Projektbeskrivning

Fantastiska fotogömslen för kungsörn på fjället och havsörn på havet

EN FÖRLÄNGD VINTERRESA MED FLER FOTODAGAR OCH NÄTTER ÄN VANLIGT

10 – 15 februari  2020 FULLBOKAD

Anmälan till reservlista
Galleri
Omdömen
Anmälan till reservlista

Några av resans höjdpunkter:

  • Fler fotodagar,  fler gömsledagar än vanligt
  • Havs- och kungsörnsfoto från väl inkörda fotogömslen i fjällmiljö, hit kommer världens bästa naturfotografer för att få toppbilder
  • Duvhöksgömslen med mycket pålitliga besök av hökar, ekorrar, nötskrikor och en rad småfåglar
  • Sannolikt världens bästa havsörnsfotomöjligheter från båt, på absolut närhåll
  • Mycket älg- och rådjurstäta marker, med ett antal mycket imponerande älgtjurar och råbockar
  • En riktigt vild kustremsa vid ett fortfarande levande hav

Den kanske bästa tiden för bilder av kungsörnar i snö på fjället, störst sannolikhet för ett vitklätt landskap. Men det är inte bara kungsörn, havsörnarna kommer ofta på besök till åteln, korp och räv uppe på fjällkanten. Snömöjlighet från första november till sista mars. Där man ser örnarna mot en massiv fjällsida som bakgrund och med flera snygga träd runtomkring för dem att sitta i. Den mörka årstiden är perfekt för duvhöksgömslet, men även sparvhöken brukar komma, Ole Martins gömsleplats inne i skogen har flera olika duvhöksindivider som regelbundna gäster. Dessutom kommer ekorrar, nötskrikor och småfåglar.

På den här resan håller Frida Hermansson fotokurs/workshop. Därför passar denna helg utmärkt även för dem som är nya inom natur- och fågelfotografi.

Gömslena kombineras med en eller flera turer på havet. Det är gott om havsörn, och på vintern kommer de extra nära. De vill inte gå miste om den fisk som erbjuds av Ole Martin Dahle.

”Fish is out, Eagle is coming!” Ole Martin Dahle har just kastat ut fisken som ska locka till sig havsörnen. Han styr båten i rätt position så att alla fotografer kan ”skjuta” åt vänster så vi får vinden i ryggen, för då kommer havsörnen rakt emot oss. Vi har även med tur solen från samma håll, vilket gör att vi slipper fula skuggor på ena sidan av örnen. Sedan kommer dyket. Kamerorna smattrar medan örnen elegant med ett plask plockar upp fisken. Fram med klorna på en bild, i nästa bild griper örnen fisken och kroppen är nu rakt ovanför fisken. I nästa bild skjuter kroppen framåt, och sedan skymmer de stora vingarna nästan huvudet, men ögat syns mellan de olika vingpennorna. Efter några vingslag lyfter örnen och vänder runt. Den rundar båten, medan Ole Martin svänger med så att vi hela tiden kan följa örnen från den position vi har i båten.

Ole Martin har sedan några år sedan skaffat sig en större och snabbare båt. På en eftermiddag eller morgon hinner vi runt till flera av grannfjordarna. De mäktiga bergen som bildar fonden både skyddar mot vinden och ger oss en dramatisk bakgrund i bilderna.

Ett besök uppe hos Ole Martin i Flatanger innebär inte bara en fotografisk explosion av bilder man kanske bara drömt om. Det är en naturupplevelse i sig av högsta klass med havsörnar, hänförande fjordmiljöer och dramatiskt stupande berg. Här fotograferar vi örnar som dyker stuprätt nedåt och sedan rätar upp färden då de närmar sig fisken.

Det här händer inte bara en eller två gånger om dagen, även om det hade varit häftigt nog. Det är inte riktigt lika många dyk vintertid som under häckningen, men örnarna kommer ofta närmare. De tycks väldigt angelägna, och det händer då och då att örnen flyger bara några meter ovanför båten. Då kastar Ole Martin en fisk rakt upp som oftast fångas direkt av havsörnen.

Men det blir inte bara havsörnar, utan också mås- och trutfåglar på nära håll … På havsturen kommer vi att fotografera massor med ”måker”, som Ole Martin säger på norska. En betydande del av alla trutbilder som tas i Europa kommer härifrån, ljuset är ofta fantastiskt, måsarna är nära och den som inte tidigare insett hur mycket roliga bilder man kan göra med måsar och trutar kommer kanske i slutänden att komma hem mer intresserad av att plåta trutar än havsörnar.

Den som skulle misslyckas med de första dyken kommer ändå att få bilderna. Vi får så många möjligheter, och ibland krävs det några örndyk för att man ska komma på bästa fototekniken. Å andra sidan är det inte ovanligt att kanonbilderna sitter redan vid första dyket. Vindriktningen, vädret och ljusets riktning spelar naturligtvis en stor roll. Men Ole Martin vet precis var han ska placera båten.

Till gömslena kommer det ofta flera örnar. Och då kan det bli bråk, innan en av dem ger sig av eller ställer sig på håll och väntar på sin tur i matkön.

Med natur, väder och vilda djur kan man givetvis aldrig vara helt säker, men möjligheterna till att fotografera havsörn och kungsörn här är extremt bra. Så bra att det knappast finns någon plats i världen som kan mäta sig med denna. Vad gäller kungsörnsfoto så är gömslena i världstoppen.
Logi i familjen Dahles fina gästhus, ”Örneredet” kallat, i enkel eller dubbelrum, med delad dusch/WC. Vi har ett stort kök. Antingen tillagar man sjäklv middagen eller så gör vi det tillsammans, maten köper vi i byns stora Sparbutik. Är vi trötta äter vi kanske middag nere på byns restaurang.

Resefakta

Vi har förlängt resan i Norge från tre dagars fotografering till fyra och en halv dags fotografering – dessuom med möjlighet att köpa till en gömslenatt ytterligare. Vi använder de väl inkörda kungsörns- och havsörnsgömslena i fjällkanten och på berget  men även duvhöksgömslet i skogen. Vi gör en häftigt båttur på havet till havsörnarna. Det är nytt med havsörnsfotografering till havs på vintern, men det har varit extremt spännande med havsörnar på närmare avstånd än till och med på sommaren.
Fyra heldagars och en halvdags fotografering, fem nätter.

Datum
10–15 februari 2019

Pris
16 800 kr
(Anmälningsavgift 3 500 kr)*

Tilläggsdag i gömslet
3 200 (ingår extra övernattning)

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Min 5
Max 6

Enkelrumstillägg (begränsat antal enkelrum finns)
1 900 kr

Sista anmälningsdag
Fem veckor innan avresa

Inkluderat i priset
Logi i dubbelrum med delad dusch/WC i gästhuset ”Örneredet”.
Fotoundervisning, lokal guide och svensk ledare.

Ej inkluderat i priset
Resa till Lauvsnes. Om man inte kör bil kan man flyga till Trondheim, ta lokaltåget som går hundra meter utanför flygplatsen till Steinkjer. Här kan vi ordna upphämtning, en viss avgift tillkommer. Är man flera blir det billigare.
All mat under tiden (kök finns i gästhuset för egen matlagning, restaurant finns dessutom på byn, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och andra saker av personlig karaktär. Matvaror för frukost eller tillagning, om man inte väljer att äta i byns restaurang, handlas i Sparbutiken nere i byn. Vanligt är att deltagarna ordnar två måltider och äter en nere i byn.

*Betalningsvillkor
Anmälan räknas från då anmälningsavgiften inbetalats. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Tillgänglighet
Boende, skicka en förfrågang. Gömslena: egentligen otillgängliga, men vi har haft rullstolsbundna på resan, det kräver dock förberedelse och att vi är fyra som kan bära. Hör av er så kan vi se om det går att ordna. De flesta miljöer är däremot tillgängliga vid bara litet nedsatt rörelseförmåga. Hör av er för mer information.

Boende
Boendet är ett modernt hus med fyra sovrum, två med två bäddar och två enkelrum. Bra standard. Terass med havsviksutsikt.  Byn omges av höga berg och fjordar. Stort gemensamt utrymme på nederplanet, två stora duschrum och toaletter, kök med stort matbord som ofta används för datorarbete när vi inte äter. Självhushåll men det finns restaurang nere vid hamnen i byn. Välsorterad matvarubutik, Spar, i byn.

Fotoutrustning
Gömslena är ju huvudmålet. Speciellt kungsörnsgömslena på fjället respektive berget. Här gäller objektiv från 200 mm till 400–500 mm med fullformat. Något kortare om man kör kamera med cropformatssensor. En 1,4 ggr konverter som passar det långa telet eller den långa telezoomen är bra för närbilder. Ett 100-400 mm eller motsvarande brukar vara perfekt, och gärna en konverter för närbilder. Den som har ljusstarkare kan naturligtvis ta med det. En 300 mm f/2,8 med konvertrar ger möjligheter till variation.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från kungs- och havsörnar och stiliga landskap till älg, rådjur och en rad kustfåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom med motsvarande 24 eller 28 mm vidvinkel (fullformat)  till teleobjektiv. Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm eller 200-500 mm eller 180-400 mm, alternativt 100–400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att ”öka” brännvidden kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.
Då det finns risk att det ibland snöar eller i sämre fall regnar och att det kan stänka med havsvatten (saltvatten!) i båten är det viktigt att ha med bra väderskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha vattenskyddande överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken för båttur.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Ett lätt stativ kan medtagas.
Alla kommer att ta fler bilder än man kanske tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.

Kläder
I gömslet brukar vi med en värmare kunna hålla mellan 3-4° (om det är till exempel minus 15-20° ute) och 10–12°. Men det blåser inte. Toalett finns i gömslet. På havet kan det alltid bli kallt, och längs en nordlig kust som denna är det ofta lite kyligare än annorstädes. Ombord på Ole Martins båt så får vi alla låna värmande flytdräkter och livvästar. Något lager eller två och underställ under den varma dräkten behövs vintertid. Värmande skoterstövlar finns också att låna.
Varmt underställ, helst av ullfrotté/Merino-ull, varma vantar i ullfrotté, mössa och rymliga kängor/stövlar. Oömtåliga ytterkläder, ullfrottésockar, rymliga tumhandskar med tumvantar inuti. Halsduk eller halskrage, gärna i ullfrotté, varma tröjor i två lager, skaljacka utanpå. Om det ser ut att bli riktigt kallt är dessutom en dunjacka underbart skön att ha på sig i gömslet eller på väg till och från gömslet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (10/2) Ankomst
Vi möts i Lauvsnes, nere i byn eller vid Ole Martins gästhus (för dem som kör bil skickar vi vägbeskrivning och telefonnummer om man mot förmodan inte skulle hitta huset). De som flyger till Trondheims flygplats tar lokaltåget som går direkt vid flygplatsen till Steinkjer (litet över en timme). Där hämtar bil (mot en avgift, billigare om man är flera samtidigt). Samma vid avresan.

Dag 2, 3, 4, 5 (11-14/2)
Uppstigning tidigt för transport av Ole Martin till gömslena innan det blir ljust. Sedan sitter man till cirka kl. 15–16 i örngömslet, kortare i duvhöksgömslet men istället kan man gå ut en gång till. I gömslena finns toalettutrymme, och man tar med sig matsäck. En liten kamin håller värmen.

En av dagarna kör halva gruppen båttur ut på havet med havsörnsfotografering från Ole Martins snabba båt.

Dag 6 (15/2)
Brutus tar oss med till en lokal för vintergästande ejdrar, på väg mot flygplatsen. De som har bil kan ta den egna bilen och följa efter. I “viken” samlas kanske ett tusen eller fler ejdrar, ibland även några praktejdrar. Vi ligger under en bro och ejdrarna simmar förbi oss, ibland på mycket nära håll, några timmar efter soluppgången. För ett perspektiv uppifrån kan man ställa sig på trottoaren på den höga bron och fotografera neåt när ejdrarna simmar i stora skaror simmar ut. När vi är klara med det kör vi till järnvägsstation/flygplatsen eller tar var och en sin bil och kör hem.

För dem som bokat en extra gömsledag/natt kör vi tillbaka till Lausnes när vi är klara med ejdrarna (cirka kl. 10–11) och eftermiddagen ägnas antingen skogsfågelgömslet eller man kör till en bra plats för strömstare (om älven inte har för högt flöde, då är strömstaren inte där). På morgonen därpå åker man upp till kungsörnsgömslet på fjället eller till det på berget. Kl. 15-16 avslutas gömsledagen och man beger sig hemåt. Den som har egen bil kan också göra tvärtom och sitta gömslet på dag 6 och fotografera ejdrarna på avfärdsmorgonen (dag 7), då får man en exakt beskrivning av hur man tar sig dit och var man kan placera sig bra.

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Kungsörnar och havsörnar/Norge 10–15 februari 2020

OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.