Project Description

Pantanal, Brasilien – jaguarer, jätteuttrar, aror och myrslokar

Tidpunkt: september/oktober 2020

Henrik Karlsson leder resan.

Galleri
Gör en intresseanmälan
Omdömen

För fjärde året planerar vi nu resor till Pantanal, tänkt på att vi alltid har varit på plats och rekognoserat och fotograferat på våra resmål. Vi planerar för att göra en “huvudresa” till norra Pantanal där fokus ligger på att fotografera jaguar, ozelot, tapir, jätteutter, fiskande kungsfiskare och rovfåglar, hyacintara och många andra spännande fåglar och djur. Till södra Pantanal planerar vi en “förlängningsresa” där vårt fotografiska fokus kommer att ligga på jättemyrslok, trädmyrslok, kajmaner, blågrön ara och mycket mer.

Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över hundratusentals kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk. Här lever allt från jaguarer, myrslokar, tapirer och kabybarer, till jätteuttrar, kajmaner, hjortar och oerhörda mängder fåglar. Till största delen är Pantanal ett öppet savannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan totalt översvämmat träsk med flera meter djupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde.

I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna.

Både när vi åker längsmed Transpantaneiran och när vi är på lodger kommer vi hela tiden att leta efter spännadne motiv. På savannen letar vi efter de många och för oss mycket exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapirer. I våtmarkerna samlas stora mängder med hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, kungsfiskare och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna hittar vi även kajmaner i tusentals.  Lodgernas trädgårdar och närområden ger oss många fina fotomöjligheter, här finns i regel många relativt oskygga fåglar och ibland även däggdjur. Floderna är Pantanals livsnerv och här finns mycket spännande att upptäcka, här finns en rik förekomst av jätteuttrar och här kommer vi även få chansen att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare. Här finns det även stora mängder av den starkt utrotningshotade hyacintaran, världens största papegoja. Floderna ger oss möjligheten att uppleva jaguaren. Dessa normalt så skygga katter kommer under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och att vila vilket ger oss goda förutsättningar för att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra möjligheter som det bara går kommer vi att bo på ett flytande hotell som ligger mitt i jaguarens kärnområde.

Galleri

Intresseanmälan (ej bindande)

Fotoresa Pantanal sept/okt 2020

OBS! När ni gjort er intresseanmälan ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.