90 minuters promenad från varandra. Den ena har en åsnepingvinkoloni precis utanför dörren, och den andra har en koloni med klipphopparpingviner och kejsarskarvar direkt utanför. Tyvärr måste vi dela upp gruppen i två för att kunna besöka området – men det är värt det! Varje grupp blir körd ända fram till stugans dörr.
Stugorna är mycket enkla och saknar el och rinnande vatten. Det finns generatorer för att ladda batterier vid behov. Dunkar med färskvatten för dricksvatten, tvätt och matlagning finns tillgängliga. Eftermiddagen och kvällen ägnar vi åt fotografering i omgivningarna runt våra stugor.
Dag 14 (3/12) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen har vi vår fotosession i området runt våra stugor i Kidney Cove. Efter morgonpasset packar vi våra väskor och gör oss redo för att byta stuga. Vid lunchtid blir vi upphämtade med bil och körda till den andra stugan. På så sätt får alla i gruppen möjlighet att fotografera vid båda platserna. Resten av dagen ägnar vi åt fotografering i omgivningarna runt våra stugor.
Dag 15 (4/12) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag är vår sista dag med fotografering. På morgonen har vi en sista fotosession i området runt våra stugor i Kidney Cove. Vid lunchtid blir vi upphämtade och körda till vårt boende i Stanley. Resan tar cirka 90 minuter. Efter en efterlängtad varm dusch kan vi ägna lite tid åt att gå igenom våra bilder och ha en gemensam redigeringssession med gruppen.
Dag 16 (5/12) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen blir vi upphämtade med buss vid vårt boende i Stanley och körda till Mount Pleasant-flygplatsen. Incheckningsprocessen på Mount Pleasant är mycket långsam och kräver att vi är på plats 6–7 timmar före avgång. På eftermiddagen flyger vi via Punta Arenas till Santiago de Chile. Här övernattar vi på ett hotell vid flygplatsen.
Dag 17 (6/12) (Frukost)
Idag avslutas vår resa.Vi säger hejdå till varandra efter frukosten och tar vi oss till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.
Fotografiskledare
Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.
Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.
Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.
Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.
