Project Description

Orkidéer i Italien – Monte Gargano NP

22 – 27 april 2019

Galleri
Bokningen på denna resa är stängd
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Europas bästa område för vilda orkidéer – med ca 30-40 blommande arter när vi är där.
  • Hela fält av blommande växter med bl.a. pingstliljor och irisar.
  • Unika skogar och gamla kulturlandskap.
  • Besök i medeltida by.
  • Boende på traditionell apulisk gård (maseria).
  • Mycket lugn takt där din själ hinner med.
  • Traditionell och god apulisk mat – och gårdens eget vin “ad libitum”.
  • Reseledaren lär ut bl.a. makrotekniker och ger personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Det kalkrika Garganohalvön, i landskapet Apulien, är sporren på den italienska halvön eller stöveln. Ingenstans i Europa finns en sådan rik flora av orkidéer. Europarekord på ett 70-tal olika arter – och alla finns inom ett litet område. Orkidéerna växer bland ett myller av irisar, anemoner, klipprosor och asfodiler. I området finns totalt nästan 2 000 växtarter. Det är dessa artrika ängar, där även ett rikt djurliv med mindre djur och insekter finns, som är målet för denna unika fotoresa.

Monte Gargano nationalpark som ligger mitt på Garganohalvön är det primära målet för vår fotoresa och ligger bara ett par timmar med bil norr om flygplatsen i Bari.

Området är glest befolkat med fiskebyar ut mot Adriatiska havet och inåt  land finns små medeltida samhällen och gårdar, kallade ”maserior” i Apulien. Naturen är omväxlande med kalkstensberg, ängar och skogar genomskurna av raviner och dalgångar. Små jordbruksområden är blandade med garigue, maccia, pinjeskogar, lövskogar och olivodlingar. Många övergivna odlingsmarker är i olika stadier av återgång till “vild natur” och överallt finns ett fantastiskt växtliv och en myllrande smådjurs- och insektfauna.

Under tiden som vi strövar med våra kameror i landskapet är växtligheten och orkidéerikedomen på topp och ca 30-40 arter orkidéer blommar. Iögonfallande är Ofrys-orkidéerna som med sina blommor imiterar olika arter av honsteklar och bin för att lura hannarna till pollinering. Här hittar vi toffelofrys (O. bertolonii), spindelofrys (O. sipontensis) och Apuliens egen smyckeofrys (O. apulica) bland många arter. Flera ofrys-orkidéer är endemiska och finns enbart här i Gargano området. Andra orkidéer vi stöter på är borstnycklar (Orchis italica), ögonnycklar (Órchis quadripunctáta), göknycklar (Orchis morio), fjärilsnycklar (Orchis papilionacea) och flera arter av satyrnycklar (Serapías). Vi hänförs också av vilda pingstliljor, flera arter av vilda irisar och mattor av Appeninska sippor.

I området finns även smaragdödla och flera andra spännande kräldjur och tillfällen till att fotografera fjärilar blir det ofta i de rika orkidéängarna.

Under dagarna gör vi ibland avstickare upp i bergen och besöker de spännande miljöer som gömmer sig i den medeltida byn Monte Sant Angelo.

Reseledaren lär ut flera olika sätt att fotografera makro och arter i miljö. Vi fotograferar också så nära de underbara orkidéerna att bilderna blir mer abstrakta och mer suggestiva uttryck av färg, former och ljus. Vi prioriterar alltid bra ljus och tidig morgon och sen kväll är vi igång som mest tack vare det varma och mjuka ljuset, men vi provar även konstljus. Under resan kommer vi även att ha tid för flera fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom olika tekniker och vi kommer även att titta på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla ditt fotograferande.

Vi bor mitt i nationalparken på en traditionell apulisk gård (maseria) som drivs biodynamiskt. Precis runt gården finns fina fotomiljöer, ängar med orkidéer och skog med pingstliljor och irisar. Boendet på gården är ett så kallat “agriturismo” av medelklass och alla måltider är inkluderade i priset. Maten är rustik och traditionell italiensk/apulisk mat när den är som bäst. Närodlad, biodynamiskt och mycket kommer från gården där vi bor.

Vi rör oss i ett lugnt tempo i naturen och som oftast är det inga avstånd att gå. Transporter under resan kommer att ske med minibuss.

Detta är en resa inte bara för naturfotograferna utan även för dig som vill lära annorlunda fototekniker, är botaniskt intresserad eller som vill uppleva en unik del av Italien. Allt i ett lugnt tempo med siesta mitt på dagen och utsökt lokal mat och vin.

Resefakta

Datum
22-27 april 2019

Pris
14 900 kr
(Anmälningsavgift  2 980 kr)*

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
28 februari 2019

Inkluderat i priset
Helpension med gårdens biodynamiska mat och därtill gårdens eget biodynamiska vin till lunch och middag alla dagar (del i dubbelrum, middag dag 1, frukost, lunch och middag dag 2-5, frukost dag 6), fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss), transport från och till Bari flygplats,

Enkelrumstillägg
2 000 kr

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Italien, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, saker av personlig karaktär och dricks.

Boende
Vi bor på ett sk. Agroturismo, kan liknas vid bo på Lantgård. Standarden är av medelkaraktär.

Flygplats
Resan påbörjas på Bari flygplats och avslutas på Bari flygplats.
Vår reseledare möter vid ankomst på Bari flygplats.

Fotoutrustning
För fotografering av växter och småkryp rekommenderas brännvidder från 24 mm upp till 200 mm. Makroobjektiv är bra att ha, saknar du ett makroobjektiv kan du klara dig med en sats av mellanringar eller med en försättslins så ditt korta tele eller ditt normalobjektiv blir ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en stark ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt. Mer information kommer med en speciell reseinformation inför avresan. Vi kommer att koncentrera oss på landskaps- och makrofotografering så ha gärna med eget stativ. Även trådutlösare och polfilter kan vara bra att ha med.

Kläder
Klimatet under våren i Apulien i Italien är något varmare än i Sverige vilket innebär att lättare fältkläder är det perfekta valet. Dock kan det periodvis vara  kyligt så en fleecetröja och varmare jacka kan behövas. Ta även med regnkläder och regnbyxor för att kunna krypa runt i om det är blött i gräset.

Tillgänglighet
Boendet är fullt tillgängligt. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (22/4) (Middag)
Ankomst till Bari sen eftermiddag och på flygplatsen väntar vår reseledare. Härefter följer en bilresa på ca. 3 timmar innan vi når vår hotell – en “agriturismo” – en traditionell Apulisk gård “maseria”. Efter att vi har checkat in och avnjutit den därpå sent följande middag, så har vi en kort briefing om vad som väntar oss under nästa dags morgon och de kommande dagarna.

Dag 2-5 (23-26/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Varje dag har vi en tidig start vid soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till hotellet för en mer riktig frukost och en stunds siesta. En välsmakande lunch på lokala råvaror bryter av vilan och efter lunchen har vi en informationsession där vi diskuterar morgonens fotografering och förbereder oss för eftermiddagen. Mitt på eftermiddagen är det så dags för en ny fotosession till solnedgången är ett faktum. En härlig middag på “vår gård” avslutar alltid dagen. Vissa dagar, beroende på vädret, gör vi en halv dags avstickare till naturmiljöer nära kustens fiskesamhällen eller bergens medeltida byar.

Dag 6 (27/4) (Frukost)
Efter en tidig frukost har vi ca. 3 timmars transfer till flygplatsen i Bari.

Galleri

Bokningen på denna resa är stängd